1515
Annons

Lista: 6 vägar till negativa utsläpp

Ska Sverige och världen klara klimatkrisen krävs negativa utsläpp, vilket innebär att koldioxid fångas in och lagras. Något som kan göras på olika sätt. 

Foto:Anders Wiklund/TT
Foto:Lukas Schulze

Utifrån en färsk rapport från hjälporganisationen Oxfam listar Di sex tekniker för mindre växthusgaser i atmosfären där du redan i dag kan köpa certifikat – som privatperson eller företag.

Biokol

Biokol.
Biokol.Foto:Jack Mikrut

En fördel med att binda kol till marken är att det lagras relativt länge. Metoden har dessutom diverse sidonyttor som förbättrade skördar och renare mat. Kan liksom samtliga andra metoder medföra risker om den utförs fel, exempelvis utsläpp av andra växthusgaser, enligt rapporten. Restavfall från skogen (som det råder konkurrens om) är av naturliga skäl att föredra framför existerande skog. 

I Sverige jobbar en rad företag och kommuner på olika sätt med biokol. Bland de som säljer certifikat kan nämnas finska Puro Earth som startats av Fortum och svenska Ecoera. 

Regenerativt jordbruk

Foto:Larsen, Håkon Mosvold

En metod som innefattar en rad olika tekniker, som direktsådd utan att först plöja, ordnad växtföljd med en stor variation av grödor och att hålla fälten gröna under så stor del av året som möjligt. 

Kan ge större skördar och förbättra jordhälsan. Enligt Oxfam kan dock växthusgaserna släppas ut igen så fort man slutar använda metoderna, vilket anses vara en stor nackdel. 

Ett företag som säljer certifikat är amerikanska Nori. 

Direkt infångning från luft

Koldioxid fångas in från luften och lagras i berggrunden. Schweiziska Climeworks är i dag enda företag som använder tekniken kommersiellt, även om mängden CO2 ännu är mycket liten. 

Tekniken är energikrävande och dyr. En fördel är att koldioxiden kan lagras ”nästan permanent”, säger Robert Höglund som skrivit rapporten från Oxfam. 

Bedöms av regeringens utredare ha låg potential i Sverige under närmaste decennierna. 

Påskyndad vittring

Påskyndad vittring sker genom gruvbrytning, krossning och spridning av finfördelat mineral i syfte att att kemiskt binda in koldioxid från atmosfären. Har enligt Oxfams rapport fördelen att CO2 lagras ”i princip permanent”. Å andra sidan kan det ta lång tid för koldioxiden att fångas upp och risk finns att tungmetaller sprids i vatten och jord.

Holländska Greensand jobbar med metoden och säljer certifikat för CO2-lagring. Anses i Sverige vara alltför resurs- och energikrävande för att bidra till klimatmålen. 

Lagring i byggnadsmaterial

En fördel med träbyggnader är att de kan ersätta fossila byggnadsmaterial. En sidoeffekt är då infångning av koldioxid. Dock går att hävda att bolagen sannolikt skulle byggt husen ändå.  

”Troligen blir försäljningen av certifikat snarare en extrainkomst för bolagen snarare än en extra kolsänka som inte skulle kommit till om du inte köpt certifikat”, säger Robert Höglund.

Trädplantering 

Den i dag absolut vanligaste metoden. Har fördelen att det kan hjälpa människor i fattigdom om det görs på ett bra sätt. Men kan också skada människor, vilket skett exempelvis då bofasta förlorat landet de brukat och därmed sitt levebröd.

En annan nackdel är att träden kan brinna eller dö av andra anledningar. 

Ett svenskt företag som specialiserat sig på trädplantering är Tricorona. 

Nästa givna grej?

Mest omtalat då det kommer till negativa utsläpp i svensk kontext är sannolikt bio-CCS, inte minst eftersom denna metod ansågs ha störst potential till infångning av CO2 då regeringens utredare tittade på frågan. 

Bio-CCS handlar om att fånga utsläppen vid källan och skulle kunna göras på åtskilliga massabruk och kraftvärmeverk runt om i Sverige. I dag arbetar Stockholm Exergi, Uppsala kommun tillsammans med Vattenfall och Stora Enso med tekniken. 

Robert Höglund tror att det bara är en tidsfråga innan certifikat finns även här: 

”Jag tror att det kommer att rullas ut”, säger han. 

 


Innehåll från HaglöfsAnnons

Haglöfs Restored – second hand gear for first hand adventures

Alla produkter går igenom en rigorös reparationsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder.
Alla produkter går igenom en rigorös reparationsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder.

Begagnade kläder återställs och blir lika funktionella och fina som nya, samtidigt som avfall, utsläpp och resursanvändning minskar. Nu gör Haglöfs Restored det enklare för oss att minska vårt avtryck.

I över hundra år har Haglöfs tillverkat produkter som inspirerar människor att uppleva naturen. Att bidra till att naturen bevaras och kan upplevas i många generationer framöver ligger i företagets dna. Som ett led i hållbarhetsarbetet har varumärket skapat Haglöfs Restored, en kollektion med begagnade kläder som är lika funktionella som nyproducerade produkter, men som har en hel del extra fördelar för miljön. 

– För att tillverka kläder krävs resurser som energi, vatten och råvaror. Varje gång vi kan förlänga en produkts livslängd genom produktvård, reparation eller återanvändning så utnyttjar vi de resurserna på ett bättre sätt. Och framför allt undviker vi att använda ytterligare resurser genom att producera nya produkter, säger Fredrik Ohlsson, vd på Haglöfs.

Stort intresse för att handla begagnat

Till Haglöfs Restored kommer kläder på grund av produktionsfel, garantier och returer, eller för att konsumenten helt enkelt tröttnat på sitt plagg. Oavsett ursprung går alla produkter igenom en rigorös rengörings-, reparations- och impregneringsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder. Genom att återställa gamla produkter som ingen längre vill ha bidrar Haglöfs till mindre avfall, utsläpp och vattenanvändning i produktionsprocessen, samtidigt som de håller fortfarande högkvalitativa material borta från soptippen. Och intresset för att handla begagnat är stort.

– I arbetet med att ta fram Haglöfs Restored gjorde vi konsumentstudier som visade på ett stort sug efter att handla secondhand som man vet håller måttet. Att så många vill göra ett aktivt val att minska miljöavtrycket genom att köpa begagnat är väldigt glädjande, säger Fredrik Ohlsson.

Från slit och släng till cirkulärt

För Haglöfs startar hållbarhetsarbetet redan i företagets designfilosofi. Genom att skapa tidlösa kläder av hög kvalitet så ökar förutsättningarna att de får leva länge. Med konceptet Haglöfs Restored har man nu också skapat ett sätt att ytterligare förlänga livslängden på produkterna.

– För oss handlar det både om att se till att produkter används så länge som möjligt, och om att utforska nya affärsmodeller som innebär att vi inte alltid behöver producera nya produkter för att fortsätta växa som företag. Haglöfs Restored är en del av en process som syftar till att förändra hur vi handlar; att ta oss från en linjär modell med en slit-och-släng-filosofi till ett cirkulärt och mer resursåterhållsamt köpbeteende, säger Fredrik Ohlsson.

Fakta Haglöfs
Svenska outdoorvarumärket Haglöfs grundades 1914 av Wiktor Haglöf. De designar och utvecklar kläder, skor, ryggsäckar och sovsäckar i Stockholm och är verksamma i Europa och delar av Asien. Läs mer på www.haglofs.se 

www.haglofsrestored.com

 

Mer från Haglöfs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Haglöfs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?