ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Krav på klimatstöd från fattiga länder

  • Foto: NASA

Krav på handling avlöser varandra från talarstolen på FN:s klimatmöte i Madrid.

Från små ö-nationer och fattiga länder hörs tydliga krav på finansiellt stöd från rikare länder.

Ministrar från jordens alla hörn håller tal i Madrid på tisdagen och onsdagen. Budskapet från utvecklingsländerna är tydligt — vi drabbas hårdast av klimatförändringarna och vi behöver finansiellt stöd.

Omar Antonio Fugueroa, miljöminister från Belize, som också representerar drygt 30 små ö-nationer, är en av dem. Han talar om stigande havsnivåer, apokalyptiska stormar, torka, bränder och hetta. Konsekvenser av klimatförändringen som hotar människors möjligheter att leva ett gott liv.

”Där jag kommer ifrån är detta inget avlägset hot, det är vår verklighet”, säger han.

Han anklagar världens ledare för att dra fötterna efter sig och inte agera.

”Våra barn protesterar ute på gatorna medan ledare för stora länder tvekar och backar från sitt ansvar. Vi har inte tid att diskutera i ytterligare 25 år, vi har knappt tio år på oss, säger han och ber om stöd för att klara av att hantera klimatskador.”

Även klimatminister Isabella Lövin (MP) manade till handling i sitt tal.

”Det är inte så svårt. Vi behöver bara förstå ett enkelt faktum: att lämna det fossila är ingen uppoffring, det är räddningen för vår planet, för människorna som lever här nu och för framtida generationer”, sade hon.

Lövin uppmanade också länderna att höja sina klimatambitioner för att klara av Parisavtalets mål att begränsa den globala temperaturhöjningen till väl under 2 grader, och allra helst 1,5 grad.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer