1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Koboltutvinning i Kongo leder till DNA-skador hos barn

Utvinningen av kobolt i Kongo leder till giftiga utsläpp i utsatta lokala samhällen. Det visar en vetenskaplig artikel i Nature Sustainability.

Kobolt är en nödvändig komponent till litiumbatterier som används i bland annat mobiltelefoner.
Kobolt är en nödvändig komponent till litiumbatterier som används i bland annat mobiltelefoner.Foto:JANERIK HENRIKSSON / TT

I artikeln har forskare genom fältstudier tagit fram empiriska bevis för att barn i områden nära gruvor har höga halter av kobolt i sin urin och sitt blod. Forskarna konstaterar att deras upptäckt stärker slutsatsen att den nuvarande leverantörskedjan för kobolt från Kongo är ohållbar.

Kobolt är en nödvändig komponent till litiumbatterier som används i bland annat elbilar och mobiltelefoner. Under senare år har därför efterfrågan på kobolt ökad kraftigt, och runt 60 procent av den globala tillgången på kobolt kommer i dag från Kongo.

En av forskarna bakom den nya studien säger till Science Daily att barn som bor i distrikt där kobolt bryts hade tio gånger så mycket kobolt i sin urin jämfört med barn som bor i andra områden. 

Forskaren påpekar att värdena är mycket högre än vad som hade accepterats för europeiska fabriksarbetare. Höga halter av kobolt hittades även bland vuxna, även om de var mer utmärkande hos barn.

De långsiktiga konsekvenserna av ökad exponering för kobolt är inte helt säkra. Benoit Nemery, forskare i toxikologi vid KU Leuven och som har deltagit i studien, berättar för Science Daily att kobolt är mindre skadligt än andra metaller såsom bly, kadmium och arsenik.

”Men vi fann höga koncentrationer av flera andra metaller också. Dessutom hittade vi mer DNA-skador hos barn som bor i gruvområden än inom kontrollgruppen. Preliminära resultat från en pågående studie visar dessutom att gruvarbetares nyfödda barn löper en ökad risk för defekter vid födseln”, säger Benoit Nemery till Science Daily.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?