1515

Knappt 4 procent av storbankernas fonder når högsta hållbarhetsnivån: ”Oroväckande”

Många av storbankernas fonder profilerar sig som hållbara redan i namnet. Men knappt 4 procent av utbudet når upp till högsta hållbarhetsnivån. 

”Det är lite oroväckande att så få fonder är mörkgröna”, säger ESG-experten Tony Christensen.

Elisabet Jamal Bergström, hållbarhetschef på SEB Investment Management, Tony Christensen, ESG-expert på konsultbolaget Enact Sustainable Strategies, och Maria Rengefors, chef för Nordea fonder Sverige.
Elisabet Jamal Bergström, hållbarhetschef på SEB Investment Management, Tony Christensen, ESG-expert på konsultbolaget Enact Sustainable Strategies, och Maria Rengefors, chef för Nordea fonder Sverige.Foto:Pressbild/Margareta Bloom Sandebaeck/Pressbild

De svenska storbankernas hållbarhetsfonder har satts i blixtbelysning av en ny EU-förordning.

Något förenklat kan man säga att de flesta av bankernas fonder som profilerar sig mot hållbarhet har visat sig vara ungefär lika hållbara som en svensk snittfond.

Endast 17 av storbankernas totalt 436 fonder, eller knappa 4 procent, når nämligen upp till EU:s högsta hållbarhetsklassificering där hållbara investeringar är själva målet, och räknas därmed som ”mörkgröna”. Det visar Di:s kartläggning av fondutbudet.

”Det är lite oroväckande att så få fonder är mörkgröna”, säger Tony Christensen, som är ESG-expert på konsultbolaget Enact Sustainable Strategies.

Bakgrunden är införandet av EU:s så kallade disclosureförordningen den 10 mars som innebär att finansaktörer mer utförligt än tidigare måste informera om hållbarhetsrisker.

Den belyser också ett pikant problem för två av de svenska storbankerna. Nordea NDA SE +1,41% Dagens utveckling och SEB SEB A +2,62% Dagens utveckling har sammanlagt 25 fonder som gör anspråk på att vara 'hållbara' redan i namnet, men bara 13 fonder totalt som klassas som mörkgröna. Swedbank SWED A +1,13% Dagens utveckling har inga fonder med 'hållbart' i namnet, medan Handelsbanken SHB A +1,74% Dagens utveckling har två, som båda är mörkgröna.

Det stora flertalet av Nordeas och SEB:s hållbarhetsfonder når istället bara upp till den bredare ”ljusgröna” klassificeringen, med lägre hållbarhetskrav som eventuellt går att nå bland annat genom att välja bort vissa portföljinnehav. I den kategorin återfinns samtidigt merparten, 341 av 436, av storbankernas totala fondutbud.

I dagsläget innebär det att exempelvis SEB Hållbarhetsfond Global och ett knippe av bankens korträntefonder räknas som lika ljusgrönt hållbara. Liksom att Nordeas Hållbarhetsfond Försiktig når upp till samma ljusgröna nivå som Obligationsfond korta placeringar och Global Listed Infrastructure Fund.

Tony Christensen påpekar att den ljusgröna klassen framöver antagligen kommer att rymma merparten av de svenskförvaltade fonderna. 

”För det är få fonder som säger att de inte tar hänsyn till ESG-aspekter”, säger han.

Han ser fenomenet som en ”liten flagga för småspararna”.

”Sparare vill kanske inte investera i en fond som kallar sig hållbar, men som inte är mörkgrön och har hållbara investeringar som uttalat mål”, säger han.

Det hela kokar alltså ned till huruvida fonder som tillhör den breda ljusgröna klassen kan sägas vara hållbara – och hur småsparare med smak för hållbart ska kunna hitta rätt i det breda ljusgröna utbudet.

Maria Rengefors är chef för Nordea fonder Sverige som har nio fonder med 'hållbarhet' i namnet men bara två mörkgröna fonder, varav den ena lanserades efter den 10 mars.

Hon uppger att banken inte riktigt har kunnat få svar på huruvida man kan kalla en ljusgrön fond för hållbar – och att Nordea därför kommer att hålla fast vid namnen tills vidare.

”Det är otydligt vad man får och inte får kalla fonder framöver. Det tycks också råda en viss tvekan hos tillsynsmyndigheter”, säger Maria Rengefors.

De flesta av Nordeas fonder tillhör den breda ljusgröna klassen. Får investerare med hållbarhetsinriktning vad de tror att de får?
”Jag kan bara tala för Nordea och då tycker jag att man får det. Det är en hög lägstanivå som vi har haft redan innan disclosureförordningen trädde i kraft. Vi har många ljusgröna fonder och det är vi stolta över”, säger hon.

SEB har elva mörkgröna fonder och 16 som heter någonting med 'hållbarhet' eller 'sustainable'. Men de här namnen ska under våren bytas ut.

”De här namnen kommer att försvinna”, säger Elisabet Jamal Bergström, hållbarhetschef på SEB Investment Management.

Bakgrunden är enligt fondchefen att en ny hållbarhetspolicy i år ska tillämpas på samtliga storbankens fonder för att höja ambitionen på helheten.

”Därför ser vi inte att vi har något behov av att göra skillnad på ’hållbara’ fonder och andra”, säger hon.

Namnbytet aviserades tidigare i år efter det att Di uppmärksammat att flera av SEB:s fonder med 'hållbart' i namnet i princip speglade större index eller innehöll några av världens större koldioxidutsläppare och fossilproducenter.

Både SEB och Nordea uppger att ambitionen framöver är att kunna klassa fler fonder som mörkgröna genom nylanseringar och genom att se över det befintliga utbudet.

”Det är också viktigt att komma ihåg att de fonder som är klassade som ljusgröna har en hög ambitionsnivå när det gäller hållbarhet”, säger Elisabet Jamal Bergström på SEB.

Rättelse:
I den ursprungliga versionen av den här artikeln angavs att SEB har 191 fonder varav nio mörkgröna och 80 ljusgröna, samtidigt som 44 stycken innehåller 'hållbart' eller 'sustainable' i namnet. Detta är om alla andelsklasser för samma fond räknas med. Antalet unika fonder är istället enligt SEB: 113 fonder totalt, varav elva stycken mörkgröna och 84 ljusgröna. För alla storbankerna blir då andelen mörkgröna fonder närmare 4 procent. Artikeln uppdaterades 23 mars för att avspegla detta.

Läs mer om disclosureförordningen: Nya fondreglerna skapar frågetecken inom branschen – ”finns ingen checklista”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?