1515

Löfte om skogen välkomnas – med en nypa salt

Ett steg i rätt riktning. Men än är det för tidigt att fira överenskommelsen från klimatmötet om att stoppa avskogningen.

Liknande löften har getts – och brutits – förut.

– Vi måste vänta och se hur länderna faktiskt levererar, säger forskaren Toby Gardner.

Mer än 100 länder har avlagt löften om att stoppa av avskogning innan 2030.
Mer än 100 länder har avlagt löften om att stoppa av avskogning innan 2030.Foto:DADO GALDIERI

Avskogningen har blivit ett slags affischnamn för miljöförstöring och klimatförändringar. Skogen fungerar som en förvaringsplats av kol och har en viktig roll att spela i klimatarbetet. Men träets värde som handelsvara och en växande efterfrågan på jordbruks- och betesmark har lett till utbredd avverkning av skog, särskilt i utvecklingsländer. Och när träden fälls eller bränns frigörs kolet som hamnar i atmosfären som en klimatskadlig växthusgas.

Men nu lovar över hundra världsledare att stoppa avskogningen till år 2030. Det beskrivs som den första större överenskommelsen på klimatmötet Cop26 i Glasgow.

– Det är ett steg i rätt riktning, säger Tomas Lundmark, professor i skogsskötsel vid SLU, till TT.

– Avskogning kostar en tillförsel av koldioxid till atmosfären och då spelar det ingen roll om man anlägger åkermark, bygger flygplatser eller utökar städer i stället. Det är helt enkelt bra om man ger fan i att fortsätta med överföringen av kol till atmosfären.

Brasilien, Kina, Colombia, Indonesien, Ryssland och USA finns bland de länder som ställer sig bakom planen och som tillsammans representerar över 85 procent av världens skogar. Över 19 miljarder dollar i offentliga och privata medel har utlovats för att stoppa avskogningen. 

Men löften är lätta att avge. Den stora frågan är hur länderna ska omsätta ord till handling. På ett FN-möte i New York 2014 lovade flera länder och företag att stoppa avskogningen till 2030 – utan något vidare resultat.

– Sedan dess har avskogningen ökat i flera länder, säger Toby Gardner, forskare vid Stockholm Environment Institute.

– Det här är inget nytt radikalt förslag. Den här gången står dock fler länder bakom och det ekonomiska stödet är större. Men vi måste vänta och se om länderna faktiskt levererar på sina löften. Gör de det så vore det förstås fantastiskt.

Pengarna är dock en annan anledning att inte ta ut firandet i förskott, menar Gardner. 19 miljarder dollar kan låta mycket – men är en spottstyver jämfört med hur mycket som går till subventioner och investeringar i projekt som driver på avskogningen snarare än att bromsa den.

– Det måste löna sig att låta skogen stå i stället för att hugga ner den, säger Gardner.

– Vi måste ändra ekvationen. Alla börjar inse att kol måste bort från våra ekonomier, samma synsätt måste gälla avskogning. 

Gardner hoppas att de överenskommelser som olika länder når under klimatmötet ska bidra till att den globala uppvärmningen begränsas till 1,5 grader – vilket är ett av målen i Parisavtalet.

– Just nu ser det inte ut som om ländernas åtaganden kommer att leva upp till det, utan vi är på väg mot närmare tre grader, säger han.

– Men det är hoppfullt om de separata överenskommelserna kan ge en skjuts framåt, både vad gäller ambitionsnivån men också som ett bevis för att något faktiskt händer.


Innehåll från EKNAnnons

Fem tips för att förbättra bolagets likviditet

Anna Långström är regionansvarig på EKN.
Anna Långström är regionansvarig på EKN.

Många exporterande företag har utmaningar med sin likviditet, som inte minst pressas av stora ordervolymer och långa betaltider. Så här kan du stärka kassaflödet på kort och lång sikt.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

– Det finns många olika sätt att stärka kassaflödet och förbättra likviditeten. Vi på EKN jobbar varje dag med exportföretag, och vi ser därför de bästa knepen som dessa företag använder, säger Anna Långström, regionansvarig på EKN, den statliga myndighet som har till uppdrag att hjälpa svenska exportföretag ut i världen.

Här är fem sätt att få ett bättre kassaflöde och slippa problem med likviditeten:

1. Ta kontroll

Det första steget är att skapa en överblick över företagets behov av likviditet. Det är också ofta ett krav från bankens sida om du vill få deras hjälp med finansieringen.

– Gör en analys av kassaflödet där du går igenom när intäkter och utgifter uppkommer i affärsprocessen, när underleverantörer ska betalas – och så klart vid vilka tidpunkter det kan uppstå finansieringsbehov.

2. Öka rörelsekrediten hos banken med hjälp av EKN

Ett vanligt sätt att stärka likviditeten är att ta hjälp av banken. Ibland kan det dock vara svårt att få rörelsekredit av banken, som behöver säkerheter för att kunna säga ja. Då kan EKN hjälpa till genom att ställa ut en rörelsekreditgaranti.

– En rörelsekreditgaranti innebär att vi på EKN tar 50 procent av bankens risk, vilket gör det enklare för banken att säga ja. Den här möjligheten finns även för företag som inte själva exporterar, men som är underleverantörer till exporterande företag, förklarar Anna Långström.

3. Sälj dina fakturor

När du säljer dina fakturor får du normalt 96–99 procent av fakturans hela värde inom 24 timmar.

– Det kan vara en bra lösning, men du ska vara medveten om att du också säljer kundhanteringen och rätten till eventuella försenings- och inkassoavgifter. Du får med andra ord sämre kontroll på hur dina kunder behandlas i betalningsskedet, säger Anna Långström.

Det är också ett också ett ganska dyrt sätt att förbättra likviditeten.

– Även om du får 99 procent av fakturans värde så motsvarar det en procent i ränta i månaden, om du har 30 dagars betalningstid.

4. Leasa i stället för att köpa

I dag är det vanligt att leasa allt från bilar och kopiatorer till skrivare och maskinutrustning. Nackdelen är att det oftare är dyrare än att köpa utrustningen, men i gengäld binder du inte upp kapital eller belastar kreditutrymmet på samma sätt. Leasingbetalningarna är dessutom direkt avdragsgilla, även om det finns speciella momsregler att ta hänsyn till.

5. Ta betalt i förskott

Låt din kund vara kreditgivare. Att få kunden att betala i förskott, innan du börjar producera, är en möjlighet. En kund som betalar i förskott vill normalt ha en förskottsgaranti från banken och det kan EKN möjliggöra genom att täcka 75 procent av bankens risk.

EKN har flera lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?