Läckt dokument: EU kan ändra sig om bioenergin

Den svenska biogasboomen har hotats av den nya EU-taxonomins utformning. Energiminister Anders Ygeman hör till de som reagerat. Men ett läckt dokument visar att EU kan vara på väg att klassa bioenergi som ”långsiktigt hållbart”.

Foto:Sandra Lee Pettersson

Enligt ett utkast till den EU-taxonomi som införs vid årsskiftet ska biobränslen inte klassas som långsiktigt hållbara, utan enbart som en övergångslösning.

Beskedet har väckt reaktioner från bland annat transportjättar som börjat använda flytande biogas i tanken, vilket Di tidigare har rapporterat om.

Läs mer: Transportjättar väntar på EU-besked om biogasen

Även Sveriges energiminister Anders Ygeman har kritiserat utkastet. 

Tillsammans med nio andra länder har Sverige därför undertecknat ett brev som kräver att den bioenergi som uppfyller hållbarhetskriterier i EU:s förnybarenergidirektiv också skall klassas som en hållbar investering enligt taxonomin.

”Förslaget som ligger på bordet riskerar att slå hårt mot förnybar energi och bioenergin. De som ser en risk för att investeringarna inte ska bli gröna, och därmed få sämre förutsättningar, är oroliga”, sade energiminister Anders Ygeman till Di i mitten av mars.

Nu kan bioenergifrågan ta en ny vändning.

Ett dokument som har läckt från EU-kommissionen tyder nämligen på att denna kan komma att klassa bioenergi som en långsiktigt hållbar lösning, skriver Aktuell Hållbarhet.

Uppgifterna välkomnas av Gustav Melin, vd på branschorganisationen Svebio, som kallar det ”rimligt och bra”.

Miljöorganisationen Greenpeace är dock kritiska. 

”Att öka mängden biogena utsläpp genom ökad användning av bioenergi är helt fel väg att gå. Vi är extremt oroade över att man håller på med kreativ bokföring kring bioenergin”, säger Sverigechefen Isadora Wronski till Aktuell Hållbarhet.

Läs mer: Taxonomin hot mot den svenska biogasboomen

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?