1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Lena Ek: Taxonomin hotar Sveriges klimatarbete och ekonomi

EU:s kommande taxonomi över hållbara affärsverksamheter ser ut att slå undan benen för de stora svenska exportnäringarna. Därmed hotas Sveriges omställning till ett fossilfritt samhälle, såväl som den svenska ekonomin. Det menar Lena Ek, tidigare miljöminister och i dag ordförande för Södra Skogsägarna.

Foto:Leif R Jansson / TT

”Av det som har läckt ut kring taxonomin kan vi se att vattenkraften inte bedöms som hållbar, det samma gäller för gruvindustrin och den andra generationens biobränsle. Även livsmedelssektorn känner sig hotad. Det innebär att de produkter vi behöver som en brygga till en hållbar framtid håller på att skopas ut av EU”, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Lena Ek jämför de förslag som finns på EU:s taxonomi med Fossilfritt Sveriges färdplaner och menar att de går åt rakt motsatt håll.

”Fossilfritt Sverige pekar ut vilka tekniska lösningar som krävs, men Sveriges stora exportbranscher får underbetyg av EU. I färdplanerna är exempelvis flytande biobränsle från restprodukter från miljöcertifierat skogsbruk en viktig beståndsdel, men om inte det duger i taxonomin, vad duger då? Istället får naturgas en gräddfil. ”

EU:s taxonomi om hållbara verksamheter ur ett klimatperspektiv ska vara klar före årsskiftet och sedan ligga till grund för vilka investeringar som bedöms hållbara.

”De svenska bankernas kreditstockar ligger väldigt nära de här branscherna. Vad får det för effekter om de nu inte bedöms hållbara? Det här är en fråga som hotar både klimatarbetet och Sveriges ekonomi, det borde både finansministern och statsministern uppmärksamma.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?