1515

Lista: 6 vägar till negativa utsläpp

Ska Sverige och världen klara klimatkrisen krävs negativa utsläpp, vilket innebär att koldioxid fångas in och lagras. Något som kan göras på olika sätt. 

Foto:Anders Wiklund/TT
Foto:Lukas Schulze

Utifrån en färsk rapport från hjälporganisationen Oxfam listar Di sex tekniker för mindre växthusgaser i atmosfären där du redan i dag kan köpa certifikat – som privatperson eller företag.

Biokol

Biokol.
Biokol.Foto:Jack Mikrut

En fördel med att binda kol till marken är att det lagras relativt länge. Metoden har dessutom diverse sidonyttor som förbättrade skördar och renare mat. Kan liksom samtliga andra metoder medföra risker om den utförs fel, exempelvis utsläpp av andra växthusgaser, enligt rapporten. Restavfall från skogen (som det råder konkurrens om) är av naturliga skäl att föredra framför existerande skog. 

I Sverige jobbar en rad företag och kommuner på olika sätt med biokol. Bland de som säljer certifikat kan nämnas finska Puro Earth som startats av Fortum och svenska Ecoera. 

Regenerativt jordbruk

Foto:Larsen, Håkon Mosvold

En metod som innefattar en rad olika tekniker, som direktsådd utan att först plöja, ordnad växtföljd med en stor variation av grödor och att hålla fälten gröna under så stor del av året som möjligt. 

Kan ge större skördar och förbättra jordhälsan. Enligt Oxfam kan dock växthusgaserna släppas ut igen så fort man slutar använda metoderna, vilket anses vara en stor nackdel. 

Ett företag som säljer certifikat är amerikanska Nori. 

Direkt infångning från luft

Koldioxid fångas in från luften och lagras i berggrunden. Schweiziska Climeworks är i dag enda företag som använder tekniken kommersiellt, även om mängden CO2 ännu är mycket liten. 

Tekniken är energikrävande och dyr. En fördel är att koldioxiden kan lagras ”nästan permanent”, säger Robert Höglund som skrivit rapporten från Oxfam. 

Bedöms av regeringens utredare ha låg potential i Sverige under närmaste decennierna. 

Påskyndad vittring

Påskyndad vittring sker genom gruvbrytning, krossning och spridning av finfördelat mineral i syfte att att kemiskt binda in koldioxid från atmosfären. Har enligt Oxfams rapport fördelen att CO2 lagras ”i princip permanent”. Å andra sidan kan det ta lång tid för koldioxiden att fångas upp och risk finns att tungmetaller sprids i vatten och jord.

Holländska Greensand jobbar med metoden och säljer certifikat för CO2-lagring. Anses i Sverige vara alltför resurs- och energikrävande för att bidra till klimatmålen. 

Lagring i byggnadsmaterial

En fördel med träbyggnader är att de kan ersätta fossila byggnadsmaterial. En sidoeffekt är då infångning av koldioxid. Dock går att hävda att bolagen sannolikt skulle byggt husen ändå.  

”Troligen blir försäljningen av certifikat snarare en extrainkomst för bolagen snarare än en extra kolsänka som inte skulle kommit till om du inte köpt certifikat”, säger Robert Höglund.

Trädplantering 

Den i dag absolut vanligaste metoden. Har fördelen att det kan hjälpa människor i fattigdom om det görs på ett bra sätt. Men kan också skada människor, vilket skett exempelvis då bofasta förlorat landet de brukat och därmed sitt levebröd.

En annan nackdel är att träden kan brinna eller dö av andra anledningar. 

Ett svenskt företag som specialiserat sig på trädplantering är Tricorona. 

Nästa givna grej?

Mest omtalat då det kommer till negativa utsläpp i svensk kontext är sannolikt bio-CCS, inte minst eftersom denna metod ansågs ha störst potential till infångning av CO2 då regeringens utredare tittade på frågan. 

Bio-CCS handlar om att fånga utsläppen vid källan och skulle kunna göras på åtskilliga massabruk och kraftvärmeverk runt om i Sverige. I dag arbetar Stockholm Exergi, Uppsala kommun tillsammans med Vattenfall och Stora Enso med tekniken. 

Robert Höglund tror att det bara är en tidsfråga innan certifikat finns även här: 

”Jag tror att det kommer att rullas ut”, säger han. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?