1515
Annons

Luften ska dammsugas på koldioxid – kostnad: 334 miljarder

Den amerikanska energimyndighetens nya plan involverar stora satsningar på direktinfångning av koldioxid. Något som skulle kosta 34 miljarder dollar, motsvarande cirka 334 miljarder kronor, rapportera Ny teknik.

Genrebild.
Genrebild.Foto:Michael Sohn

Investeringen är tänkt att spridas ut över en fyraårsperiod. Pengarna är bland annat tänkta att gå till att bygga fyra anläggningar för direktinfångning av koldioxid och lagring av gasen runt om i USA. Varje anläggning ska årligen kunna lagra en miljon ton koldioxid.

Det är däremot inte klart vilken teknik som anläggningarna ska använda sig utav. I energimyndighetens plan nämns flera olika alternativ, som infångning av koldioxid med hjälp av kemikalier, borttagning av gasen med hjälp av biomassa och lagring av koldioxid i havet.

Kriterierna för projekten som ansöker om medel kommer bland annat vara kostnaden per ton infångad koldioxid och möjligheten till långsiktiga anställningar. De första anläggningarna beräknas inleda bygge från 2026 och vara i drift senast 2029. 

Satsningar på direktinfångning av koldioxid från luften är inte särskilt vanliga. Den största anläggningen i drift finns på Island och kan suga in upp till 4.000 ton koldioxid per år. Koldioxid som sedan lagras permanent under jord. De tänkta amerikanska anläggningarna kommer tillsammans ha tusen gånger större sugkapacitet.  

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev 

Följ oss på Twitter 


Regeringen satsar mot rasism

Rasism är ett problem som drabbar många svenskar i vardagen – på arbetet, i skolan eller i vården. Nu presenterar regeringen fem åtgärdsprogram mot rasism.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S).
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S).
Foto:Sören Andersson/TT
Foto:Joey Abrait

De åtgärdsprogram som nu presenteras är en del av de åtaganden Sverige gjorde i samband med Malmös internationella forum om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism i höstas. De rör afrofobi, islamofobi, antisemitism, rasism mot samer och antiziganism.

”Nu förstärker vi och fördjupar arbetet mot rasism. Vi tillsätter också extra medel för att kunna göra detta så konkret och kraftfullt som möjligt”, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) som ansvar för arbetet mot rasism.

Åtgärdsprogrammen ska komplettera den nationella planen mot rasism och innehåller en rad riktade åtgärder, bland annat mot arbetsmiljö och skola.

”När det gäller skolan ser man att det är många som utsätts för olika former av rasism. Där har det kanske funnits en otydlighet om vart man ska vända sig för att få stöd och hjälp”, säger biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) som ansvarar för arbetet mot diskriminering

Nu får Diskrimineringsombudsmannen ett tydligt uppdrag att arbeta med information för att tydliggöra vart man ska vända sig och vilken typ av hjälp man kan förvänta sig att få från samhället.

Åtgärderna har tagits fram i dialog med civilsamhället och identifierats som viktiga. De är å ena sidan generella för att möta rasism, men också specifika för att möte specifika gruppers behov, förklarar Jeanette Gustafsdotter.

Den helheten gör att vi nu har möjlighet att verkligen ta ett brett grepp för att bryta rasismen i vårt samhälle.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?