Annons

Klimatprofilen blir Swecos nya hållbarhetschef

Klimatprofilen Mattias Goldmann blir ny hållbarhetschef med externt och globalt fokus på teknikkonsultbolaget Sweco.

”Inspirationen räcker. Nu är det action som gäller”, säger han.

Foto:

Efter nästan sex år på den gröna liberala tankesmedjen Fores, tar Mattias Goldmann steget över till näringslivet då han i oktober tillträder som ytterst ansvarig för hållbarhet på Sweco SWEC B -0,53% Dagens utveckling .

Chief Sustainability Officer lyder den nya titeln – vilken ska markera att hans arbete sker på en mer övergripande, extern nivå än för bolagets övriga hållbarhetschefer.

Grattis till nya jobbet. Hur känns det?

”Det ska bli skitspännande. Jag har varit fram och tillbaka, tankesmedjan var nästan som en del av mig. Det har varit en fantastisk tid att få vara med att stimulera, utmana och inspirera till att våga sätta tuffa klimat- och hållbarhetsmål. Men mycket har hänt, bland annat med med klimatlagen och klimatpolitiska rådet.”

Vad ser du framför dig nu?

”Inspirationen räcker. Nu är det action som gäller, vi måste ut och fixa och göra verkstad. Då är Sweco ett idealiskt ställe. Man är med både tidigt och sent i processerna, vilket har stor betydelse för klimatet.”

Vad kommer du att fokusera på?

”Min roll kommer att vara att se till att omställningen är lönsam och blir av i de stora projekt där Sweco är och vill vara med framgent. Och där vi ser att mycket av hållbarhetsutmaningen kräver att vi snabbt ställer om: inom energisystem, transportsystem – hela infrastrukturen.”

Hur synlig blir du i debatten?

”Det kan hända att det finns en och annan som tänker att de inte vågar ha med Sweco längst fram på scen för att det är en kommersiell aktör. I andra änden finns det nog de som tänker att det är mer intressant med en aktör som har 16 000 anställda på scen, än en som har 20 anställda. Jag tror att det ger en helt annan tyngd i debatten.”

Hur ser du på näringslivets roll i omställningen?

”Hållbarhet måste integreras i affärsmodellen, vilket allt fler gör, men för en del är det fortfarande en grej man lägger till på slutet. Affärsplanerna måste ligga i linje med vad vetenskapen säger måste ske. Dels i form av utsläppsminskningar för klimatet, men också i anpassning – vilket tyvärr kommer att krävas. Övriga utvecklingsmål måste göra framsteg, de har knappt integrerats av någon.”

Mattias Goldmann har en bakgrund på bland annat Gröna Bilister och Westander. Han utsågs 2016 till mäktigast i Hållbarhetssverige av tidningen Aktuell Hållbarhet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera