Regeringen meddelade under tisdagen att det svenskregistrerade gruvföretaget Jokkmokk Mining, som ägs av det brittiska bolaget Beowulf Mining, beviljas en bearbetningskoncession. Det innebär att bolaget får gå vidare med sitt projekt att börja bryta järnmalm i Kallak i Norrbotten.
Regeringen ställde däremot flera tuffa villkor för att projektet ska få gå vidare. Bolaget ska bland annat se till att berörda samebyar blir helt skadelösa. Det krävs även en årlig uppföljning av konsekvenserna för rennäringen som ska redovisas till både Sametinget och Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Kritiken mot beslutet har varit omfattande, bland annat från organisationen Civil Rights Defenders.
”Trots de villkor som regeringen presenterade i dag kommer denna gruva att störa och skada den naturbetesbaserade renskötseln i området genom att bland annat skära av en mycket viktig flyttled och minska renarnas betesområden. Beslutet är en direkt kränkning mot det samiska folkets mänskliga rättigheter och kulturarv”, skriver Tilda Pontén, jurist på organisationen.
Olof Martinsson på LTU anser dock att regeringen lyckats få till en lösning som tagit hänsyn till näringslivsintresset såväl som påverkan på samernas rennäring och världsarvet Laponia, ett fjällområde som Sverige åtagit sig att skydda.
”Det är ett bra beslut där man balansera de två riksintressena på ett rimligt sätt. Det ger företaget möjlighet att gå vidare med en genomförbarhetsstudie där alla relevanta aspekter på projektet grundligt utvärderas”, säger Olof Martinsson.
De relevanta aspekterna är bland annat att få koll på vilken brytningsmetod som ska användas, hur anrikningen ska gå till och vad det går att få för kvalitet på produkten. Sedan måste det även till marknadsanalyser och bedömningar av investeringskostnader samt en plan för hur projektet ska finansieras.
Det som vid första anblick kan verka vara ett positivt besked från regeringen kan dock visa sig vara det motsatta. Det kan bli så att gruvbolaget kommer att landa i att projektet i slutändan kostar mer än det smakar, bedömer Olof Martinsson.
”Själv är jag tveksam till att man kommer fram till att det är ett lönsamt projekt, så sannolikheten för att det blir en producerande gruva av Kallak är nog inte så stor. Dessutom så krävs det ju även ett miljötillstånd vilket troligen kan bli tufft att få beviljat.”
Olof Martinson pekar på att det krävs en rejäl investering bara att gå vidare med en bearbetningskoncession, som innefattar allt förarbete innan miljötillstånd ska prövas och gruvan faktiskt ska byggas.
”Det här är en process som tar flera år och till en kostnad som ofta ligger runt en procent av totala investeringskostnaden, vilket i det här fallet troligen innebär att kostnaden landar på storleksordningen 100 miljoner kronor. I det här specifika fallet blir det ju även ökade kostnader på grund av de särskilda villkoren som ställs.”
”Så det blir intressant att se om Beowulf själva tror tillräckligt mycket på projektet för att gå vidare och i så fall om de också lyckas hitta finansiärer till det.”