ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Kursraketens aggressiva tillväxtplaner – så ska bolaget lyckas i Kina

First North-noterade solenergibolaget Soltech har nära tredubblat sin aktiekurs sedan årsskiftet.

Bolagets vd säger till Di TV Hållbarhet att den aggressiva Kina-strategin och långa kontrakt ligger bakom framgången.

”Vi kom på idén att sälja el i Kina, från stora industritak framför allt. Så i dag har vi 93 megawatt, 915 miljoner investerat i Kina, och det är 20-åriga avtal. En försäljning ger intäkter i 20 år, och efter ungefär sex år har vi betalat investeringen. Det är en väldigt bra affärsidé”, säger Stefan Ölander i programmet Di TV Hållbarhet

Hur stor del av er lönsamhet kommer från verksamheten i Kina?

”Under Q1 var det 50-50 mellan Sverige och Kina både på omsättning och på lönsamhet.” 

”Kina har gått så bra att vi håller på att separera den verksamheten, det nya bolaget ska vi särnotera på Nasdaq senare i år”, säger Stefan Ölander.

Soltech tog tidigare i år in 100 miljoner kronor i en företrädesemission och planerar nu flera företagsförvärv, utöver de tre bolag som man köpt tidigare i år.

”Vi siktar in oss på solenergibolag. Vi siktar också in oss på fasadföretag, vi har en produkt som heter Soltech fasad som vi tror mycket på, och vi ser även på takföretag. Det kan även bli andra bolag med intelligenta system inom cleantech.”

Trots bolagets tunga investeringar i Kina oroas inte Stefan Ölander av den pågående handelskonflikten mellan kina och USA.

”Handelskrig mellan USA och Kina påverkar inte oss. Vår business är dels mellan Sverige och Kina och dels enbart i Kina”, säger han.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer