Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

LKAB hoppar av samarbete om fosforutvinning ur gruvavfall

Gruvbolaget LKAB har sagt upp ett samarbetsavtal med avfallsbolaget Ragn-Sells om att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller ur gruvavfall. Det meddelar Ragn-Sells i dag och beklagar avhoppet. 

Foto:Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg

Projektet bygger på Ragn-Sells patenterade process Cleanmap.

”Vi tycker att våra labbtester så här långt bekräftar att tekniken bär. Det är alltid en lång resa när man ska gå från litet till stort och det tar tid. Vår bild är att vi har lite olika förväntningar”, säger Anders Kihl, forsknings- och utvecklingschef på Ragn-Sells, till Aktuell Hållbarhet.

Ragn-Sells kommer nu att gå vidare med andra intressenter som visat intresse. Det handlar om internationella bolag inom både gruvnäringen och andra sektorer.

”Det är jättetråkigt. Jag hade gärna sett att det här landar i Sverige”, säger Anders Kihl.

På LKAB berättar Lars Vikström, ansvarig för teknik- och affärsutveckling på division specialprodukter, att LKAB inte avslutar projektet utan enbart avslutar samarbetet med Ragn-Sells.

”Vi kommer att utvärdera andra nationella och internationella parter för att fortsätta att driva projektet, som handlar om att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller ur anrikningssand som är en biprodukt av vår järnmalmsframställning. Vi vet vilka vi ska utvärdera, men jag kan inte berätta vilka de är”, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Lars Vikström vill inte kommentera orsaken men antyder att det kan finnas en tveksamhet till tekniken. Han säger att LKAB med nuvarande upplägg i projektet inte anser sig kunna nå företagets uppsatta mål.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?