Annons

Kravet inför FN:s klimatmöte: ”Nu är det upp till de rika att ge till de fattiga”

Egypten laddar för att agera värd åt FN:s nästa klimattoppmöte COP27. Nu vill flera, däribland president Abdel-Fattah El-Sisi, att fokus för mötet ska vara att stötta afrikanska länder i den globala omställningen mot grön energi.

Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi vill att rika länder ska göra mer för att få fattigare länder att ställa om till grön energi.
Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi vill att rika länder ska göra mer för att få fattigare länder att ställa om till grön energi.Foto:Yves Herman/AP/TT
Teslor står uppradade i Norge, ett av de många länder som blivit rikt på olja.
Teslor står uppradade i Norge, ett av de många länder som blivit rikt på olja.Foto:Fredrik Hagen
Foto:Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix / TT

Världens rika länder har siktet inställt på klimatsmart teknik och nya, gröna energilösningar. Men för mindre resursstarka länder kan den gröna omställningen bli en börda. Det var Egyptens president Abdel-Fattah El-Sisis budskap när han i måndags talade på en energikonferens i Kairo.

El-Sisi är i viss mån kritisk till kraven på fattiga länder att inte utvinna olja eller gas, tillgångar som bidragit till välstånd på så många andra håll i världen. 

”Nu när vi har möjligheten säger ni 'nej, exploatera inte'. Vad menar ni med att vi inte ska exploatera? Om ni vill det så är det upp till de rika att ge till de fattiga”, sade han på konferensen, enligt Bloomberg.

I november ska världens ledare träffas i Sharm El-Sheikh för att diskutera lösningar på klimatkrisen. Den högsta prioriteten bör, enligt presidenten, vara att hitta rättvisa lösningar för att stödja världens utvecklingsländer, inte minst på den afrikanska kontinenten. Frågan diskuterades till viss del under fjolårets COP26 i Glasgow, men uttalandet tyder på att kraven på de rika länderna om att bidra mer hårdnar.

De afrikanska länderna står fortfarande bara för en bråkdel av världens utsläpp, trots att kontinenten är den näst största sett till befolkning. Ändå slår klimatförändringarna hårt mot många av länderna på kontinenten.

Fatih Birol, vd för energiorganisationen IEA, International Energy Agency, menar att COP27 borde fokusera på att stödja den ekonomiska utvecklingen i Afrika genom att hitta mekanismer för att öka investeringarna i regionen.

”Vi måste säkerställa att inte Afrika bär en större börda i omställningen till grön energi”, säger Fatih Birol enligt Bloomberg.

Afrikanska länder stod för omkring åtta procent av den globala oljeproduktionen 2020. Ändå är oljan central för den ekonomiska tillväxten i produktionsländerna, enligt Statista. Det finns dessutom stora fyndigheter av naturgas som ännu inte exploaterats.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera