1515

Kristersson i kärnkraftsdebatten: ”Det är bananrepublikartat”

Under dagens debatt i Di TV Hållbart Näringsliv, mellan miljö- och klimatminister, Isabella Lövin (MP) och M-ledaren Ulf Kristersson, diskuteras kärnkraftens framtid i Sverige.

Miljö- och klimatministern ser inte kärnkraften som tillräckligt konkurrenskraftig och menar på det inte är lönsamt att bygga ut den.

”Vi har sett hur utbyggnaden av förnybar energi sker explosionsartat och att priserna går ner, det blir billigare och billigare. Samtidigt blir det dyrare och dyrare att bygga ny kärnkraft, och vi ser att industrin inte är intresserad av att satsa de pengarna. Det är inte konkurrenskraftigt”, säger hon i debatten.

Moderatledaren hävdar att det beror på att politiken inte står bakom kärnkraften. Han säger också att kärnkraften är nödvändig energikälla för att möta den efterfrågan som kommer finnas på el både nu och i framtiden.

”Nån måste skapa stabilitet i systemet som gör att vi kan ha billig komplementenergi, och det klarar vi inte utan kärnkraft i dag. Det är vattenkraft och kärnkraft som bygger detta i systemet. Om politiken skulle stå bakom kärnkraften då skapas också marknadsförutsättningar för detta”, säger Ulf Kristersson.

En annan meningsskiljaktighet de två debattörerna emellan är tilltron på förutsättningarna för förnybar energi i Sverige.

”Jag tror att regeringen kraftigt underskattar de problem vi har, både nu och på lång sikt. Det går inte en dag utan att industrier och kommuner larmar och ren elbrist. Det förvärras när två reaktorer nu stängs av i förtid. Jag har inte sett någon realistisk bedömning som säger att vi klarar det med vindkraft. Det är bra komplement, men basen i hela vårt elsystem, med energikrävande exportindustri, måste vara pålitlig el från vattenkraft och kärnkraft”, säger Ulf Kristersson.

Men enligt Isabella Lövin har Sverige goda förutsättningar att satsa fullt ut på de förnybara energikällorna.

”Vi har de bästa möjligheterna att bli hundra procent förnybara vad det gäller våra elsystem. Ska du bygga ny kärnkraft, eller om du ska leva upp till de säkerhetskrav som finns nu för Ringhals 1 och 2, så pratar vi om tiotals miljarder och det handlar om tiotals år innan man kan komma dit. Under den tiden har vi hunnit bygga upp så mycket mer vindkraft med de marknadsmässiga förutsättningarna”, svarar hon.

Något de båda däremot är överens om, är att elnäten måste byggas ut när elektrifieringen expanderar.

 


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?