Lämnade finansvärlden för investeringar som gör nytta

Med bakgrund i finansvärlden, ett uppstartsföretag och välgörenhetsarbete hamnade Agate Freimane hos stiftelsen Norrsken. Nu är hon en av fyra nyckelpersoner i den nya miljardfonden Norrsken VC, som fokuserar på impact-investeringar.

Agate Freimane (längst till höger) tillsammans med övriga tre general partners i den nya riskkapitalfonden Norrsken VC. Fr v Niklas Adalberth, David Frykman och Tove Larsson.
Agate Freimane (längst till höger) tillsammans med övriga tre general partners i den nya riskkapitalfonden Norrsken VC. Fr v Niklas Adalberth, David Frykman och Tove Larsson.Foto:Evelina Carborn
Agate Freimane (t h) tillsammans med Elsa Science vd Sofia Svanteson. Elsa Science är det första bolaget som den nya riskkapitalfonden Norrsken VC investerat i.
Agate Freimane (t h) tillsammans med Elsa Science vd Sofia Svanteson. Elsa Science är det första bolaget som den nya riskkapitalfonden Norrsken VC investerat i.Foto:Petronelle Halvorsen

När Klarna-grundaren Niklas Adalberth kände att framgångarna med betalningsföretaget inte gav honom fler kickar bestämde han sig för att växla spår i livet. Han startade stiftelsen Norrsken för att hjälpa tech-entreprenörer med affärsutveckling och finansiering.

Ungefär samtidigt bestämde sig Agate Freimane för att lämna Londons och New Yorks finansvärld och flytta med sin man till Stockholm. Där stötte hon på Norrsken och insåg att hennes tidigare erfarenheter skulle gå att kombinera.

”Det var ett aha-ögonblick och sedan jag insett att mina år i finansbranschen och erfarenheterna från en startup gick att kombinera för att skapa impact har jag aldrig längtat tillbaka till det gamla”, säger hon.

Under åren i London grundade hon dessutom den ideella organisationen Bright Mentors, som ska öka kunskapen om teknik och vetenskap bland elever i utsatta områden.

Under de tre år hon arbetat med Norrsken har impact-investeringar gått från att vara ett närmast okänt begrepp till att i fjol omnämnas som en av de hetaste trenderna på Wall Street.

”När vi startade investeringsverksamheten var det med ett blankt papper och de första investerarna var fyra unicorn-grundare i Daniel Wellington, Mojang, King och Klarna. De gav oss ett öppet mandat, men ville maximera samhällseffekterna genom att investera i tech-bolag”, minns Agate Freimane.

Sedan dess har utvecklingen gått snabbt och nya fonder och investerare har intresserat sig nu för området.

”Det är bra, för vi slåss inte om att få en del av kakan utan för att den ska växa. Därför ser vi dem snarare som samarbetspartner än konkurrenter. I dag går mindre än en procent av allt kapital till impact-investeringar, men för att nå de 17 målen i FN:s Agenda 2030 skulle det behövas 16 gånger mer.”

Ändå har det inte varit alldeles enkelt att få med sig det institutionella kapitalet i den nya miljardfonden Norrsken VC, där Agate Freimane är en av fyra general partner tillsammans med bland andra Niklas Adalberth.

Hittills har fonden tagit in 640 miljoner i en första stängning och i samband med det avslöjade Adalberth att de inte ens lyckats komma förbi växeln hos vissa traditionella investerare när de ville presentera idén.

Enligt Agate Freimane beror det på att många fortfarande inte förstått att det går att kombinera finansiell avkastning med samhällsnyttan hos de så kallade impact-bolagen.

”Vi behöver fler framgångshistorier som kan vara förebilder och bevisa att det går att skapa både avkastning på investeringarna och impact. Vi som tillhör första generation av impact-fonder måste bevisa att det fungerar”, säger hon.

 


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?