1515

Mångmiljardkontrakt utlöser feststämning hos teknikjätten – öppnar för hundratals nya svenska jobb

Det råder feststämning på Hitachi ABB Power Grids. Anledningen är att kraftteknikföretaget fått en mångmiljardorder till bygget av en ny elförbindelse mellan Saudiarabien och Egypten. Jättelänken som ska öppna för storskalig utbyggnad av förnybar energi i regionen väntas bidra till hundratals nya jobb i Sverige.

Hitachi ABB Power Grids har fått en mångmiljardorder på omriktarstationer till en ny elförbindelse mellan Saudiarabien och Egypten. Bilden visar en ventilhall. Här omvandlas växelström till likström och tvärt om. Det är denna typ av ventiler som kommer att användas för den nya elförbindelsen mellan Saudiarabien och Egypten. Niklas Persson är global affärsområdeschef för Grid integration (kraftsystemlösningar) på Hitachi ABB Power Grids.
Hitachi ABB Power Grids har fått en mångmiljardorder på omriktarstationer till en ny elförbindelse mellan Saudiarabien och Egypten. Bilden visar en ventilhall. Här omvandlas växelström till likström och tvärt om. Det är denna typ av ventiler som kommer att användas för den nya elförbindelsen mellan Saudiarabien och Egypten. Niklas Persson är global affärsområdeschef för Grid integration (kraftsystemlösningar) på Hitachi ABB Power Grids.

”Energiomställningen är en av vår tids viktigaste och mest akuta utmaningar och vi måste vara innovativa och samarbeta för att påskynda vår koldioxidneutrala framtid”, säger Claudio Facchin, vd på Hitachi ABB ABB +0,85% Dagens utveckling Power Grids. 

Det Schweizbaserade företaget, som ägs gemensamt av japanska Hitachi och schweiziska ABB, uppger att det leder det konsortium som har vunnit ett stort kontrakt värt flera hundra miljoner dollar från de nationella stamnätsbolagen i Saudiarabien och Egypten. Totalt är hela projektet kostnadsberäknat till 1,8 miljarder dollar (motsvarande cirka 16 miljarder kronor). 

”Värdet på vår del av ordern, som gäller de så kallade omriktarstationerna, är inte offentligt.  Men det handlar om ett mångmiljardbelopp i svenska kronor bara för vår del”, säger Niklas Persson, global affärsområdeschef för Grid integration (kraftsystemlösningar) på Hitachi ABB Power Grids till Di.

”Det är verkligen jubel här hos oss just nu. Detta är en av våra största och mest värdefulla beställningar någonsin.” 

Hitachi ABB Power Grids kommer att leverera tre så kallade omriktarstationer placerade i Medina och Tabuk i Saudiarabien och i Badr i Egypten. Även bland annat design och konstruktion, transformatorer, ventiler och högspänningsutrustning, teknisk rådgivning, igångsättning samt service ingår. 

Den 135 mil långa förbindelsen ska byggas mellan Saudiarabien och Egypten.
Den 135 mil långa förbindelsen ska byggas mellan Saudiarabien och Egypten.

”Merparten av leveransen kommer från Sverige, främst Ludvika och Västerås, vilket säkrar jobben en lång tid framöver. Och vi ser också ett ökat rekryteringsbehov”, säger Niklas. Persson.

Uppdraget väntas bidra till att generera uppemot 500 nya arbetstillfällen inom Hitachi ABB Power Grids de närmaste åren, varav huvuddelen i Sverige, uppger bolaget till Di.  

”För att klara både detta och andra stora uppdrag vi har fått har vi behov av att anställa många nya ingenjörer, projektledare och andra nya medarbetare i Sverige framöver”, säger Niklas Persson.

Det nya jättekontraktet gäller det som ska bli den första storskaliga interkontinentala förbindelsen för högspänd likström, så kallad HVDC, mellan Mellanöstern och Nordafrika. Den nya cirka 135 mil långa förbindelsen som får en kapacitet på 3000 MW ska de närmaste dryga fyra åren byggas mellan Saudiarabien och Egypten. Elen ska transporteras i både luftburna kraftledningar och undervattenskablar genom Röda havet och förbindelsen ska enligt planerna stå klar 2025.

”Mycket av elutbytet förväntas bli från förnybar energi i framtiden. Både Egypten och Saudiarabien har mål att kraftigt öka andelen förnybar el”, säger Niklas Persson. 

Långsiktigt har länken också potential att var en del av ett bredare sammanlänkat energisystem med Europa och östra Medelhavet, som tillåter utbyte av solenergi från syd och öst med vind och vattenkraft från norr, enligt Hitachi ABB Power Grids.

 


Innehåll från Newbury PharmaceuticalsAnnons

Newbury Pharmaceuticals – entreprenöriellt nytänk för receptbelagda läkemedel

Karl Karlsson, Founder & Executive Chairman, och Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing.
Karl Karlsson, Founder & Executive Chairman, och Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing.

Receptbelagda läkemedel kan rädda liv. Men kostnaderna för dessa specialläkemedel som används för att behandla till exempel olika typer av cancer och sällsynta sjukdomar är ofta höga. Något som kan hindra patienter att få den vård de behöver. Det här vill det nystartade läkemedelsföretaget Newbury Pharmaceuticals ändra på genom att erbjuda kostnadseffektiva läkemedel inom dessa områden.

– Vi vill och kan bidra till att fler får tillgång till värdeskapande och innovativa läkemedel, säger Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing, på Newbury Pharmaceuticals med huvudkontor i Lund. 

Företaget är ungt, grundades 2020 av entreprenören Karl Karlsson, som har lång erfarenhet av att implementera tillväxtstrategier bland annat som VD och styrelseledamot i läkemedelsföretaget Bluefish Pharmaceuticals. Det nya bolaget, Newbury Pharmaceuticals, fokuserar på den skandinaviska marknaden med en produktportfölj inom onkologi, sällsynta sjukdomar och ett antal egna varumärken. 

Forskning och utveckling ligger utanför bolaget vilket Fredrik Hellqvist menar är grunden för att de ska kunna erbjuda specialläkemedel med hög kvalitet till en rimlig kostnad. 

– Vi har ingen egen forskning och utveckling utan det gör våra partners. Men vi har rättigheter till att sälja dessa produkter och att ta hand om registreringen och kommersialiseringen för den skandinaviska marknaden. Det är där vår expertis ligger, säger han. 

Det här ger enligt Fredrik Hellqvist Newbury Pharmaceuticals möjlighet att vara en snabbväxande entreprenör med god lokalkännedom och kunskap med korta beslutsvägar. 

– Vi kan kombinera våra samarbetspartners styrkor med vår djupa kunskap om sådant som sjukvårdssystem och att nå rätt kunder. Det handlar om att vara ute och träffa, hjälpa och utbilda vården i hur dessa läkemedel bäst används. Vi blir det vi kallar en ”lokal champion”, säger han. 

Trots att Newbury Pharmaceuticals bara har varit igång i drygt ett år har de fått mycket på plats: alla nyckelfunktioner i företaget, samtliga nödvändiga tillstånd och kvalitetssystem samt utökat sin produktportfölj från 11 till närmare 20 produkter. Nästa steg är att bygga upp en marknads- och säljorganisation.

– Det ligger mig varmt om hjärtat att hitta medarbetare och tillsammans med dem skapa en kultur som bygger på öppenhet, eget ansvar och snabba beslutsvägar med en stark entreprenöriell anda. Om man, som jag, har jobbat en lång tid inom ett stort bolag och känner till för- och nackdelar med det så kan jag definitivt säga att vi erbjuder något annat, säger Fredrik Hellqvist som bland annat har arbetat på några av ett världens ledande läkemedelsbolag så som Abbvie och Astra Zeneca. 

Den första produktlansering är planerad till kvartal ett 2022 sedan följer fler produkter under året. Något som Fredrik Hellqvist ser fram emot. 

– Vi har ambitionen att bli den lokala experten och alternativa partnern till de multinationella företagen. Vi strävar efter att ha en positiv inverkan i samhället, med produkter och teknik som bidrar till det övergripande hälso- och sjukvårdssystemet och patientens välbefinnande samt ge våra partners den lokala uppmärksamhet de förtjänar, avslutar han. 

Om Newbury Pharmaceuticals
Newbury Pharmaceuticals är ett svenskt företag som tillhandahåller receptbelagda läkemedel till patienter och vårdgivare på den skandinaviska marknaden. Newbury Pharmaceuticals, som grundades 2020, fokuserar på specialläkemedel och egna varumärken med ett starkt fokus på onkologi, sällsynta sjukdomar och neurologi.

Läs mer om Newbury Pharmaceuticals här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Newbury Pharmaceuticals och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?