Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Länsförsäkringar tredubblar i gröna obligationer

Länsförsäkringars investeringar i gröna och hållbara obligationer tredubblades under 2019. Investeringarna uppgick vid årsskiftet till över 9 miljarder kronor vilket motsvarar mer än 7 procent av totalt förvaltat kapital.

Investeringarna i gröna och hållbara obligationer för de institutionella portföljerna i Länsförsäkringar Liv, Sak och Fondliv ökade från 3,2 miljarder kronor i början av 2019 till 9,5 miljarder kronor vid årets slut. Emitteringarna är fördelade mellan företag, över- och mellanstatliga organisationer, både lokala och globala.

En ny redovisning av hur Länsförsäkringars gröna obligationer bidrar till FN:s globala mål har också tagits fram. Av investeringarna har störst allokering gjorts till mål nummer 13 ”bekämpa klimatförändringar” följt av mål 7 ”förnyelsebar energi” och mål 11 ”hållbara städer och samhällen”. Mest medel har således gått till de projekt som avser motverka klimatförändringar men även klimatanpassa samhället.

”De egna portföljerna innehåller nu över 70 bolag av gröna obligationer och är en del i arbetet med att nå vår klimatsmarta vision. Visionen innebär att våra portföljer ska vara i linje med Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader år 2030”, säger Kristofer Dreiman, chef för ansvarsfulla investeringar på Länsförsäkringar och fortsätter:

”Vi har en tydlig ambition att öka andelen klimatsmarta investeringar. Den snabba förflyttningen under 2019 har varit möjlig eftersom vi i ökad utsträckning gör egna direktinvesteringar i gröna obligationer på primärmarknaden. I och med att vi stärkt och fokuserat förvaltningen mot denna marknad har vi även kunnat påverka avkastningen positivt.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?