Annons

Lunchjätten som vägrar sälja rött kött

Under pandemin försvann 93 procent av försäljningen. Men nu är Greenfood på grön kvist igen. Med snart 2.000 digitala salladsbarer i Europa och USA omsätter livsmedelskoncernen över 5 miljarder kronor på grönsaker. 

Greenfoods vd David von Laskowski. Greenfood ligger bakom salladsplockbarena Picadeli som finns i många matbutiker.
Greenfoods vd David von Laskowski. Greenfood ligger bakom salladsplockbarena Picadeli som finns i många matbutiker.Foto:Joey Abrait

”Många företag försöker vara hållbara. Vi är väldigt lönsamma på grund av att vi är hållbara, det driver vår lönsamhet. Ju mindre svinn vi har desto mer tjänar våra kunder och desto bättre betalt kan vi ta”, konstaterar Greenfoods vd David von Laskowski.

Greenfoodkoncernen består av ett 25-tal större och mindre livsmedelsbolag, en av de mer kända delarna är Picadeli som finns i många livsmedelsbutiker där kunder kan plocka ihop sin egen salladsmåltid. 

”Den röda tråden är att allt ska vara fokuserat på hälsosam och hållbar mat. Grön mat är grunden i allt vi gör. Vi är den ledande europeiska foodtechaktören inom det segmentet.”

Här finns allt från snabbmat och färdigrätter till smörgåsar och salladsbarer. En stor del Sveriges restaurangers frukt och grönt kommer också från Greenfood.

Bolaget har dock inga egna odlingar men äger en hel del fabriker.

”Omkring hälften av volymerna som vi säljer i våra salladsbarer är produkter som vi själva har producerat eller processat i våra egna fabriker.”

Det som genomsyrar det mesta på matområdet just nu är naturligtvis inflationen. Matpriserna rusade i snitt drygt 20 procent under 2022.

”För oss kom prisökningarna redan under andra halvåret 2021. Så vi har jobbat med det ganska intensivt i ett och ett halvt års tid. Men naturligtvis har Rysslands attack på Ukraina spätt på det ytterligare och gav väldigt stora effekter på ett antal produkter. Som vete, raspolja och konstgödsel, sådant som har genomslag på i princip alla våra produkter.”

För salladsbarerna märks ingen minskad efterfrågan, snarare tvärtom när folk letar billigare alternativ istället för restauranglunch. 

”Men vi är också en stor leverantör till restaurangbranschen och där är det en annan påverkan. Många har det tuffare i dag även om det skiljer en del mellan länder. Samtidigt går snabbmatsrestaurangerna fortsatt väldigt bra. Men överlag har vi klarat inflationen bra så här långt”, förklarar David von Laskowski.

Råvarutillgången är dock extremt utmanande för vissa produkter.

”Vi tvingas anpassa sortimentet en hel del och byta ut produkter. Dels av lönsamhetsskäl och ibland av hållbarhetsskäl. Och ibland helt enkelt för att vi inte har något val. Idag är det till exempel oerhört svårt att få tag i sådant som isbergssallad.” 

Riktigt tufft var det dock att driva tusentals salladsbarer med självplock under coronapandemin. Då tappade Picadeli 93 procent av omsättningen.

Krisen blev dock en möjlighet att ytterligare utveckla konceptet med digitala salladsbarer.

”Alla våra 2.000 salladsbarer är i dag digitaliserade och uppkopplade. Vi monitorerar alla produkter i alla salladsbarer. Vi får larm om temperaturavvikelser, när produkternas hållbarhet går ut och har koll på påfyllnadsgraden”, förklarar David von Laskowski.

Foto:Joey Abrait

Greenfood har utvecklat en egen AI för försäljningsprognoser.

”AI-motorn lägger orderförslag baserat på både bakåtriktade variabler som försäljningen samma period veckan, månaden och året innan. Men också realtidsvariabler som hur mycket som säljs just nu och framåtriktad information, hur väderprognosen ser ut för de närmaste dagarna och eventuella helgdagar eller event.”

Det här har såväl minskat svinnet som effektiviserat hela processen att driva salladsbarerna.

”Vi har ett matsvinn på 3-8 procent. Med tanke på att 30-40 procent av all mat som produceras slängs är det otroligt effektivt.”

”Vi har också blivit hårt påverkade av såväl en hög löneinflation som personalomsättning i butikerna, så vi vill minimera antalet timmar som butikspersonalen använder för att underhålla en salladsbar. En icke digitaliserad salladsbar kräver mellan 40 och 60 timmar i veckan. Vi har nu kommit ner under 15 timmar för att underhålla våra. Det betyder att vi i princip kan spara en heltidsanställd per butik där vi kommer in.”

Sortimentet, vad som bjuds i salladsväg, har också förändrats. För två år sedan beslutade sig Greenfood för att helt utesluta rött kött ur sortimentet.

”Vi är i dag troligen den största säljaren i Europa av alternativa proteiner.”

I takt med konsumenternas mognad anpassas också märkning och marknadsföring.

”Majoriteten av våra wraps, som du hittar i Pressbyrån, 7-Eleven och många andra butiker, är veganska. I början talade vi också om det tydligt, med text på framsidan. Men vi insåg ganska snabbt att man då träffar den lilla klick av befolkningen som verkligen vill ha veganska produkter.”

Idag anser Greenfood att de veganska produkterna är så snarlika traditionellt proteinbaserade att veganmärkningen inte behövs, och snarare riskerar att skrämma bort kunder.

Greenfood finns internationellt i åtta länder i Europa plus USA.

”Innevarande år kommer vi att gräva där vi står. Vi ska fortsätta växa på befintliga marknader. Det finns en jättestor potential kvar där.”

Men fortsatt geografisk expansion finns i de långsiktiga planerna.

Hösten 2021 emitterade Greenfood en hållbarhetslänkad obligation om drygt 1 miljard kronor. 

”Vi har bra finansiering med starka, trygga och stabila ägare i riskkapitalbolagen Nordic Capital och Fidelio Capital.”

Det är också ägare som har hängt med ett tag vilket skulle kunna innebär att en exit med en börsintroduktion skulle kunna vara förestående.

”Jag ska inte utesluta att det är en väg vi går i framtiden, men det är ingenting som diskuteras just nu”, säger David von Laskowski.

 

 

 

 

 

Innehåll från Johan i Hallen & BergfalkAnnons

Specialisterna väljer det bästa från hav och land ”Kvalitet är viktigast för oss”

Med omsorg väljs det bästa köttet, fisken och skaldjuren ut. Johan i Hallen & Bergfalk är specialisterna som genom nära relationer med både kunder och leverantörer kan leverera de bästa råvarorna till rätt pris i rätt tid - till kunder över hela landet. 

Johan i Hallen & Bergfalk har sitt ursprung i flera entreprenörsdrivna mindre företag som arbetat nära både producenter och marknaden.

– Vi tar den traditionen med oss och skapar långsiktiga relationer med våra kunder. Vi vill vara en helhetsleverantör och underlätta för restaurangerna så de inte behöver jaga olika leverantörer, säger Lars Engström, inköpschef på Johan i Hallen och Bergfalk.

Kundstocken är stor och varierad, från kvarterskrogar och restauranger till butiker och hotellkedjor. I det breda sortiment finns det något som passar alla. Tillsammans med kunderna byggs hela menyer där det finns flera olika prissegment att välja mellan.

Förädling och hållbarhet

Hälften av det som Johan i Hallen & Bergfalk köper in förädlas för att kunderna ska få en bra produkt. Varje dag skärs fisk, styckas kött och tillverkas korv och charkuterier efter kundernas behov. Och tidigt varje morgon finns Johan i Hallen och Bergfalks inköpare på plats på fiskauktionerna.

– Vi vill köpa den bästa fisken till det rätta priset och försöker inspirera våra kunder att hålla menyn öppen. I stället för att bestämma fisken långt i förväg som vi köper från andra marknader, ofta till ett högre pris, kan restaurangen sälja in det havet har att ge för dagen, säger Lars Engström. 

Genom att ha flexibiliteten att kunna anpassa menyn efter dagens fångst får man ett säkrare och mer hållbart alternativ.

– En del restauranger tycker det är lite ovant, men också spännande. På västkusten är man ganska van att jobba på det här sättet. Vi har en nära dialog tillsammans med våra kunder och erbjuder dagens fångst över hela landet, säger Lars Engström.

Mat i säsong

Kan restaurangerna låta säsongerna styra menyerna får man de allra bästa råvarorna menar marknadschefen Christian Dyjée. 

– Vi vill erbjuda våra kunder ett sortiment av de allra bästa råvarorna. I stället för att jaga pris, jagar vi bästa kvalitet.

Med över 3 000 kunder i hela landet är det viktigt att logistiken fungerar. 

– Kockar vill ha service. De vill veta att de får vad de har beställt. Och i rätt tid. Vi finns i hela landet och har en hög leveranssäkerhet vilket uppskattas av våra kunder, säger Christian Dyjée.

Om Johan i Hallen & Bergfalk:

Johan i Hallen & Bergfalk är specialisten som erbjuder ett omsorgsfullt urval av kött, fisk och skaldjur till restauranger och butiker. Men lång erfarenhet och ett stort nätverk av framgångsrika uppfödare, producenter och leverantörer kan Johan i Hallen & Bergfalk leverera det bästa från hav och land.

JHB finns på plats med kontor, lager och produktion i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Helsingfors i Finland.

Omsättning: 2 miljarder

Antal anställda: cirka 380

Läs mer på jhb.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Johan i Hallen & Bergfalk och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera