1515
Annons

Löfven gjorde avtryck – men Greta Thunberg stal showen

NEW YORK. Stefan Löfven tillhörde de talare som gjorde avtryck på FN:s klimattoppmöte i New York på måndagen, med löften om dubblat klimatbistånd och ett nytt initiativ för renare industribolag.

Men det var en annan svensk som skapade störst rubriker.

Stefan Löfven tillhörde de talare som gjorde avtryck på FN:s klimattoppmöte i New York på måndagen, men Greta Thunberg var den svensk som skapade störst rubriker.
Stefan Löfven tillhörde de talare som gjorde avtryck på FN:s klimattoppmöte i New York på måndagen, men Greta Thunberg var den svensk som skapade störst rubriker.Foto:TT/AP.
Statsminister Stefan Löfven (S) talar i FN:s generalförsamling under UN Climate Action Summit 2019. Här tillsammans med SSAB:s vd Martin Lundqvist och det indiska företaget Dalmias vd Mahendra Singhi.Foto:Pontus Lundahl/TT
Greta Thunberg möttes av dagens största jubel, både innan och efter hennes känslosamma tal till den välfyllda generalförsamlingssalen och världens politiker.Foto:Jason DeCrow
Greta Thunberg möttes av dagens största jubel, både innan och efter hennes känslosamma tal till den välfyllda generalförsamlingssalen och världens politiker.
Greta Thunberg möttes av dagens största jubel, både innan och efter hennes känslosamma tal till den välfyllda generalförsamlingssalen och världens politiker.Foto:Jason DeCrow

FN:s generalsekreterare António Guterres inledde klimattoppmötet Climate Action Summit på måndagen med att utropa nödläge för klimatet. Hans budskap var att det nu är färdigtalat och dags att agera.

Efter honom kom Greta Thunberg. Den 16-åriga klimataktivisten möttes av dagens största jubel, både innan och efter hennes känslosamma tal till den välfyllda generalförsamlingssalen och världens politiker.

”Kommande generationer följer er och om ni väljer att svika oss så kommer vi aldrig att förlåta er”, sa hon till den förundrade och delvis rörda publiken.   

För den svenska regeringens vidkommande var det stort fokus på industrins del i klimatomställningen. Från scenen presenterade Stefan Löfven (S) ett nytt initiativ, en global ledarskapsgrupp, som ska verka för att industriföretag minskar koldioxidutsläppen. 

Greta Thunberg möttes av dagens största jubel, både innan och efter hennes känslosamma tal till den välfyllda generalförsamlingssalen och världens politiker.
Greta Thunberg möttes av dagens största jubel, både innan och efter hennes känslosamma tal till den välfyllda generalförsamlingssalen och världens politiker.Foto:Jason DeCrow/TT

De bolag som går med måste förbinda sig att bli koldioxidneutrala senast 2050 och sätta upp en tydlig färdplan för att nå dit. Regeringarna ska åta sig att på olika sätt hjälpa bolagen och vara villiga att dela med sig av erfarenheter. Poängen är att ledarskapsgruppen ska föregå med gott klimatexempel. 

Bredvid sig på scenen hade statsministern en representant ur gruppen: stålbolaget SSAB:s vd Martin Lindqvist. Han talade om bolagets planer på att framställa fossilfritt stål. Tillsammans med energibolaget Vattenfall och gruvbolaget LKAB driver man sedan 2016 projektet Hybrit, som går ut på att använda vätgas istället för kol och koks vid framställning av stål för att minska koldioxidutsläppen.

Martin Lindqvist säger till Di att de märkt ett stort intresse både från politiker, konkurrenter, kunder och investerare om att i framtiden köpa fossilfritt stål.

”I dag är det ju dyrare att producera fossilfritt stål, men vi är helt övertygade om att det kommer bli dyrare att släppa ut koldioxid. Så vi har gjort kalkylen att det här är rätt väg att gå långsiktigt.”

Trots att SSAB tillhör världens mest koldioxideffektiva stålproducenter står bolaget för cirka 10 procent av Sveriges koldioxidutsläpp.

”Ska Sverige bli koldioxidfritt till 2045 så måste vi dra vårt strå till stacken. Men vi gör det här för att vi ser en affärsmöjlighet, så är det ju”, säger Martin Lindqvist. 

På måndagen meddelade även SSAB:s tyska konkurrent Thyssenkrupp att man slår in på samma spår och satsar på vätgas, samt går med i ledarskapsgruppen. 

Så här långt ingår totalt elva länder och en rad industribolag. Förutom de tre nämnda svenska ingår även Scania.

Industriomställningen är ett av nio temaspår som FN:s generalsekreterare tagit fram för att bättre följa upp målen i Parisavtalet. Sverige har lett arbetet tillsammans med Indien.

SSAB:s vd Martin Lundqvist och statsminister Stefan Löfven (S), med det indiska företaget Dalmias vd Mahendra Singhi i mitten.
SSAB:s vd Martin Lundqvist och statsminister Stefan Löfven (S), med det indiska företaget Dalmias vd Mahendra Singhi i mitten.Foto:Pontus Lundahl/TT

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) menar att industriinitiativet är ett exempel på att årets klimattoppmöte verkligen handlar om konkreta åtgärder.

”Jag upplever att det är en annan stämning, att folk faktiskt är beredda att kavla upp ärmarna och prata om lösningarna och inte om problemen”, säger hon till Di.

Hon hävdar att Thyssenkrupp inte alls var särskilt intresserat av att gå med för bara några veckor sedan, men att SSAB:s ledarskap visar vägen.

”Det här kommer att kunna skapa väldigt intressanta samarbeten och lite tryck på konkurrenterna”, säger hon.

Regeringen meddelade också i samband med klimattoppmötet att man dubblar bidraget till Gröna klimatfonden, där Sverige redan är den största givaren per capita.

Vattenfall bygger ny vindkraft i Tyskland

Svenska Vattenfall får snurra igång tyskt havsbaserat vindkraftsprojekt. Projektet väntas ge fossilfri el till över en miljon tyska hushåll, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Den havsbaserade vindkraftsparken ska byggas 85 kilometer utanför ön Borkum på den tyska Nordsjökusten. År 2027 väntas den anslutas till det tyska elnätet och parken kommer då att ha en effekt om 908 MW årligen. Det motsvarar elkonsumtionen för över en miljon tyska hushåll.

Energijätten förvärvade det havsbaserade vindkraftsprojektet redan 2016, men nya upphandlingssystem gjorde att projektet auktionerades på nytt. Vattenfall använde sig då av företrädesrätten och behåller nu ansvaret för att utveckla parken.

”Vi är mycket glada över att ha fått kontraktet för detta projekt. Den snabba utbyggnaden av förnybar energi är nyckeln till att permanent minska Tysklands beroende av fossila bränslen”, säger Catrin Jung, chef för havsbaserad vindkraft på Vattenfall.

Vattenfall har sedan innan de tyska vindkraftsparkerna ”Dantysk” och ”Sandbank”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera