ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

LKAB hoppar av samarbete om fosforutvinning ur gruvavfall

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg

Gruvbolaget LKAB har sagt upp ett samarbetsavtal med avfallsbolaget Ragn-Sells om att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller ur gruvavfall. Det meddelar Ragn-Sells i dag och beklagar avhoppet. 

Projektet bygger på Ragn-Sells patenterade process Cleanmap.

”Vi tycker att våra labbtester så här långt bekräftar att tekniken bär. Det är alltid en lång resa när man ska gå från litet till stort och det tar tid. Vår bild är att vi har lite olika förväntningar”, säger Anders Kihl, forsknings- och utvecklingschef på Ragn-Sells, till Aktuell Hållbarhet.

Ragn-Sells kommer nu att gå vidare med andra intressenter som visat intresse. Det handlar om internationella bolag inom både gruvnäringen och andra sektorer.

”Det är jättetråkigt. Jag hade gärna sett att det här landar i Sverige”, säger Anders Kihl.

På LKAB berättar Lars Vikström, ansvarig för teknik- och affärsutveckling på division specialprodukter, att LKAB inte avslutar projektet utan enbart avslutar samarbetet med Ragn-Sells.

”Vi kommer att utvärdera andra nationella och internationella parter för att fortsätta att driva projektet, som handlar om att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller ur anrikningssand som är en biprodukt av vår järnmalmsframställning. Vi vet vilka vi ska utvärdera, men jag kan inte berätta vilka de är”, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Lars Vikström vill inte kommentera orsaken men antyder att det kan finnas en tveksamhet till tekniken. Han säger att LKAB med nuvarande upplägg i projektet inte anser sig kunna nå företagets uppsatta mål.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer