ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Koboltutvinning i Kongo leder till DNA-skador hos barn

  • Kobolt är en nödvändig komponent till litiumbatterier som används i bland annat mobiltelefoner. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Utvinningen av kobolt i Kongo leder till giftiga utsläpp i utsatta lokala samhällen. Det visar en vetenskaplig artikel i Nature Sustainability.

I artikeln har forskare genom fältstudier tagit fram empiriska bevis för att barn i områden nära gruvor har höga halter av kobolt i sin urin och sitt blod. Forskarna konstaterar att deras upptäckt stärker slutsatsen att den nuvarande leverantörskedjan för kobolt från Kongo är ohållbar.

Kobolt är en nödvändig komponent till litiumbatterier som används i bland annat elbilar och mobiltelefoner. Under senare år har därför efterfrågan på kobolt ökad kraftigt, och runt 60 procent av den globala tillgången på kobolt kommer i dag från Kongo.

En av forskarna bakom den nya studien säger till Science Daily att barn som bor i distrikt där kobolt bryts hade tio gånger så mycket kobolt i sin urin jämfört med barn som bor i andra områden. 

Forskaren påpekar att värdena är mycket högre än vad som hade accepterats för europeiska fabriksarbetare. Höga halter av kobolt hittades även bland vuxna, även om de var mer utmärkande hos barn.

De långsiktiga konsekvenserna av ökad exponering för kobolt är inte helt säkra. Benoit Nemery, forskare i toxikologi vid KU Leuven och som har deltagit i studien, berättar för Science Daily att kobolt är mindre skadligt än andra metaller såsom bly, kadmium och arsenik.

”Men vi fann höga koncentrationer av flera andra metaller också. Dessutom hittade vi mer DNA-skador hos barn som bor i gruvområden än inom kontrollgruppen. Preliminära resultat från en pågående studie visar dessutom att gruvarbetares nyfödda barn löper en ökad risk för defekter vid födseln”, säger Benoit Nemery till Science Daily.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies