ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

KLM flyger Växjö–Amsterdam på biobränslen

  • På KLM:s nya flyglinje mellan Växjö och Amsterdam är drivmedlet biobränsle. Foto: Johan Nilsson

I dag inviger flygbolaget KLM en reguljär linje mellan Amsterdam och Växjö. Flygplanen på sträckan tankas med biobränsle, och målet är att detta ska bli världens första rutt som tur-retur alltid går på lokalt producerade biobränslen.

Samtidigt med starten för flyglinjen skriver sju partner under en avsiktsförklaring för att börja arbeta med målet att flyga på lokalt producerade biobränslen.

Bland undertecknarna ingår KLM, Växjö Småland Airport, Sky NRG nuvarande leverantör av biobränsle, och skogskoncernen Södra som tilltänkt biobränsleproducent och Växjö kommun.

Vidare ska Luleå tekniska universitet bidra med forskningskompetens för utveckling av hållbara flygbränslen och Fores med 2030-sekreteriatet ska dra policylärdomar och förmedla förslag på vad som behöver ske för att få i gång en stor produktion av biobränsle för flyg.

Till en början används flygbränsle från Altair i Kalifornien, samma som förser KLM med biobränsle för varje flygning Los Angeles–Amsterdam, som är gjort av återvunna matoljor och organiska rester, med cirka 70 procent minskade koldioxid-utsläpp. Meningen på sikt är att klimatnyttan här ska bli ännu större med lokalt producerade drivmedel från skogsavfall.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer