1515

Lövin: ”Det här är vår räddning”

Genom att visa på det positiva med en omställning – där tung svensk industri får agera exempel – vill miljö- och klimatminister Isabella Lövin driva klimatarbetet framåt.

”Det här är vår räddning”, säger hon inför klimatmötet i Madrid.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Teknikaliteter kring det som kallas för artikel 6. Och ett engagemang för industrins transformation till fossilfritt.

Ungefär där kommer miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) att ha sitt fokus under klimatmötet i Madrid. Samt på att lyfta fram allt det positiva som en omställning av samhället faktiskt innebär.

”Vi måste bort från att det är en bördefördelning. Det här är vår räddning, det här är något vi måste göra för att världen ska överleva så som vi känner den. Gör vi inte det så är vi inte kloka, då lyssnar vi inte på 99,99 procent av forskningen”, säger hon.

När mötet i Madrid inleds på måndagen har tio år gått sedan Cop15 i Köpenhamn. Det beskrivs ofta som ett misslyckande, men gav viktiga lärdomar och kan på så sätt sägas ha lagt grunden till där vi står i dag.

Och även om det ser mörkt ut sett till koldioxidhalt i luften och antalet inträffade väderkatastrofer, så är medvetenheten i dag en annan. Inom såväl politik som näringsliv är frågan ofta prioriterad.

När Isabella Lövin ombeds blicka tillbaka på det gångna decenniet konstaterar hon att världen började klimatarbetet tio år för sent:

”2015 fick vi ett Parisavtal. Hade vi fått ett Parisavtal 2005 hade vi legat oerhört mycket bättre till än vad vi gör nu. Arbetet har börjat, vi fick en framgång 2015, men alla de investeringar i fossil infrastruktur som vi låst fast oss i under de här tio åren är tio förlorade år. Tänk så mycket lättare det hade varit att minska utsläppen med 1–2 procent om året i stället för 5–10 procent som prognosen ser ut nu för 1,5-gradersmålet.”

Mötet i Madrid avhandlar ett antal tekniska frågor, men ska också lägga grunden för nästa möte i Glasgow 2020. Då ska klimatkonventionens parter ha uppdaterat sina klimatplaner och långsiktiga strategier presenteras. 

Hur ska du agera i Madrid för att skapa så bra förutsättningar som möjligt framåt inför 2020?

”Det handlar om att visa att den omställning vi gör inte är en uppoffring, utan vår räddning. Sverige kan visa att det här är bra för mänskligheten genom det arbete där vi har fått med oss stora delar av näringslivet i omställningen.”

Isabella Lövin ska i Madrid delta i flertalet möten med företrädare från näringslivet och där lyfta fram det arbete som sker på hemmaplan. Ett exempel är initiativet Fossilfritt Sverige, ett annat är den ledarskapsgrupp som lanserades tillsammans med Indien inför mötet i New York tidigare i höstas där syftet är att driva på omställningen inom den tunga industrin. 

”Vi kommer att prata om och bjuda in till ledarskapsgruppen. Det är oerhört viktigt. Jag märker när jag är ute och pratar om det här att det inspirerar andra politiker och andra företag.”

Centralt på klimatmötet är också att nå fram till ett regelverk kring det som kallas för artikel 6, vilken handlar om hur länder ska kunna samarbeta för nå sina mål och totalt sett höja ambitionen i det globala klimatarbetet.

”Artikel 6 är tekniskt viktig för att vi verkligen ska se till att få utsläppsminskningar på riktigt och inte bara på pappret”, säger Isabella Lövin.

Inför det viktiga året 2020 – då bara tio år återstår innan de globala målen ska vara uppfyllda – präglas politiken runt om i världen av stor osäkerhet och ökad polarisering. Miljö- och klimatministern säger att hennes uppdrag är att ”jobba på som att vi får bästa möjliga utfallet”. 

Sverige har höga ambitioner och att göra läxan på hemmaplan är centralt för att kunna driva på internationellt, menar hon. Som miljöpartist hade hon många gånger önskat sig ett än mer progressivt klimatarbete:

”Det känns helt surrealistiskt att det största oppositionspartiet – då syftar jag utifrån valresultatet på Moderaterna – driver på för att sänka koldioxidskatten, mitt i brinnande klimatkris. Det säger ju något om hur snedvriden klimatdebatten är även i Sverige.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?