Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Länsförsäkringar sparkar ut alla spelbolag

Försäkrings- och pensionsbolaget Länsförsäkringar går nu ett steg längre i sin exkludering av spelbolag. Orsaken är bland annat risken för att bidra till penningtvätt.

Foto:PEDROSALAVERRIA , PEDROSALAVERRIA, PEDROSALAVERRIA

Under första kvartalet 2020 införde Länsförsäkringar exkluderingskriterier för onlinespelbolag. Det gjorde att 20 bolag lades till på exkluderingslistan. Nu har även andra typer av spelbolag, som genererar intäkter från spel om pengar, exkluderats. Därmed har ytterligare 28 spelbolag tagits bort, det är alltså totalt 48 bolag som nu exkluderas både de traditionella portföljerna och i fonderna.

Länsförsäkringar motiverar beslutet dels med att kommersiella onlinespelbolag bidrar mest negativt till ökat problemspelande och spelmissbruk och att det även förekommer att sådana bolag bryter mot licensregler kring bland annat måttfullhet i annonsering, enligt en kartläggning från Folkhälsomyndigheten. Men det handlar även om risken för att pengar tvättas genom spelande.

”Risken för att spel utnyttjas för penningtvätt bedöms vara störst för kommersiellt onlinespel och för spel på kasino. I huvudsak beror det på att dessa spelformer erbjuder möjlighet till höga insatser och vinster samt har hög omsättning. Så att också få bort dessa typer av investeringar i de fonder vi erbjuder är ett steg framåt i vårt arbete med ansvarsfulla investeringar”, säger Sofia Aulin, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Fondförvaltning, i en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera