ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Löfven gjorde avtryck – men Greta Thunberg stal showen

NEW YORK. Stefan Löfven tillhörde de talare som gjorde avtryck på FN:s klimattoppmöte i New York på måndagen, med löften om dubblat klimatbistånd och ett nytt initiativ för renare industribolag.

Men det var en annan svensk som skapade störst rubriker.

FN:s generalsekreterare António Guterres inledde klimattoppmötet Climate Action Summit på måndagen med att utropa nödläge för klimatet. Hans budskap var att det nu är färdigtalat och dags att agera.

Efter honom kom Greta Thunberg. Den 16-åriga klimataktivisten möttes av dagens största jubel, både innan och efter hennes känslosamma tal till den välfyllda generalförsamlingssalen och världens politiker.

”Kommande generationer följer er och om ni väljer att svika oss så kommer vi aldrig att förlåta er”, sa hon till den förundrade och delvis rörda publiken.   

För den svenska regeringens vidkommande var det stort fokus på industrins del i klimatomställningen. Från scenen presenterade Stefan Löfven (S) ett nytt initiativ, en global ledarskapsgrupp, som ska verka för att industriföretag minskar koldioxidutsläppen. 

  • Greta Thunberg möttes av dagens största jubel, både innan och efter hennes känslosamma tal till den välfyllda generalförsamlingssalen och världens politiker. Foto: Jason DeCrow/TT

De bolag som går med måste förbinda sig att bli koldioxidneutrala senast 2050 och sätta upp en tydlig färdplan för att nå dit. Regeringarna ska åta sig att på olika sätt hjälpa bolagen och vara villiga att dela med sig av erfarenheter. Poängen är att ledarskapsgruppen ska föregå med gott klimatexempel. 

Bredvid sig på scenen hade statsministern en representant ur gruppen: stålbolaget SSAB:s vd Martin Lindqvist. Han talade om bolagets planer på att framställa fossilfritt stål. Tillsammans med energibolaget Vattenfall och gruvbolaget LKAB driver man sedan 2016 projektet Hybrit, som går ut på att använda vätgas istället för kol och koks vid framställning av stål för att minska koldioxidutsläppen.

Martin Lindqvist säger till Di att de märkt ett stort intresse både från politiker, konkurrenter, kunder och investerare om att i framtiden köpa fossilfritt stål.

”I dag är det ju dyrare att producera fossilfritt stål, men vi är helt övertygade om att det kommer bli dyrare att släppa ut koldioxid. Så vi har gjort kalkylen att det här är rätt väg att gå långsiktigt.”

Trots att SSAB tillhör världens mest koldioxideffektiva stålproducenter står bolaget för cirka 10 procent av Sveriges koldioxidutsläpp.

”Ska Sverige bli koldioxidfritt till 2045 så måste vi dra vårt strå till stacken. Men vi gör det här för att vi ser en affärsmöjlighet, så är det ju”, säger Martin Lindqvist. 

På måndagen meddelade även SSAB:s tyska konkurrent Thyssenkrupp att man slår in på samma spår och satsar på vätgas, samt går med i ledarskapsgruppen. 

Så här långt ingår totalt elva länder och en rad industribolag. Förutom de tre nämnda svenska ingår även Scania.

Industriomställningen är ett av nio temaspår som FN:s generalsekreterare tagit fram för att bättre följa upp målen i Parisavtalet. Sverige har lett arbetet tillsammans med Indien.

  • SSAB:s vd Martin Lundqvist och statsminister Stefan Löfven (S), med det indiska företaget Dalmias vd Mahendra Singhi i mitten. Foto: Pontus Lundahl/TT

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) menar att industriinitiativet är ett exempel på att årets klimattoppmöte verkligen handlar om konkreta åtgärder.

”Jag upplever att det är en annan stämning, att folk faktiskt är beredda att kavla upp ärmarna och prata om lösningarna och inte om problemen”, säger hon till Di.

Hon hävdar att Thyssenkrupp inte alls var särskilt intresserat av att gå med för bara några veckor sedan, men att SSAB:s ledarskap visar vägen.

”Det här kommer att kunna skapa väldigt intressanta samarbeten och lite tryck på konkurrenterna”, säger hon.

Regeringen meddelade också i samband med klimattoppmötet att man dubblar bidraget till Gröna klimatfonden, där Sverige redan är den största givaren per capita.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer