ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

“Lönerna i leverantörskedjorna är ohållbart låga”

  • Foto: Izabelle Nordfjell/TT

De genomsnittliga faktiska inkomsterna för anställda i företagens leverantörsled ligger ofta långt under landets beräknade levnadslön. I vissa branscher och i vissa länder, som på bananplantager i Dominikanska republiken eller rosodlingar i Etiopien, är lönen så låg som 49 respektive 33 procent av en levnadslön.

Det visar en ny rapport från Fairtrade är en sammanställning av 18 undersökningar som gjorts av initiativet Global Living Wage Coalition. De genomsnittliga inkomsterna för anställda i leverantörsleden som granskats i dessa studier ligger på 65 procent av den beräknade levnadslönen.

Enligt Fairtrade hindrar arbetarnas låga inkomster en hållbar utveckling i deras samhällen. De låga lönerna anses också bidra till kränkningar av mänskliga rättigheter. Ett exempel på detta är arbetare som tvingas låta sina barn arbeta istället för att gå i skolan.

”Även om den internationella handeln är en stark motor för välstånd visar de här undersökningarna på systematiskt ohållbara löner och inkomster i världshandeln. Ska vi nå de globala målen för hållbar utveckling måste de som plockar tebladen, lyfter bananstockarna och torkar kaffebönorna tjäna tillräckligt för att låta sina barn gå i skolan och äta sig mätta”, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, i en kommentar.

Enligt Fairtrade är det missvisande att hänvisa till minimilöner. I rapporten har regeringars lagstadgade minimilöner jämförts med beräknade levnadslöner. Resultatet visar att de fastställa minimilönerna i genomsnitt låg på drygt hälften av de beräknade levnadslönerna.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer