Lämnade finansvärlden för investeringar som gör nytta

Med bakgrund i finansvärlden, ett uppstartsföretag och välgörenhetsarbete hamnade Agate Freimane hos stiftelsen Norrsken. Nu är hon en av fyra nyckelpersoner i den nya miljardfonden Norrsken VC, som fokuserar på impact-investeringar.

Agate Freimane (längst till höger) tillsammans med övriga tre general partners i den nya riskkapitalfonden Norrsken VC. Fr v Niklas Adalberth, David Frykman och Tove Larsson.
Agate Freimane (längst till höger) tillsammans med övriga tre general partners i den nya riskkapitalfonden Norrsken VC. Fr v Niklas Adalberth, David Frykman och Tove Larsson.Foto:Evelina Carborn
Agate Freimane (t h) tillsammans med Elsa Science vd Sofia Svanteson. Elsa Science är det första bolaget som den nya riskkapitalfonden Norrsken VC investerat i.
Agate Freimane (t h) tillsammans med Elsa Science vd Sofia Svanteson. Elsa Science är det första bolaget som den nya riskkapitalfonden Norrsken VC investerat i.Foto:Petronelle Halvorsen

När Klarna-grundaren Niklas Adalberth kände att framgångarna med betalningsföretaget inte gav honom fler kickar bestämde han sig för att växla spår i livet. Han startade stiftelsen Norrsken för att hjälpa tech-entreprenörer med affärsutveckling och finansiering.

Ungefär samtidigt bestämde sig Agate Freimane för att lämna Londons och New Yorks finansvärld och flytta med sin man till Stockholm. Där stötte hon på Norrsken och insåg att hennes tidigare erfarenheter skulle gå att kombinera.

”Det var ett aha-ögonblick och sedan jag insett att mina år i finansbranschen och erfarenheterna från en startup gick att kombinera för att skapa impact har jag aldrig längtat tillbaka till det gamla”, säger hon.

Under åren i London grundade hon dessutom den ideella organisationen Bright Mentors, som ska öka kunskapen om teknik och vetenskap bland elever i utsatta områden.

Under de tre år hon arbetat med Norrsken har impact-investeringar gått från att vara ett närmast okänt begrepp till att i fjol omnämnas som en av de hetaste trenderna på Wall Street.

”När vi startade investeringsverksamheten var det med ett blankt papper och de första investerarna var fyra unicorn-grundare i Daniel Wellington, Mojang, King och Klarna. De gav oss ett öppet mandat, men ville maximera samhällseffekterna genom att investera i tech-bolag”, minns Agate Freimane.

Sedan dess har utvecklingen gått snabbt och nya fonder och investerare har intresserat sig nu för området.

”Det är bra, för vi slåss inte om att få en del av kakan utan för att den ska växa. Därför ser vi dem snarare som samarbetspartner än konkurrenter. I dag går mindre än en procent av allt kapital till impact-investeringar, men för att nå de 17 målen i FN:s Agenda 2030 skulle det behövas 16 gånger mer.”

Ändå har det inte varit alldeles enkelt att få med sig det institutionella kapitalet i den nya miljardfonden Norrsken VC, där Agate Freimane är en av fyra general partner tillsammans med bland andra Niklas Adalberth.

Hittills har fonden tagit in 640 miljoner i en första stängning och i samband med det avslöjade Adalberth att de inte ens lyckats komma förbi växeln hos vissa traditionella investerare när de ville presentera idén.

Enligt Agate Freimane beror det på att många fortfarande inte förstått att det går att kombinera finansiell avkastning med samhällsnyttan hos de så kallade impact-bolagen.

”Vi behöver fler framgångshistorier som kan vara förebilder och bevisa att det går att skapa både avkastning på investeringarna och impact. Vi som tillhör första generation av impact-fonder måste bevisa att det fungerar”, säger hon.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?