ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Energi

Kristersson i kärnkraftsdebatten: ”Det är bananrepublikartat”

Under dagens debatt i Di TV Hållbart Näringsliv, mellan miljö- och klimatminister, Isabella Lövin (MP) och M-ledaren Ulf Kristersson, diskuteras kärnkraftens framtid i Sverige.

Miljö- och klimatministern ser inte kärnkraften som tillräckligt konkurrenskraftig och menar på det inte är lönsamt att bygga ut den.

”Vi har sett hur utbyggnaden av förnybar energi sker explosionsartat och att priserna går ner, det blir billigare och billigare. Samtidigt blir det dyrare och dyrare att bygga ny kärnkraft, och vi ser att industrin inte är intresserad av att satsa de pengarna. Det är inte konkurrenskraftigt”, säger hon i debatten.

Moderatledaren hävdar att det beror på att politiken inte står bakom kärnkraften. Han säger också att kärnkraften är nödvändig energikälla för att möta den efterfrågan som kommer finnas på el både nu och i framtiden.

”Nån måste skapa stabilitet i systemet som gör att vi kan ha billig komplementenergi, och det klarar vi inte utan kärnkraft i dag. Det är vattenkraft och kärnkraft som bygger detta i systemet. Om politiken skulle stå bakom kärnkraften då skapas också marknadsförutsättningar för detta”, säger Ulf Kristersson.

En annan meningsskiljaktighet de två debattörerna emellan är tilltron på förutsättningarna för förnybar energi i Sverige.

”Jag tror att regeringen kraftigt underskattar de problem vi har, både nu och på lång sikt. Det går inte en dag utan att industrier och kommuner larmar och ren elbrist. Det förvärras när två reaktorer nu stängs av i förtid. Jag har inte sett någon realistisk bedömning som säger att vi klarar det med vindkraft. Det är bra komplement, men basen i hela vårt elsystem, med energikrävande exportindustri, måste vara pålitlig el från vattenkraft och kärnkraft”, säger Ulf Kristersson.

Men enligt Isabella Lövin har Sverige goda förutsättningar att satsa fullt ut på de förnybara energikällorna.

”Vi har de bästa möjligheterna att bli hundra procent förnybara vad det gäller våra elsystem. Ska du bygga ny kärnkraft, eller om du ska leva upp till de säkerhetskrav som finns nu för Ringhals 1 och 2, så pratar vi om tiotals miljarder och det handlar om tiotals år innan man kan komma dit. Under den tiden har vi hunnit bygga upp så mycket mer vindkraft med de marknadsmässiga förutsättningarna”, svarar hon.

Något de båda däremot är överens om, är att elnäten måste byggas ut när elektrifieringen expanderar.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer