ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Lång väg till ett jämställt globalt näringsliv

  • Foto: Christine Olsson / TT

Bara 16,9 procent av styrelseplatserna i världens företag innehas av kvinnor. Det konstateras i den sjätte utgåvan av rapporten ”Women in the Boardroom: A Global Perspective”.

Rapporten visar också att vägen mot ett jämställt näringsliv går långsamt. Sedan den förra rapporten släpptes år 2017 har andelen kvinnliga styrelseledamöter bara ökat med 1,9 procentenheter.

”Om den nuvarande takten fortsätter, med cirka 1 procent fler kvinnor i styrelser per år, får vi vänta mer än 30 år på att uppnå global jämställdhet på styrelsenivå. Och till och med då kommer den faktiska jämställdheten sannolikt att koncentreras till de få länder som redan i dag gör ansträngningar för att komma till rätta med frågan”, säger Sharon Thorne, global styrelseledamot i revisionsfirman Deloitte som står bakom undersökningen.

I världens finns det enligt rapporten sex länder som har en kvinnlig representation som överstiger 30 procent – Norge, Frankrike, Sverige, Finland, Nya Zeeland och Belgien. Tre av dessa länder – Norge, Frankrike och Belgien – har så kallade kvoteringslagar som säkerställer andelen kvinnor i företagens styrelser. 

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer