1515

Lego gör miljardsatsning på cirkulär omställning

Med hjälp av hållbara förpackningmaterial och biobaserad plast vill leksaksjätten Lego bli klimatvänlig.

Legobitar på Lego house i Billund, Danmark.
Legobitar på Lego house i Billund, Danmark.Foto:Emil Malmborg

Lego meddelar att företaget investerar 2,5 miljarder danska kronor för att fasa ut engångsplast och samtidigt minska avfallet och öka återvinningen i produktionen. En del av omställningen handlar om att byta ut plastförpackningarna i legoset till pappersbaserade förpackningar från FSC-märkt träråvara. Andra satsningar som ska genomföras handlar om att effektivisera produktionsmaskiner och skapa program för insamling och återanvändning av legobitar.

Det långsiktiga målet för satsningen är att år 2025 ha en verksamhet som använder ”100 procent hållbara förpackningsmaterial”. Redan nästa år kommer engångsplasten i legoförpackningarna att försvinna. Vidare lovar Lego att den egna produktionen ska vara koldioxidneutral år 2022, att avfallsmängderna som går till deponi ska vara borta senast 2025 samt att vattenanvändningen ska minska med 10 procent till år 2022. År 2030 ska Legos samtliga produkter bestå av ”hållbara material”. Här planerar Lego en övergång till biobaserad plast för produktionen av legobitar. 

Den nya satsningen innebär också att Lego utökar sitt program Lego Replay där människor kan donera legobitar till behövande barn. Programmet finns sedan 2019 i USA och ska nu spridas till fler delar av världen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?