Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

KLM flyger Växjö–Amsterdam på biobränslen

I dag inviger flygbolaget KLM en reguljär linje mellan Amsterdam och Växjö. Flygplanen på sträckan tankas med biobränsle, och målet är att detta ska bli världens första rutt som tur-retur alltid går på lokalt producerade biobränslen.

På KLM:s nya flyglinje mellan Växjö och Amsterdam är drivmedlet biobränsle.
På KLM:s nya flyglinje mellan Växjö och Amsterdam är drivmedlet biobränsle.Foto:Johan Nilsson

Samtidigt med starten för flyglinjen skriver sju partner under en avsiktsförklaring för att börja arbeta med målet att flyga på lokalt producerade biobränslen.

Bland undertecknarna ingår KLM, Växjö Småland Airport, Sky NRG nuvarande leverantör av biobränsle, och skogskoncernen Södra som tilltänkt biobränsleproducent och Växjö kommun.

Vidare ska Luleå tekniska universitet bidra med forskningskompetens för utveckling av hållbara flygbränslen och Fores med 2030-sekreteriatet ska dra policylärdomar och förmedla förslag på vad som behöver ske för att få i gång en stor produktion av biobränsle för flyg.

Till en början används flygbränsle från Altair i Kalifornien, samma som förser KLM med biobränsle för varje flygning Los Angeles–Amsterdam, som är gjort av återvunna matoljor och organiska rester, med cirka 70 procent minskade koldioxid-utsläpp. Meningen på sikt är att klimatnyttan här ska bli ännu större med lokalt producerade drivmedel från skogsavfall.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera