1515

Löfven gjorde avtryck – men Greta Thunberg stal showen

NEW YORK. Stefan Löfven tillhörde de talare som gjorde avtryck på FN:s klimattoppmöte i New York på måndagen, med löften om dubblat klimatbistånd och ett nytt initiativ för renare industribolag.

Men det var en annan svensk som skapade störst rubriker.

Stefan Löfven tillhörde de talare som gjorde avtryck på FN:s klimattoppmöte i New York på måndagen, men Greta Thunberg var den svensk som skapade störst rubriker.
Stefan Löfven tillhörde de talare som gjorde avtryck på FN:s klimattoppmöte i New York på måndagen, men Greta Thunberg var den svensk som skapade störst rubriker.Foto:TT/AP.
Statsminister Stefan Löfven (S) talar i FN:s generalförsamling under UN Climate Action Summit 2019. Här tillsammans med SSAB:s vd Martin Lundqvist och det indiska företaget Dalmias vd Mahendra Singhi.Foto:Pontus Lundahl/TT
Greta Thunberg möttes av dagens största jubel, både innan och efter hennes känslosamma tal till den välfyllda generalförsamlingssalen och världens politiker.Foto:Jason DeCrow
Greta Thunberg möttes av dagens största jubel, både innan och efter hennes känslosamma tal till den välfyllda generalförsamlingssalen och världens politiker.
Greta Thunberg möttes av dagens största jubel, både innan och efter hennes känslosamma tal till den välfyllda generalförsamlingssalen och världens politiker.Foto:Jason DeCrow

FN:s generalsekreterare António Guterres inledde klimattoppmötet Climate Action Summit på måndagen med att utropa nödläge för klimatet. Hans budskap var att det nu är färdigtalat och dags att agera.

Efter honom kom Greta Thunberg. Den 16-åriga klimataktivisten möttes av dagens största jubel, både innan och efter hennes känslosamma tal till den välfyllda generalförsamlingssalen och världens politiker.

”Kommande generationer följer er och om ni väljer att svika oss så kommer vi aldrig att förlåta er”, sa hon till den förundrade och delvis rörda publiken.   

För den svenska regeringens vidkommande var det stort fokus på industrins del i klimatomställningen. Från scenen presenterade Stefan Löfven (S) ett nytt initiativ, en global ledarskapsgrupp, som ska verka för att industriföretag minskar koldioxidutsläppen. 

Greta Thunberg möttes av dagens största jubel, både innan och efter hennes känslosamma tal till den välfyllda generalförsamlingssalen och världens politiker.
Greta Thunberg möttes av dagens största jubel, både innan och efter hennes känslosamma tal till den välfyllda generalförsamlingssalen och världens politiker.Foto:Jason DeCrow/TT

De bolag som går med måste förbinda sig att bli koldioxidneutrala senast 2050 och sätta upp en tydlig färdplan för att nå dit. Regeringarna ska åta sig att på olika sätt hjälpa bolagen och vara villiga att dela med sig av erfarenheter. Poängen är att ledarskapsgruppen ska föregå med gott klimatexempel. 

Bredvid sig på scenen hade statsministern en representant ur gruppen: stålbolaget SSAB:s vd Martin Lindqvist. Han talade om bolagets planer på att framställa fossilfritt stål. Tillsammans med energibolaget Vattenfall och gruvbolaget LKAB driver man sedan 2016 projektet Hybrit, som går ut på att använda vätgas istället för kol och koks vid framställning av stål för att minska koldioxidutsläppen.

Martin Lindqvist säger till Di att de märkt ett stort intresse både från politiker, konkurrenter, kunder och investerare om att i framtiden köpa fossilfritt stål.

”I dag är det ju dyrare att producera fossilfritt stål, men vi är helt övertygade om att det kommer bli dyrare att släppa ut koldioxid. Så vi har gjort kalkylen att det här är rätt väg att gå långsiktigt.”

Trots att SSAB tillhör världens mest koldioxideffektiva stålproducenter står bolaget för cirka 10 procent av Sveriges koldioxidutsläpp.

”Ska Sverige bli koldioxidfritt till 2045 så måste vi dra vårt strå till stacken. Men vi gör det här för att vi ser en affärsmöjlighet, så är det ju”, säger Martin Lindqvist. 

På måndagen meddelade även SSAB:s tyska konkurrent Thyssenkrupp att man slår in på samma spår och satsar på vätgas, samt går med i ledarskapsgruppen. 

Så här långt ingår totalt elva länder och en rad industribolag. Förutom de tre nämnda svenska ingår även Scania.

Industriomställningen är ett av nio temaspår som FN:s generalsekreterare tagit fram för att bättre följa upp målen i Parisavtalet. Sverige har lett arbetet tillsammans med Indien.

SSAB:s vd Martin Lundqvist och statsminister Stefan Löfven (S), med det indiska företaget Dalmias vd Mahendra Singhi i mitten.
SSAB:s vd Martin Lundqvist och statsminister Stefan Löfven (S), med det indiska företaget Dalmias vd Mahendra Singhi i mitten.Foto:Pontus Lundahl/TT

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) menar att industriinitiativet är ett exempel på att årets klimattoppmöte verkligen handlar om konkreta åtgärder.

”Jag upplever att det är en annan stämning, att folk faktiskt är beredda att kavla upp ärmarna och prata om lösningarna och inte om problemen”, säger hon till Di.

Hon hävdar att Thyssenkrupp inte alls var särskilt intresserat av att gå med för bara några veckor sedan, men att SSAB:s ledarskap visar vägen.

”Det här kommer att kunna skapa väldigt intressanta samarbeten och lite tryck på konkurrenterna”, säger hon.

Regeringen meddelade också i samband med klimattoppmötet att man dubblar bidraget till Gröna klimatfonden, där Sverige redan är den största givaren per capita.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?