1515

Majoritet i riksdagen kräver nej till EU-taxonomin

En majoritet i riksdagen kräver att regeringen ska rösta nej till EU-kommissionens förslag om klassning av hållbara investeringar, taxonomin.

Det skadar möjligheterna för svensk vattenkraft och skogsbruk att få kapital till investeringar, anser M, C, SD och KD.

Riksdagshuset i Stockholm
Riksdagshuset i StockholmFoto:Henrik Montgomery/TT

”Sverige bör rösta nej och motverka förslaget. Vi ser så pass stora risker för framför allt skogsbruket”, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Han kommenterar efter att riksdagens finansutskott har slagit fast vad regeringen ska driva för linje i den fortsatta behandlingen av det förslag till delegerad akt som EU-kommissionen lade fram tidigare i år. I höst ska den behandlas av medlemsländerna i EU:s ministerråd, som bara kan anta eller förkasta hela akten. De kan inte ändra i detaljer.

Läs även: C vill stoppa EU-taxonomin: ”Byråkratisk mardröm” för skogen

Bedömningen nu är att rådet kommer att godkänna förslaget, det finns inte tillräckligt många länder som är emot. De kritiska länderna är i minoritet.

”Det här förslaget tillvaratar inte svenska intressen”, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

”Om inte svensk vattenkraft eller skogsbruk klassas som hållbart, eller att det blir väldigt krångligt att få det att klassas som hållbart”, kommer kapitalet att gå till andra investeringar, säger Elisabeth Svantesson.

Hon hävdar att regeringen helt har misslyckats med att påverka förslaget i rimlig riktning hittills, inte minst inför det att EU-kommissionen lade fram sitt slutförslag. Nu är det dags att säga nej.

Åsa Westlund, socialdemokrat och ordförande i finansutskottet, anser att M, C, KD och SD är fel ute.

”Det är ett slag i luften. Det riskerar Sveriges möjligheter att påverka bättre villkor för svensk skogsindustri”, säger Åsa Westlund.

Hon hävdar att det förslag som nu finns är bättre än det som fanns från början, vilket hon ser som en effekt av att regeringen har lyckats påverka det.

Läs även: Bioenergi, skog, fastigheter och vattenkraft: här är nya EU-taxonomin

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?