Annons

Mångfaldschef - en roll på frammarsch

Över hälften av de amerikanska storbolagen har i dag en mångfaldschef, och trenden fortsätter att peka uppåt.

Shervin Razani, vd och grundare av Jurek Rekrytering & Bemanning, utnämndes till årets svenska mångfaldschef 2020 av tidningen Chef.
Shervin Razani, vd och grundare av Jurek Rekrytering & Bemanning, utnämndes till årets svenska mångfaldschef 2020 av tidningen Chef.Foto:Evelina Carborn

Mångfald och inkludering, eller Diversity and inclusion (D&I), är ett område som ökat stadigt sedan millennieskiftet.

I USA började diskussionen om mångfald inom näringslivet redan på 60-talet, då flera lagar trädde i kraft kring lönegap och åldersdiskriminering. Från 70-talet fram till 90-talet gjorde flera stora amerikanska företag ansträngningar för att anställa mer diversifierat och i mitten av 90-talet tog forskningen fart kring inkludering i organisationer. 

2005 hade runt 20 procent av Fortune 500-företagen tillsatt en mångfaldschef och 2019 hade hela 47 procent av de 500 stora börsbolagen i USA, som är med i aktieindexet S&P500, en mångfaldschef eller motsvarande. Av dem hade två tredjedelar anställts under de senaste tre åren, enligt en undersökning från det amerikanska chefsrekryteringsföretaget Russell Reynolds.

När pandemin startade i mars 2020 dök antalet jobbannonser för mångfaldsrelaterade jobb med 60 procent (vilket följde trenden). Men efter att Black Lives Matter-rörelsen tog fart i maj 2020 accelerade istället rekryteringen av mångfaldschefer kraftigt. Mångfaldsfrågorna har också lyfts upp på agendan även utanför hr-området, som de traditionellt har tillhört.

Antal jobbannonser med mångfaldsrelaterade jobb gick upp med 123 procent mellan maj och september 2020.

2021 gjorde Russell Reynolds en undersökning som visade att mångfaldschefer i USA stannar 1,8 år på sitt jobb – en nedgång från 3,1 år 2018. En orsak som pekas ut är att den stora efterfrågan på kompetens inom området får företag att rekrytera från varandra.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera