Välfärdssektorn skulle både kunna öka innovationstakten och bli bättre på att ta till sig de lösningar som redan finns i den privata och ideella sfären.
Det menar Laurent Leksell, medicinteknikbolaget Elektas grundare och styrelseordförande, som nu skjuter till omkring 300 miljoner av egna medel till investeringsbolaget Leksell Social Ventures vars fokus är socialt entreprenörskap inom bland annat vård, utbildning och integration.
”Det finns evidensbaserade innovationer och lösningar, inte minst utomlands, i både privat och ideell sektor. Men ett problem är att det är mycket svårt för offentliga aktörer att upphandla och implementera de här innovationerna”, säger han.
”Jag ser fram emot att skala vår investeringsverksamhet för att kunna bidra och göra en allt större insats”, fortsätter han.
Till dags dato har Leksell Social Ventures, som drog i gång 2014, investerat sammanlagt omkring 50 miljoner kronor.
”Den verksamhet vi har bedrivit hittills kan man se lite grand som titthålsinvesteringar. Framöver kommer vi att bredda vår kapacitet och göra fler och större investeringar”, säger Hugo Mörse som är verksamhetschef.
Han understryker att Leksell Social Ventures är ett kommersiellt investeringsbolag och inte ägnar sig åt filantropi. Det årliga avkastningsmålet för portföljen är satt till över 10 procent.
”Social hållbarhet är svårt att mäta, men helt avgörande för ett fungerande samhälle. Syftet med vår investeringsverksamhet är att bidra till en ny struktur för en hållbar social sektor”, säger han.
Investeringsstrategin består av två delar. Den första och mer traditionella är att gå in med kapital direkt i startupbolag som tacklar samhällsproblem. I portföljen finns i dag bland annat bolagen Just Arrived, som fungerar som en integrationshubb, Mindmore vars digitala plattform testar kognitiva förmågor och Health Integrator, som är en preventiv digital hälsotjänst.
Den andra delen i investeringsstrategin, sociala utfallskontrakt, eller social impact bonds, är ett nyare koncept. 2016 tog bolaget fram Sveriges första sociala utfallskontrakt i samarbete med Norrköpings kommun och SKR.
Leksell Social Ventures hoppas att finansieringsmodellen ska bli ett verktyg för att sprida innovationer i den offentliga sektorn.
”Ska man lösa problem, och få 'impact', måste man samarbeta och samspela med den offentliga sektorn”, säger Hugo Mörse.
Ett socialt utfallskontrakt innebär att en offentlig beställare gör en specifikation över ett önskat resultat på ett område, som kan vara exempelvis att färre personer i en riskgrupp ska utveckla diabetes typ II. Själva lösningen levereras sedan av en part, som kan vara ett privat eller ideellt bolag, medan en tredje part står för finansieringen.
Om beställarens önskade resultat uppnås betalar de tillbaka finansieringen plus en eventuell premie, baserat på utfallet. Leksell Social Ventures roll i ekvationen är som finansiärer.
Skillnaden mot en offentlig upphandling är alltså att det snarare är ett resultat än en aktivitet som beställs.
”För att vinna en upphandling i dag måste du göra något som passar in på den kravspecifikation som ställs. Det lämnar mycket lite rum för innovation. Snarare riskerar icke-effektiva insatser att upprepas”, säger han.
Därför ser han sociala utfallskontrakt som en väg för den offentliga sektorn att testa nya och evidensbaserade lösningar utan att stå för den finansiella risken.
”Det är enbart när de sociala resultaten och kostnadsbesparingarna är bevisade som den besparingen i sin tur kan återfinansiera investerarna. Utfallsmodeller handlar inte om vinster i välfärden. Det handlar om att hjälpa offentlig sektor att kvalitetssäkra välfärden”, säger Hugo Mörse.