Arbetet för att förhindra en temperaturförhöjning på över 2 grader släpar efter, och naturliga koldioxidinfångningsmetoder som att plantera träd kommer inte vara tillräckliga. Istället krävs en massiv utrullning av koldioxidinfångning på teknisk väg. Det konstaterar en grupp forskare från bland annat Oxfords universitet i en ny rapport.
Det handlar om miljarder ton koldioxid som behöver dammsugas från atmosfären. Varje år försvinner omkring 2 miljarder ton, men bara 0,1 procent av dem har reducerats på teknisk väg.
För att undvika de värsta klimatförändringarna behöver 30 gånger så mycket koldioxid fångas in till 2030 och 1.300 gånger så mycket till 2050, enligt forskarna, som talar om ett ”betydande underskott” av tekniken.
I USA finns förhoppningar om att det massiva klimatpaketet IRA (Inflation Reduction Act) ska sätta fart på infångningen, skriver Bloomberg. Med IRA ökar ersättningen för varje infångad ton koldioxid från 45 till 85 dollar om det tas från en skorsten och till så mycket som 180 dollar, motsvarande nästan 1.900 kronor, för varje ton koldioxid som tas direkt från atmosfären.
Samtidigt har flera koldioxidinfångningsprojekt dragits med problem. Chevron, som leder ett av världens största sådana projekt för att fånga in sina egna utsläpp, har till exempel tvingats köpa kompensationskrediter istället, eftersom de inte nått sina mål.
I Sverige ligger flera projekt i startgroparna. Så sent som i oktober visade företagsnätverket Hagainitiativet att landets största utsläppare tillsammans kommer fånga in mer än de släpper ut, givet sina planer.
Det företag som kommit längst i Sverige är det kommunalägda bolaget Stockholm Exergi, som har en pilotanläggning i drift och planerar för en fullskalig anläggning till 2025.
Läs mer:
Södra, Equinor och Verdane samarbetar för att fånga in koldioxid
Regeringen vill satsa halv miljard på att fånga koldioxid
Ett bolag fick halva koldioxidstödet
Rättelse: I en tidigare version stod att Cementa meddelat att de skjuter upp beslutet om att investera i koldioxidinfångning på Gotland på grund av osäkerhet kring tillstånd, men enligt bolaget ligger tidigare plan om att ta ett investeringsbeslut senast 2027 kvar. Att bolaget får ett långsiktigt tillstånd är dock viktigt för beslutet.