ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Klimatpolitiska rådet: Skarpa förslag krävs för att genomföra fossilfria färdplaner

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klimatpolitiska rådet hoppas se skarpa förslag i regeringens klimatpolitiska handlingsplan på hur näringslivets fossilfria färdplaner, som tagits fram inom regeringens initiativ Fossilfritt Sverige, kan realiseras och formaliseras. 

Flera av Klimatpolitiska rådets rekommendationer har fått genomslag i regeringens klimatpolitiska handlingsplan. Det säger Klimatpolitiska rådet i en preliminär kommentar efter att regeringen i går släppte en lista på de åtgärder som ingår i handlingsplanen.

Klimatpolitiska rådet välkomnar bland annat att lokalt och regionalt klimatarbete ska stärkas, att all relevant lagstiftning ska ses över för att det klimatpolitiska ramverket ska få genomslag och att regelverk tydliggörs så att konsekvensanalyser görs av effekter för klimatet inom de politikområden där det är relevant. 

Det är enligt Klimatpolitiska rådet också bra att regeringen vidtar åtgärder på transportområdet och bland annat presenterar åtgärder som dämpar transportefterfrågan samt utreder stoppdatum för fossila bränslen.

Inför att själva handlingsplanen ska presenteras skriver Klimatpolitiska rådet att man hoppas att planen utvecklar resonemang kring hur politiken kan bidra till en ökad legitimitet för klimatomställningen och hur det engagemang som behövs från civilsamhället och medborgarna kan främjas. Rådet vill också se skarpa förslag på hur näringslivets fossilfria färdplaner, som tagits fram inom regeringens initiativ Fossilfritt Sverige, kan realiseras och formaliseras.

”För att kunna bedöma om handlingsplanen lever upp till klimatlagens krav vore det av värde om propositionen innehåller en analys över den samlade effekten och därmed regeringens egen bedömning över hur målen om nettoutsläpp till 2045 ska nås”, säger Ingrid Bonde, ordförande Klimatpolitiska rådet, i en kommentar.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer