Annons

Malmöföretaget ger ny energi åt hamburgerkunderna

Miljöteknikbolaget Enjay är efter på väg upp ur startgropen. Snart har ett 100-tal hamburgerrestauranger installerat bolagets energiåtervinnare.

Foto:Ørn E. Borgen

Malmöföretaget Enjay har hittat ett sätt att återvinna luft och värme från den tuffa miljön i restaurangkök där bolagets energiåtervinnare rensar bort sot och fett som skulle proppa igen en vanlig värmeväxlare. Därmed kan den varma luften återcirkulera i byggnaden och antingen användas för uppvärmning eller nedkylning i element, varmvatten och ventilation.

Det innebär att byggnaden blir energisnålare och fastighetsägaren sparar pengar. Det har King Food som har den skandinaviska agenturen för hamburgerkedjan Burger King insett och blivit bolagets största kund.

”En Burger King-restaurang sparar omkring 100.000 kronor varje år med vår produkt”, säger Enjays vd Jesper Wirén som 2014 grundade bolaget tillsammans med kollegan Nils Lekeberg.

Ett 15-tal av Burger Kings restauranger i Skandinavien har redan installerat återvinnaren, men nu har kedjan bestämt att den ska finnas i alla de 100 restauranger som ska byggas i Skandinavien de närmaste åren.

”Sedan finns det 250 befintliga restauranger där vi tillsammans med King Food erbjuder franchisetagarna ett paket med finansieringen och installation”, säger Jesper Wirén.

Enjay har också flera andra kunder vid sidan om hamburgerkedjan, bland andra har kryssningsjätten Royal Caribbeans.  

Malmöföretaget omsatte i fjol blygsamma 1,6 Mkr och gjorde en förlust på 16,7 Mkr. Det var året bolaget lämnade utvecklingsstadiet och började sälja sin produkt. I år växer försäljningen snabbt.

”Nu kommer det in tre till fem projekt i veckan”, säger Jesper Wirén och fortsätter: 

”Just nu är vi beroende av investerare, men vi har redan sålt mer än förra året och tror att vi landar på omkring 5 miljoner kronor när 2020 är slut. Det är en coronaanpassad prognos, från början var planen att sälja för det dubbla.”

Coronakrisen har också bromsat den planerade europeiska expansionen och på det nyinvigda försäljningskontoret i Bryssel arbetar än så länge bara en person.

Fjolårets nyemission på 30 miljoner kronor gör att bolaget klarar sig fram till sommaren nästa år. Enjay ägs av grundarna och en grupp investerare, bland andra ängelinvesteraren Peter Enberg och Karl-Johan Perssons privata investeringsbolag Philian.

”Vi planerar också en investeringsrunda under hösten. Vi har ju starka befintliga investerare som redan sagt att de vill vara med”, säger Jesper Wirén. 


Innehåll från KPA PensionAnnons

Pensionspengar bidrar till kampen mot Covid-19

Den pandemi vi nu upplever har stor global påverkan på alla delar av samhället. Särskilt utsatta är alla de som arbetar i viktiga samhällsfunktioner inom skola, vård och omsorg. För pensionsbolaget KPA Pension är det självklart att ta ansvar när samhället och pensionsspararna står inför tuffa utmaningar.

Det är en av anledningarna till att KPA Pension aktivt letar efter investeringsmöjligheter som lindrar de sociala och ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset. Sedan pandemins utbrott har KPA Pension investerat motsvarande 1,3 miljarder kronor i kampen mot Covid-19. Investeringarna utgörs av tre obligationer. Den första är utgiven av Världsbankens organ (IFC) och syftar till att stötta företag att fortsätta sin verksamhet och behålla sina anställda. Den andra är utgiven av Nordiska investeringsbanken och där ska investeringen främja effektiva sjukvårdssystem och ge ekonomiskt stöd för att minska de störningar som uppstått i olika leveranskedjor i Norden och Baltikum. Den tredje obligationen har Region Stockholm gett ut för att stötta sjukvård och lokaltrafik. 

Investeringar stöttar utsatta samhällsfunktioner

Investeringarna ska lindra effekterna av Covid-19 genom att bland annat säkra transporter av läkemedel och medicinsk utrustning till vården. Samt att stötta tillverkningsindustrin som behöver finansiellt stöd för att kunna expandera och möta den ökade efterfrågan. Dessutom ska investeringarna bidra till att i framtiden ge kunderna trygga och bra pensioner. 

– Våra kunder är samhällsbärare, de arbetar i utmanande miljöer och med kritiska samhällsfunktioner inom till exempel vård och omsorg. Vi är stolta att vi med våra investeringar har möjlighet att stötta dessa sektorer idag, när behovet är som störst. Det betyder extra mycket för oss att investeringarna bidrar till att de som kämpar extra mycket nu under pågående pandemi ska få en trygg och hållbar pension senare i livet, säger KPA Pensions vd Britta Burreau.

Hållbarhet – en förutsättning för trygga pensioner

KPA Pension tar hand om tjänstepensionen åt två miljoner kunder. Det är anställda eller tidigare anställda i regioner, kommuner eller kommunala bolag. Företaget var tidigt ute med hållbara placeringar och sedan 1997 har man arbetat utifrån etiska investeringskriterier som avgör hur kundernas pensionspengar ska förvaltas. Företaget arbetar också med ett aktivt påverkansarbete som bland annat innebär att man röstar på bolagsstämmor, för dialoger och samarbetar med andra ägare för att få de bolag man har investeringar i att agera hållbart. De etiska investeringskriterierna anger också vilka företag och branscher man inte investerar kundernas pensionspengar i. Det är företag eller branscher vars verksamheter har en direkt negativ påverkan på människors hälsa och livsvillkor. Därför investerar KPA Pension inte i vapen, spel, tobak, alkohol eller pornografi.

Fakta KPA Pension

KPA Pension är det ledande pensionsbolaget inom kommun- och regionsektorn med två miljoner enskilda kunder och ca 1 000 arbetsgivarkunder. KPA Pension förvaltar i dag över 200 miljarder kronor och erbjuder pensionslösningar sedan 1922. Ägare är Folksam och Sveriges Kommuner och Regioner.

Läs mer på kpa.se

Mer från KPA Pension

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KPA Pension och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?