1515
Annons

Kunglig glans på impact-konferens

I dag samlas en rad svenska företagsledare i den brittiska huvudstaden, där Svenska Handelskammaren i London står som arrangör för en stor konferens på tema impact och hållbarhet.

Peter Sandberg är vd för Svenska handelskammaren i London.
Peter Sandberg är vd för Svenska handelskammaren i London.Foto:Jonas Eng

Impactkonferensen arrangeras årligen av Svenska Handelskammaren i London för att koppla ihop investerare, företagsledare, akademiker och politiker och samla de 'största tänkarna' kring grön återhämtning.

På årets agenda står alltifrån flygindustrins transformation och klimatneutral mobilitet till cirkulär handel, fossilfritt stål och en hållbar finanssektor. Bland talarna finns en rad tunga namn. Förutom utbildningsminister Anna Ekström (S) kommer bland annat Vattenfalls vd Anna Borg, SAS vd Anko van der Werff och SSAB:s vd Martin Lindqvist tala på konferensen.

Syftet är att i förlängningen hitta lösningar på vår tids stora frågor, genom inspirationsföreläsningar från nästa generations entreprenörer och företag som lyckats förändra sin verksamhet eller vänt upp och ner på sin affärsmodell.

”Vi lanserade konferensen förra året i kölvattnet av COP26 då vi såg en stor möjlighet till utbyte mellan svenska och brittiska aktörer, både inom näringsliv, politik och akademi. För att vi skall lyckas med en grön omställning krävs det dels samarbete men också kunskapsöverföring mellan sektorer, aktörer och över gränser. Just inom hållbarhetsområdet finns det mycket utrymme för utbyte av lärdomar och erfarenheter och Sverige har mycket att erbjuda. I slutändan är vi ju en representant för svenskt näringsliv.”, säger Peter Sandberg, vd för Svenska handelskammaren i London.

Vad kan den globala hållbarhetstrenden innebära för svensk export?

”Det är ingen hemlighet att Sverige och svenska företag i många avseenden ligger i framkant när det gäller hållbarhetsarbete. Vi ser stor efterfrågan på svenska lösningar i Storbritannien, och man har ambitiösa planer från brittiskt håll. Till exempel ställer Storbritannien nu om till grön värme och har förbjudit gasuppvärmning av nybyggda hus från och med 2025. Här finns det utmärkta möjligheter för svenska bolag att ta plats. Utvecklingen går fort nu, så det gäller att visa framfötterna. Sverige har ett starkt varumärke på hållbarhetsfronten, och det skall vi lyfta till vår bästa förmåga.”, säger Peter Sandberg.

Sammanlagt deltar drygt 350 personer från såväl Sverige som Storbritannien under fredagen, som avslutas med en kunglig middag för att ”fira århundraden av vänskap och handel mellan Sverige och Storbritannien”. Huruvida någon representant från det brittiska kungahuset kommer delta är däremot oklart.

 


Ordföranden: Northvolt ska ”definitivt” till börsen

Northvolt ska till börsen inom ett par år. Det beskedet lämnar styrelseordförande och storägaren Carl-Erik Lagercrantz i en exklusiv intervju med Di. Men varken för det heta batteribolaget eller syskonet H2 Green Steel är en notering nödvändig, uppger finansmannen. Trots det nya ekonomiska läget fortsätter intresset från svenska institutioner att växa.

Carl-Erik Lagercrantz har namngett sitt investmentbolag efter sin favoritförfattare Mario Vargas Llosa.
Carl-Erik Lagercrantz har namngett sitt investmentbolag efter sin favoritförfattare Mario Vargas Llosa.Foto:Jack Mikrut

Carl-Erik Lagercrantz är doldisen i duon bakom några av de främsta förhoppningsbolagen för industrins gröna omställning. Tillsammans med Harald Mix grundade han investeringsbolaget Vargas Holding som står bakom jättesatsningarna H2 Green Steel och Northvolt. Trots en bakgrund inom telekombranschen, som bland annat Nordenchef för British Telecom, var det ändå Carl-Erik Lagercrantz som först kläckte idéerna. Det är också han som är vd för Vargas och styrelseordförande i portföljbolagen.

Behovet av en omställning och möjligheterna det presenterade var det som motiverade satsningarna. 

”Läser man kartbildningen kring vad som behöver ske i omställningen så ser man förutsättningarna och behovet av att bygga nya konkurrenskraftiga industrier”, säger Carl-Erik Lagercrantz.

Vargas två stora projekt har kommit en bit på sin resa. Vid sidan av fabriken som är tänkt att byggas i Boden meddelade H2GS i fjol att en liknande anläggning ska byggas i Portugal eller Spanien. Northvolt har redan börjat tillverkning i fabriken i Skellefteå och har annonserat bygget av flera anläggningar i bland annat Borlänge, Göteborg och Tyskland. Men de expansiva projekten kräver finansiering och med stigande räntor och en annalkande lågkonjunktur är det ett annat ekonomiskt läge nu jämfört med tidigare.

”Många kommer att få det väsentligt tuffare, speciellt om de inte kan visa att de är konkurrenskraftiga. Utvecklar man en dyrare teknologi än vad som finns eller saknar man en tydlig marknad blir det svårt att locka kapital. Man kommer synas i sömmarna på ett helt annat sätt. Men vad gäller omställningsinvesteringarna finns det fortfarande ett stort intresse uppfattar jag. Det ser vi i våra bolag.” 

I H2GS fall har bolaget än så länge tagit in omkring 900 miljoner kronor av de 25 till 40 miljarder kronor som bolaget uppgett krävs för bygget av stålverket i Boden. Enligt tidigare uppgifter till Di planeras en finansieringsrunda tidigt nästa år där bolaget vill ta in 16 miljarder kronor till en värdering på cirka 30 miljarder kronor.

”Generellt sett finns det ett stort kundintresse som inte svalnar av att det är en bistrare situation på kapitalmarknaden. Efterfrågan på både H2GS och Northvolts produkter är så stark att behovet att leverera på det inte försvinner. Den synligheten mot intäkter är jätteviktig.”

Northvolt har en orderbok på över 55 miljarder dollar, motsvarande 558 miljarder kronor, enligt Carl-Erik Lagercrantz. Bolaget har skrivit kontrakt med bland andra Volkswagen, BMW och Scania.

”Beställningarna innebär att vi har en kraft att gå framåt och fortsätta expandera. Sedan passar Northvolt även på börsen. Det är ett kapitalintensivt bolag som röner stort intresse.”

När sker det?
”Vi håller det öppet. Men inom de närmsta åren ska vi definitivt finnas på börsen.”

Trots att de två bolagen ofta skyltar med sina svenska investerare, bland annat AMF, Folksam, Spotifygrundaren Daniel Ek och Kinnevikägaren Cristina Stenbeck, visade en Di-kartläggning från i fjol att det främst är utländskt kapital som finansierar dem.

Var är de svenska investerarna?
”Vi ser faktiskt en mer ambitiös inställning nu jämfört med för ett par år sedan. Det har skett en förändring. Investerarna ser och förstår möjligheterna med den storskaliga industriomställningen tydligare nu.”

Svenska impactbolag verkar locka allt mer intresse, har investerarna varit sena på bollen?
”Framförallt tror jag att riskviljan varit större från utländsk kapital. Det är en paradox. På ena sidan är vi duktiga på kapitalmarknaden, men i Sverige har det nog inte funnits den typen av kapital som vågat ta tidiga risker.”

Hur ser du på impactsektorn som växer fram i Sverige?
”Sverige är hållbarhetens Silicon Valley. Det har blivit en gravitation runt det här området av två anledningar tror jag. Det ena är för att det är en bra möjlighet för Sverige att vara med och skapa nya industrier i ett globalt perspektiv. Sedan har vi alltid varit samhällsengagerade och vi känner ett ansvar för att bygga ett bättre samhälle.”

I Vargas portfölj finns även batteribolaget Polarium som nyligen nådde enhörningsstatus. Även där är planen att så småningom gå till börsen. Investmentbolaget utvärderar även nya områden med avsikten att starta upp fler gröna bolag från grunden. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?