1515
Annons

Leksell satsar 300 miljoner kronor på välfärdsentreprenörer

Strålknivsmiljardären Laurent Leksell ser nya finansieringsmodeller som avgörande för att göra den offentliga sektorn mer innovativ. Med ett tillskott från grundarens egna medel ska investeringsbolaget Leksell Social Ventures nu växla upp sin satsning på området.

Hugo Mörse, verksamhetschef på investeringsbolaget Leksell Social Ventures och grundaren Laurent Leksell.
Hugo Mörse, verksamhetschef på investeringsbolaget Leksell Social Ventures och grundaren Laurent Leksell.Bild:Fond & Fond

Välfärdssektorn skulle både kunna öka innovationstakten och bli bättre på att ta till sig de lösningar som redan finns i den privata och ideella sfären. 

Det menar Laurent Leksell, medicinteknikbolaget Elektas grundare och styrelseordförande, som nu skjuter till omkring 300 miljoner av egna medel till investeringsbolaget Leksell Social Ventures vars fokus är socialt entreprenörskap inom bland annat vård, utbildning och integration.

”Det finns evidensbaserade innovationer och lösningar, inte minst utomlands, i både privat och ideell sektor. Men ett problem är att det är mycket svårt för offentliga aktörer att upphandla och implementera de här innovationerna”, säger han.

”Jag ser fram emot att skala vår investeringsverksamhet för att kunna bidra och göra en allt större insats”, fortsätter han.

Till dags dato har Leksell Social Ventures, som drog i gång 2014, investerat sammanlagt omkring 50 miljoner kronor. 

”Den verksamhet vi har bedrivit hittills kan man se lite grand som titthålsinvesteringar. Framöver kommer vi att bredda vår kapacitet och göra fler och större investeringar”, säger Hugo Mörse som är verksamhetschef.

Han understryker att Leksell Social Ventures är ett kommersiellt investeringsbolag och inte ägnar sig åt filantropi. Det årliga avkastningsmålet för portföljen är satt till över 10 procent.

”Social hållbarhet är svårt att mäta, men helt avgörande för ett fungerande samhälle. Syftet med vår investeringsverksamhet är att bidra till en ny struktur för en hållbar social sektor”, säger han.

Investeringsstrategin består av två delar. Den första och mer traditionella är att gå in med kapital direkt i startupbolag som tacklar samhällsproblem. I portföljen finns i dag bland annat bolagen Just Arrived, som fungerar som en integrationshubb, Mindmore vars digitala plattform testar kognitiva förmågor och Health Integrator, som är en preventiv digital hälsotjänst.

Den andra delen i investeringsstrategin, sociala utfallskontrakt, eller social impact bonds, är ett nyare koncept. 2016 tog bolaget fram Sveriges första sociala utfallskontrakt i samarbete med Norrköpings kommun och SKR.

Leksell Social Ventures hoppas att finansieringsmodellen ska bli ett verktyg för att sprida innovationer i den offentliga sektorn.

”Ska man lösa problem, och få 'impact', måste man samarbeta och samspela med den offentliga sektorn”, säger Hugo Mörse.

Ett socialt utfallskontrakt innebär att en offentlig beställare gör en specifikation över ett önskat resultat på ett område, som kan vara exempelvis att färre personer i en riskgrupp ska utveckla diabetes typ II. Själva lösningen levereras sedan av en part, som kan vara ett privat eller ideellt bolag, medan en tredje part står för finansieringen. 

Om beställarens önskade resultat uppnås betalar de tillbaka finansieringen plus en eventuell premie, baserat på utfallet. Leksell Social Ventures roll i ekvationen är som finansiärer. 

Skillnaden mot en offentlig upphandling är alltså att det snarare är ett resultat än en aktivitet som beställs. 

”För att vinna en upphandling i dag måste du göra något som passar in på den kravspecifikation som ställs. Det lämnar mycket lite rum för innovation. Snarare riskerar icke-effektiva insatser att upprepas”, säger han.

Därför ser han sociala utfallskontrakt som en väg för den offentliga sektorn att testa nya och evidensbaserade lösningar utan att stå för den finansiella risken.

”Det är enbart när de sociala resultaten och kostnadsbesparingarna är bevisade som den besparingen i sin tur kan återfinansiera investerarna. Utfallsmodeller handlar inte om vinster i välfärden. Det handlar om att hjälpa offentlig sektor att kvalitetssäkra välfärden”, säger Hugo Mörse.

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Matsvinnsbolaget vill musta dina äpplen i höst

Rscued slår ihop sig med Ica och lokala idrottsföreningar runt om i landet för att ta hand om överblivna trädgårdsäpplen. Det innebär nya terränger för matsvinnsbolaget som fått fart på tillväxten igen.  

Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.
Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.Foto:Nathalie Blixt

Initiativet provades redan under förra året men kommer att skalas upp i år. På 13 orter i Göteborg, Stockholm och Skåne kommer trädgårdsägare kunna registrera sig på Rscueds app för att få äppelträdens överblivna frukter hämtade under hösten.

”Jag har funderat länge över hur man kan ta hand om privatpersoners äpplen. Det är hundratusentals ton som ruttnar bort varje höst. Så jag ringde Ica-stiftelsen med idén och de kopplade ihop mig med organisationen Städa Sverige som engagerar ungdomar och föreningar med att samla skräp. Det var så det började”, säger Rscueds vd Truls Christenson.

Trädgårdsägare kan även välja att själva lämna in äpplena. Annars är det de lokala idrottsföreningarna kopplade till Städa Sverige som kommer att sköta insamlingen. Föreningarna kommer att få in 20.000 kronor för fyra halvdagars arbete från den lokala Ica-butiken och Ica Stiftelsen samt 1 krona per kilo äpplen från Rscued. Insamlingen sker varannan söndag med start 21 augusti.

Läs mer: Produktutveckling i raketfart – tillväxtmaskinen täljer guld på matsvinnet 

Målsättningen är att samla in minst 15 ton äpplen i höst som Rscued sedan mustar och säljer i Ica-butiken på den orten där de plockades. 

”Det är svårt att förutse hur mycket vi kommer att få in. Vi sätter 15-20 ton som en basnivå men det kan bli mycket mer”, säger Truls Christenson som vill att det ska bli ett område som växer till nästa år.

”Var det än finns en Ica-butik och en idrottsförening kan vi göra det här. Nu fokuserar vi på de 13 orterna som finns men vi tar emot intresseanmälningar till nästa år.”

Både användandet av en app och att samla in frukt från privatpersoner är nya områden för Rscued som hade ett hack i tillväxtkurvan i fjol. Efter att ha ökat omsättningen med nära 500 procent mellan 2017 och 2020, då bolaget slutade upp med 24 miljoner kronor, var det knappt någon tillväxt i fjol. Men i år har det börjat röra på sig igen och Rscued är på väg mot en omsättning på 35 Mkr.

”Efter en knackig start i januari och februari har vi haft ett fantastiskt halvår. Vi vet att vi kan vara lönsamma men vi satsar på att bygga en grund för fortsatt expansion med nya lokaler, maskiner och en ny fabrik. Fokus ligger fortsatt på Sverige men nästa år börjar vi planera för en utlandsexpansion”, säger Truls Christenson.

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev 

Följ oss på Twitter 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera