Krav på ökad hållbarhet på Blackrock

Världens största kapitalförvaltare uppmanas att skärpa hållbarhetskrav i ägarstyrningen.

Blackrock uppmanas att göra ett offentligt uttalande om att utsläppsintensiva bolag bör sätta mål för Scope 3-utsläpp.
Blackrock uppmanas att göra ett offentligt uttalande om att utsläppsintensiva bolag bör sätta mål för Scope 3-utsläpp.Foto:JESSICA GOW / TT

Kapitalförvaltaren Blackrocks vd Larry Fink hyllades förra året när han i sitt årliga vd-brev uppmanat världens största noterade bolag att visa hur de bidrar positivt till samhällets utveckling, och inte bara fokusera på finansiella resultat. Nu har Larry Fink själv mottagit ett brev där förvaltarens egna bidrag till klimatmålen ifrågasätts.

”Blackrock röstar konsekvent mot klimatrelaterade förslag från aktieägare och har en sämre historik än många globala kapitalförvaltare på det här området. Blackrock fortsätter också att rösta för att behålla styrelseledamöter i många bolag som misslyckas med att adressera klimatrisker”, står det i brevet som bland annat har signerats av Shareaction, Clientearth och Trillium Asset Management.

Blackrock hävdar att ägardialog kring klimatrelaterade risker är ett prioriterat område. Pågående dialoger med ledningsgrupper sägs ofta vara en anledning till att de inte röstar för vissa klimatförslag från aktieägare, men brevets undertecknare är kritiska till bristen på transparens om utfallet i dessa dialoger.

Blackrock är genom sina gigantiska indexfonder världens största kapitalförvaltare. Förra veckan rapporterade Dagens industri att Blackrock är på väg att bli Stockholmsbörsens största ägare. Redan i år kan Investor petas från tronen.

I brevet uppmanas Blackrock att vidta flera åtgärder inför kommande bolagsstämmor. Det handlar bland annat om göra ett offentligt uttalande om att utsläppsintensiva bolag bör sätta mål för Scope 3-utsläpp. Vidare efterfrågas ett uttalande om att ersättningspolicys för ledningsgrupper ska länkas till mål för Scope 3-utsläpp och åtgärder för att reducera klimatrelaterade risker.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?