1515

Malmöföretaget ger ny energi åt hamburgerkunderna

Miljöteknikbolaget Enjay är efter på väg upp ur startgropen. Snart har ett 100-tal hamburgerrestauranger installerat bolagets energiåtervinnare.

Foto:Ørn E. Borgen

Malmöföretaget Enjay har hittat ett sätt att återvinna luft och värme från den tuffa miljön i restaurangkök där bolagets energiåtervinnare rensar bort sot och fett som skulle proppa igen en vanlig värmeväxlare. Därmed kan den varma luften återcirkulera i byggnaden och antingen användas för uppvärmning eller nedkylning i element, varmvatten och ventilation.

Det innebär att byggnaden blir energisnålare och fastighetsägaren sparar pengar. Det har King Food som har den skandinaviska agenturen för hamburgerkedjan Burger King insett och blivit bolagets största kund.

”En Burger King-restaurang sparar omkring 100.000 kronor varje år med vår produkt”, säger Enjays vd Jesper Wirén som 2014 grundade bolaget tillsammans med kollegan Nils Lekeberg.

Ett 15-tal av Burger Kings restauranger i Skandinavien har redan installerat återvinnaren, men nu har kedjan bestämt att den ska finnas i alla de 100 restauranger som ska byggas i Skandinavien de närmaste åren.

”Sedan finns det 250 befintliga restauranger där vi tillsammans med King Food erbjuder franchisetagarna ett paket med finansieringen och installation”, säger Jesper Wirén.

Enjay har också flera andra kunder vid sidan om hamburgerkedjan, bland andra har kryssningsjätten Royal Caribbeans.  

Malmöföretaget omsatte i fjol blygsamma 1,6 Mkr och gjorde en förlust på 16,7 Mkr. Det var året bolaget lämnade utvecklingsstadiet och började sälja sin produkt. I år växer försäljningen snabbt.

”Nu kommer det in tre till fem projekt i veckan”, säger Jesper Wirén och fortsätter: 

”Just nu är vi beroende av investerare, men vi har redan sålt mer än förra året och tror att vi landar på omkring 5 miljoner kronor när 2020 är slut. Det är en coronaanpassad prognos, från början var planen att sälja för det dubbla.”

Coronakrisen har också bromsat den planerade europeiska expansionen och på det nyinvigda försäljningskontoret i Bryssel arbetar än så länge bara en person.

Fjolårets nyemission på 30 miljoner kronor gör att bolaget klarar sig fram till sommaren nästa år. Enjay ägs av grundarna och en grupp investerare, bland andra ängelinvesteraren Peter Enberg och Karl-Johan Perssons privata investeringsbolag Philian.

”Vi planerar också en investeringsrunda under hösten. Vi har ju starka befintliga investerare som redan sagt att de vill vara med”, säger Jesper Wirén. 


Innehåll från EuropcarAnnons

Ledande mobilitetsleverantören som elektrifierar hela Sverige

Europcar är den ledande leverantören i Sverige av delad hållbar mobilitet, med högst andel elektrifierade bilar. Men det rör sig inte bara om hyrbilar utan Europcar vill i framtiden erbjuda olika typer av mobilitet. Under 2021 har företaget presenterat såväl VW California, en husbil som går att köra på HVO100, men också ett betatest på SEAT MÓ som är en elektrisk motorcykel, så kallad mikromobilitet.

– 40 procent av vår fordonsflotta är elektrifierad och vi har som mål att ha 100 procent fossilfri fordonsflotta till år 2025. Vår vision är kunna erbjuda ett spektrum av mobilitetslösningar, en multimodal plattform med erbjudanden som underlättar för människor att röra sig på ett hållbart sätt i samhället, berättar Cathrin Idén Chief Commercial Officer på Europcar.

En hållbar mobilitet från norr till söder

Som den ledande leverantören av mobilitetslösningar är Europcar verksamma i hela landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Laddbara elbilar går att hyra överallt, inte bara i storstäder utan i hela Sverige.

– Utöver hög tillgänglighet och tillgång på bilar har vi ett högt nyttjande på våra fordon. Den genomsnittliga körsträckan på privatägda bilar i Sverige ligger på cirka 1100 mil per år men våra bilar rullar tre gånger så långt, säger Mickael Bogered, CEO för Europcar Sverige.

Bilen, bränslet och beteendet

Europcar vill utmana normen vad gäller hållbarhet och har bland annat tre nyckelord i sitt arbete; bilen, bränslet och beteendet. För Europcar är hållbarhet viktigt och genom att köpa in laddbara bilar och hyra ut dessa kan privatägda bilar ersättas. En stor del av arbetet handlar också om att skapa en medvetenhet hos kunderna hur de kan agera hållbart.

– Vi brukar prata om bilen, bränslet och beteendet. Angående bilen gäller det att utmana normen, varför ska du till exempel åka i en stor kombi själv? Kanske går det att istället att åka stora delar av sitt transportbehov i en mindre bil och när det sen är dags för fjällen eller sommarsemester kan du hyra en större, rymligare bil av oss. Hyr bilen du behöver när du behöver den, berättar Mickael Bogered.

– I bränslet ligger vår strategi att elektrifiera Sverige. Vi har ett stort utbud av rena elbilar, el-transportbilar och SEAT MÓ125 elmotorcyklar. Därmed erbjuder vi ett större utbud än någon annan mobilitetsleverantör. Sen vad gäller beteendet handlar det om vad du väljer för mobilitetslösning. Behövs verkligen bilen för alla sträckor? Kanske är det bättre att i vissa situationer använda sig av en elektrifierad motorcykel? Om du som kund väljer bilmobilitet, hur mycket förbrukningen kan påverkas av ditt eget beteende, säger Cathrin Idén. 

Fler delade bilar innebär färre bilar på vägarna

Europcar ser sig som en viktig del av samhället, med en stark vilja att bidra till en hållbar samhällsutveckling.  Att kunna kombinera olika hållbara mobilitetslösningar. Det handlar om cykel, kollektivtrafik och elbil när behovet finns. Men också att få företag att fundera på sitt mobilitetsbehov.

– Med fler delade bilar blir det färre bilar. Istället för företagsbilar kan företag istället hyra av oss vid sina toppar och därmed kunna lastbalansera sin egen verksamhet. Vi tittar på bilpooler till företag som också kan nyttjas av allmänheten, avslutar Cathrin Idén.

Mer information om Europcar

Europcar tror att vägen till hållbar mobilitet nås genom ökad elektrifiering, ökad delning och att erbjuda fordon matchade för det aktuella behovet. Denna vision återspeglas i Europcars flexibla mobilitetslösningar. Oavsett om behovet gäller dagar eller år - ifall det rör sig om storstäder eller landsbygd - vill företaget utmana gamla tankesätt och ge ett mer flexibelt och hållbart alternativ till det traditionella bilägandet. Europar Sverige har 160 stationer och ca 5000 bilar i sin vagnpark. Europcar drivs i Sverige av Europeisk Biluthyrning AB som är ett dotterbolag till Volkswagen Group Sverige AB.

Besök oss på europcar.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Europcar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?