1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Krav på Lundinköpare att avsätta betalning för folkrättsbrott

Snart är det dags för bolagsstämmorna där Lundin Energys olje- och gastillgångar ska säljas. Nu måste köparen, det norska bolaget Aker BP, se till att pengar avsätts för eventuellt begångna folkrättsbrott, annars riskerar tusentals personer att bli utan ersättning. Det kräver Swedwatch och 20 andra organisationer i ett öppet brev.

Genrebild från Sudan.
Genrebild från Sudan.Foto:Sam Mednick

Inför att det norska bolaget Aker BP väntas köpa Lundin Energys olje- och gastillgångar på bolagens stämmor den 31 mars och 4 april, skickar Swedwatch i dag tillsammans med 20 andra organisationer ett öppet brev till Aker BP. I brevet kräver de att bolaget ändrar villkoren för köpet för att möjliggöra ersättning för eventuella folkrättsbrott samt gör en risk- och konsekvensanalys över den negativa påverkan på mänskliga rättigheter som köpet kan innebära, en så kallad human rights due diligence.

Den 11 november förra året väckte en svensk åklagare åtal mot två företrädare för det svenska olje- och gasföretaget Lundin Energy AB, då Lundin Oil AB, för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan under åren 1999–2003. De två företrädarna misstänks för att ha medverkat ”till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar i syfte att säkra bolagets oljeverksamhet i södra Sudan”, uppger Swedwatch.

”Människorna som drabbats av oljekrigen har inte fått erkännande eller kompensation. Om Aker BP köper Lundin Energys tillgångar med nuvarande villkor möjliggör bolaget att kränkningarna av mänskliga rättigheter fortsätter. Aker BP borde agera för att säkerställa att bolaget stöttar, inte förnekar, rätten till upprättelse och rättvisa för de som drabbats”, säger Olof Björnsson, researcher på Swedwatch som bland annat skrivit rapporten ”Fuel for conflict” om svenska bankers och AP-fonders investeringar i Lundin Energy.

Matsvinnsbolaget vill musta dina äpplen i höst

Rscued slår ihop sig med Ica och lokala idrottsföreningar runt om i landet för att ta hand om överblivna trädgårdsäpplen. Det innebär nya terränger för matsvinnsbolaget som fått fart på tillväxten igen.  

Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.
Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.Foto:Nathalie Blixt

Initiativet provades redan under förra året men kommer att skalas upp i år. På 13 orter i Göteborg, Stockholm och Skåne kommer trädgårdsägare kunna registrera sig på Rscueds app för att få äppelträdens överblivna frukter hämtade under hösten.

”Jag har funderat länge över hur man kan ta hand om privatpersoners äpplen. Det är hundratusentals ton som ruttnar bort varje höst. Så jag ringde Ica-stiftelsen med idén och de kopplade ihop mig med organisationen Städa Sverige som engagerar ungdomar och föreningar med att samla skräp. Det var så det började”, säger Rscueds vd Truls Christenson.

Trädgårdsägare kan även välja att själva lämna in äpplena. Annars är det de lokala idrottsföreningarna kopplade till Städa Sverige som kommer att sköta insamlingen. Föreningarna kommer att få in 20.000 kronor för fyra halvdagars arbete från den lokala Ica-butiken och Ica Stiftelsen samt 1 krona per kilo äpplen från Rscued. Insamlingen sker varannan söndag med start 21 augusti.

Läs mer: Produktutveckling i raketfart – tillväxtmaskinen täljer guld på matsvinnet 

Målsättningen är att samla in minst 15 ton äpplen i höst som Rscued sedan mustar och säljer i Ica-butiken på den orten där de plockades. 

”Det är svårt att förutse hur mycket vi kommer att få in. Vi sätter 15-20 ton som en basnivå men det kan bli mycket mer”, säger Truls Christenson som vill att det ska bli ett område som växer till nästa år.

”Var det än finns en Ica-butik och en idrottsförening kan vi göra det här. Nu fokuserar vi på de 13 orterna som finns men vi tar emot intresseanmälningar till nästa år.”

Både användandet av en app och att samla in frukt från privatpersoner är nya områden för Rscued som hade ett hack i tillväxtkurvan i fjol. Efter att ha ökat omsättningen med nära 500 procent mellan 2017 och 2020, då bolaget slutade upp med 24 miljoner kronor, var det knappt någon tillväxt i fjol. Men i år har det börjat röra på sig igen och Rscued är på väg mot en omsättning på 35 Mkr.

”Efter en knackig start i januari och februari har vi haft ett fantastiskt halvår. Vi vet att vi kan vara lönsamma men vi satsar på att bygga en grund för fortsatt expansion med nya lokaler, maskiner och en ny fabrik. Fokus ligger fortsatt på Sverige men nästa år börjar vi planera för en utlandsexpansion”, säger Truls Christenson.

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev 

Följ oss på Twitter 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera