Annons

Koldioxidutsläpp ökar — men i lägre takt

De globala utsläppen av koldioxid väntas i år nå nya rekordnivåer. Men ökningen är inte riktigt lika stor som under 2018, bara 0,6 procent. Det visar en rapport från forskningsprojektet Global Carbon Project.

Foto:Hasse Holmberg / TT

Under 2019 beräknas koldioxidutsläppen öka till nära 37 miljarder ton, enligt rapporten som presenteras på FN:s pågående klimatmöte i Madrid.

Ökningen med 0,6 procent ska jämföras med 2018 års ökning på 2,1 procent. Men samtidigt var fjolårets siffror de högsta som uppmätts och den minskade ökningen är dock inget att jubla över, säger forskarna.

”Vi bränner vår utsläppsbudget i samma takt som en missbrukare som bränner sina pengar. Det är oroande”, säger Rob Jackson, ordförande för Global Carbon Project, till The Washington Post.

Två av anledningarna till den minskade ökningen är att användningen av kolkraft i USA och Europa minskat något, och att den kinesiska ekonomin backat.

””Men det räcker inte för att motverka den kraftiga ökningen av naturgas och oljekonsumtion, säger Glen Peters på det norska klimatforskningsinstitutet Cicero.

Peters spår att koldioxidutsläppen från fossila bränslen för 2019 kommer att vara 4 procent högre än när Parisavtalet togs fram 2015.

Enligt forskarna bakom rapporten kan den ökade användningen av förnybar energi och elbilar i bästa fall bara bromsa utvecklingen av utsläpp av fossilt bränsle — om måste minskas radikalt om temperaturmålen i Paris avtalet ska nås.

”Den lilla inbromsningen i år är egentligen ingenting att bli entusiastisk över. Om inga strukturella förändringar sker visar forskningen att utsläppen bara kommer att öka”, säger Joeri Rogelj vid Imperial College i London.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?