1515
Annons

Malmdoktor: Lönsamhet i Kallak blir svårt med regeringens villkor

Regeringens villkor för en gruva i Kallak innebär att det blir svårt att få till en lönsam verksamhet. Det menar Olof Martinsson, teknologie doktor i malmgeologi vid Luleås tekniska universitet (LTU), som inte tror att Beowulf Mining kommer att gå vidare med projektet.

Protester i samband med tidigare provbrytningar av järnmalm i Kallak.
Protester i samband med tidigare provbrytningar av järnmalm i Kallak.Foto:TT
Olof Martinsson på LTU tror inte att det blir en gruva i Kallak trots regeringens besked.
Olof Martinsson på LTU tror inte att det blir en gruva i Kallak trots regeringens besked.Foto:Press.

Regeringen meddelade under tisdagen att det svenskregistrerade gruvföretaget Jokkmokk Mining, som ägs av det brittiska bolaget Beowulf Mining, beviljas en bearbetningskoncession. Det innebär att bolaget får gå vidare med sitt projekt att börja bryta järnmalm i Kallak i Norrbotten. 

Regeringen ställde däremot flera tuffa villkor för att projektet ska få gå vidare. Bolaget ska bland annat se till att berörda samebyar blir helt skadelösa. Det krävs även en årlig uppföljning av konsekvenserna för rennäringen som ska redovisas till både Sametinget och Länsstyrelsen i Norrbottens län. 

Kritiken mot beslutet har varit omfattande, bland annat från organisationen Civil Rights Defenders.

”Trots de villkor som regeringen presenterade i dag kommer denna gruva att störa och skada den naturbetesbaserade renskötseln i området genom att bland annat skära av en mycket viktig flyttled och minska renarnas betesområden. Beslutet är en direkt kränkning mot det samiska folkets mänskliga rättigheter och kulturarv”, skriver Tilda Pontén, jurist på organisationen. 

Olof Martinsson på LTU anser dock att regeringen lyckats få till en lösning som tagit hänsyn till näringslivsintresset såväl som påverkan på samernas rennäring och världsarvet Laponia, ett fjällområde som Sverige åtagit sig att skydda.

”Det är ett bra beslut där man balansera de två riksintressena på ett rimligt sätt. Det ger företaget möjlighet att gå vidare med en genomförbarhetsstudie där alla relevanta aspekter på projektet grundligt utvärderas”, säger Olof Martinsson. 

De relevanta aspekterna är bland annat att få koll på vilken brytningsmetod som ska användas, hur anrikningen ska gå till och vad det går att få för kvalitet på produkten. Sedan måste det även till marknadsanalyser och bedömningar av investeringskostnader samt en plan för hur projektet ska finansieras.

Det som vid första anblick kan verka vara ett positivt besked från regeringen kan dock visa sig vara det motsatta. Det kan bli så att gruvbolaget kommer att landa i att projektet i slutändan kostar mer än det smakar, bedömer Olof Martinsson. 

”Själv är jag tveksam till att man kommer fram till att det är ett lönsamt projekt, så sannolikheten för att det blir en producerande gruva av Kallak är nog inte så stor. Dessutom så krävs det ju även ett miljötillstånd vilket troligen kan bli tufft att få beviljat.”

Olof Martinson pekar på att det krävs en rejäl investering bara att gå vidare med en bearbetningskoncession, som innefattar allt förarbete innan miljötillstånd ska prövas och gruvan faktiskt ska byggas.

”Det här är en process som tar flera år och till en kostnad som ofta ligger runt en procent av totala investeringskostnaden, vilket i det här fallet troligen innebär att kostnaden landar på storleksordningen 100 miljoner kronor. I det här specifika fallet blir det ju även ökade kostnader på grund av de särskilda villkoren som ställs.”

”Så det blir intressant att se om Beowulf själva tror tillräckligt mycket på projektet för att gå vidare och i så fall om de också lyckas hitta finansiärer till det.”


Innehåll från Fresenius KabiAnnons

Fresenius Kabi – mer än vad många känner till

För några är Fresenius Kabi allt inom hälsa och välmående. För andra ett världsledande företag inom klinisk nutrition, infusionsterapi, biologiska läkemedel och medicinsk teknik. För anställda en utvecklande plats.  

Många års forskning räddar liv.

Fresenius Kabi står för forskning och kvalitet i utvecklingen av innovativa produkter och tjänster. Syftet är att tillhandahålla produkter för terapi och vård av kroniskt och svårt sjuka människor och att möta patienters olika behov både på sjukhus och i hemmet. Produkterna vi tillverkar säljs över hela världen och räddar liv varje dag.

Medarbetarnas energi – ger näring.

På Fresenius Kabi lägger vi ner ett stort engagemang för att skapa en utvecklande arbetsmiljö för våra medarbetare, så att de kan bidra till företagets framtid. Deras erfarenhet, kompetens och entusiasm utgör en mycket viktig del av vår framgång.

Besök Fresenius Kabis hemsida här 

Att göra nytta för patienten och gott för miljön.

Med 1100 anställda i Sverige arbetar vi för att skapa en miljö som ger alla medarbetare möjlighet att utvecklas. I Sverige hittar du oss i Uppsala och i Brunna utanför Stockholm. Vi arbetar aktivt för att vår produktion och våra produkter ska göra så litet avtryck på miljön som möjligt. Att delar av forskning och tillverkning sker lokalt i Sverige är en trygghet för många, och gynnar miljön vi alla lever i.

Caring for life.

Mottot Caring for life står för framsteg och kvalitet i utvecklingen av produkter som räddar och skyddar liv – och därigenom bidrar till att förbättra människors livskvalitet. 

Fresenius Kabi sätter alltid människan i centrum: som patient, kund och medarbetare. 

Vår vision
Vårt mål är att bli den ledande tillverkaren och leverantören av intravenösa näringslösningar, och den självklara samarbetspartnern. Patienternas bästa är utgångspunkten för allt vi gör. Vi vill att de ska ha tillgång till produkter som ökar förutsättningarna för goda behandlingsresultat oavsett var i vårdkedjan de befinner sig. Vi är stolta över våra produkter och det genomsyrar hela företaget. 

Lyssna gärna på vår podcast för en djupare förståelse för vår verksamhet

Om Fresenius Kabi 

Fresenius Kabi är ett växande hälso- och sjukvårdsföretag med cirka 1100 anställda i Sverige, och över 40 000 anställda världen över. Vi utgör ett betydande globalt nätverk inom produktion, försäljning och marknadsföring. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fresenius Kabi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?