1515

“Lönerna i leverantörskedjorna är ohållbart låga”

De genomsnittliga faktiska inkomsterna för anställda i företagens leverantörsled ligger ofta långt under landets beräknade levnadslön. I vissa branscher och i vissa länder, som på bananplantager i Dominikanska republiken eller rosodlingar i Etiopien, är lönen så låg som 49 respektive 33 procent av en levnadslön.

Foto:Izabelle Nordfjell/TT

Det visar en ny rapport från Fairtrade är en sammanställning av 18 undersökningar som gjorts av initiativet Global Living Wage Coalition. De genomsnittliga inkomsterna för anställda i leverantörsleden som granskats i dessa studier ligger på 65 procent av den beräknade levnadslönen.

Enligt Fairtrade hindrar arbetarnas låga inkomster en hållbar utveckling i deras samhällen. De låga lönerna anses också bidra till kränkningar av mänskliga rättigheter. Ett exempel på detta är arbetare som tvingas låta sina barn arbeta istället för att gå i skolan.

”Även om den internationella handeln är en stark motor för välstånd visar de här undersökningarna på systematiskt ohållbara löner och inkomster i världshandeln. Ska vi nå de globala målen för hållbar utveckling måste de som plockar tebladen, lyfter bananstockarna och torkar kaffebönorna tjäna tillräckligt för att låta sina barn gå i skolan och äta sig mätta”, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, i en kommentar.

Enligt Fairtrade är det missvisande att hänvisa till minimilöner. I rapporten har regeringars lagstadgade minimilöner jämförts med beräknade levnadslöner. Resultatet visar att de fastställa minimilönerna i genomsnitt låg på drygt hälften av de beräknade levnadslönerna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?