1515

Löfven: Vi får inte backa i klimatomställningen

Höga energipriser i EU får inte medföra att man tullar på klimatåtgärderna, manar statsministern inför EU-toppmötet i Bryssel.

Stefan Löfven kommer att ta upp kärnkraftens betydelse – men inte att den är hållbar.

På pressträff inför EU-toppmötet i Bryssel meddelar Löfven att det inte går att backa i klimatomställningen.
På pressträff inför EU-toppmötet i Bryssel meddelar Löfven att det inte går att backa i klimatomställningen.Foto:Amir Nabizadeh/TT

Kraftigt stigande energipriser har väckt rejäl politisk oro i en lång rad EU-länder under hösten och gjort frågan till ett av huvudämnena när stats- och regeringscheferna nu samlas i Bryssel.

EU-kommissionen har lagt fram en ”verktygslåda” med diverse stödåtgärder som medlemsländerna själva kan använda för att hjälpa konsumenter och företag som drabbats hårt av högre räkningar.

Olika EU-länder har dock olika åsikter om vad som borde göras för att hantera situationen.

Länder som Spanien och Grekland trycker på för fler centrala EU-åtgärder, bland annat för inköp och prisreglering av gas. Polen och en rad andra länder i öst vill i sin tur att EU-kommissionen drar ner på klimatambitionerna.

Ingen av de åtgärderna gillas av Sverige.

– Det här får inte innebära att vi backar på klimatomställningen för den är det helt avgörande att vi fortsätter med. Det får heller inte leda till några nya åtgärder som ska finansieras av nya skattemedel. Vi får hålla oss till det vi har, säger Stefan Löfven på en svensk pressträff i Bryssel inför toppmötet. 

I energidiskussionen med sina kollegor kommer Löfven under kvällen att ta upp kärnkraften.

– Den är en viktig del av Sveriges energimix och kommer vara så under lång tid. Den kommer att spela en stor roll under hela energiomställningen och det kommer jag att ta upp, säger Löfven.

Däremot kommer han inte att säga att kärnkraften är ”hållbar” – vilket en majoritet i riksdagens EU-nämnd vill, bestående av M, KD, SD och L.

– Här har vi en lite speciell situation att i EU-nämnden finns en majoritet för att säga att den är hållbar. Men EU-nämndens majoritet motsvaras inte när man samlar hela riksdagen. Då finns en annan majoritet som inte har den uppfattningen, säger Löfven i Bryssel.


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?