ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Lönsamt för AP-fonden att rensa bort oljebolag

  • Foto: Eric Gay

Andra AP-fonden har i flera år valt bort vissa kol-, olje- och gasbolag. Det har varit en lönsam strategi. Nu har fonden plockat bort 60 bolag i andra sektorer.

Statliga Andra AP-fonden förvaltar över 380 miljarder kronor av svenskarnas pensionspengar och investerar i princip i alla tillgångsslag över hela världen. För fjolåret redovisar Andra AP-fonden en avkastning på 15,9 procent och ett rekordresultat på 53 miljarder kronor.

En orsak till framgången är att fonden sedan tidigare valt att inte investera i 80 kol-, olje- och gasbolag samt kraftbolag med kolbaserad elproduktion. Förvaltarna anser att den finansiella risken i bolagen var för stor. 

”Det handlar bland annat om bolag som är involverade i projekt som kommer kräva ett högt oljepris för att vara framgångsrika. Sådana bolag bär en högre finansiell risk”, säger Christina Olivecrona, senior hållbarhetsanalytiker på Andra AP-fonden.

Årsredovisningen för 2019 visar att beslutet varit lönsamt. AP-fonden har jämfört avkastningen för de globala aktieindexen MSCI World DM och MSCI World EM inklusive och exklusive bolagen som valts bort. Jämförelsen visar att AP-fonden de senaste fem åren fått 3,1 procent respektive 0,8 procent högre avkastning genom att välja bort de 80 bolagen, än om de ratade bolagen ingått i portföljen.

Den 1 januari 2019 ändrades lagarna AP-fonderna ska följa. Den nya och, ur hållbarhetssynpunkt, mer ambitiösa lagstiftningen säger att fonderna ska förvalta pensionspengarna ”på ett föredömligt sätt genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande”.

Andra AP-fonden tog lagstiftningen som stöd när den under fjolåret slängde ut cirka 60 tobaksbolag samt bolag inom underhåll och modernisering av kärnvapensystem. Fonden följer här andemeningen i WHO:s tobakskonvention och icke-spridningsavtalet för kärnvapen som Sverige.

”Till exempel är tobakskonventionens mål ett tobaksfritt samhälle, därför gör vi en bredare tolkning”, förklarar Christina Olivecrona.

”Sedan tidigare hade vi valt bort bolag som associerades med kärnvapen utanför de fem officiella kärnvapenstaterna, men nu har vi även här en bredare tolkning och har avinvesterat bolag inom de länderna”, fortsätter hon.

Andra AP-fonden vill inte namnge vilka totalt 140 bolag som fonden nu avstår från att investera i. Men innehavslistorna visar att fonden inte längre äger aktier i tobaksbolagen Swedish Match, British American Tobacco och Altria Group Philip Morris. Inte heller vapentillverkare som Airbus och General Dynamics får plats i pensionsjättens portfölj. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer