ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Kontoret står tomt 90 procent av tiden

  • Foto: Joey Abrait

Delning av kontorslokaler måste bli norm. Det anser Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, som i en ny rapport räknat på problemet lokalsvinn. Enligt rapporten nyttjas kontorslokaler och andra verksamhetslokaler bara till omkring 10 procent. 

”Den största resurseffektiviseringen som kan ske i bygg- och fastighetsbranschen är att använda befintliga lokaler och deras omgivningar bättre och mer effektivt”, skriver rapportförfattarna i rapporten. 

I rapporten lämnas ett antal åtgärdsförslag till regeringen. Rapportförfattarna föreslår bland annat att regeringen ser över momsregler så att de möjliggör delning mellan verksamheter. Ett annat förslag är att modernisera hyreslagen så att delningslösningar ska kunna uppmuntras. I rapporten föreslås regeringen vidare att se över plan- och bygglagen så att detaljplanebestämmelserna uppmuntrar flexibilitet. 

I rapporten presenteras också en fyrstegsprincip för effektiv ytanvändning, där det första steget är att minska ytbehovet. Här ges som exempel banker som har ersatt fysiska kontor med digitala tjänster. 

Det andra steget är att intensifiera ytanvändningen, exempelvis genom att använda använda ytor och funktioner samtidigt eller vid olika tillfällen. 

Det tredje steget handlar om att anpassa och komplettera lokalerna för att underlätta delning och det fjärde steget är att bygga nytt på ett sätt som underlättar hög nyttjandegrad. 

Rapporten är framtagen inom ramen för IVA:s projekt ”Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi”. Syftet med projektet är att stärka Sveriges konkurrenskraft i en samhälle med begränsade resurser.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer