1515

Klimatmötet väcker hopp – trots brister

En bra början men mycket återstår. Resultatet från FN:s klimatmöte i polska Katowice, ett regelverk för Parisavtalet från 2015, väcker hopp samtidigt som det kritiseras för att vara för vagt.

Johan Rockström, chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Tyskland, är tudelad inför resultatet.
Johan Rockström, chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Tyskland, är tudelad inför resultatet.Foto:Evelina Carborn

Många frågor var tekniskt svåra att lösa, och förhandlingarna mellan de 196 länderna som avslutades på lördagskvällen drog ut på tiden. Resultatet blev ett regelverk som innebär att alla länder behöver rapportera sina utsläpp och att de går att jämföra genom en transparent process.

Men knäckfrågor, som hur handeln med utsläppsrätter ska skötas och hur u-länderna ska kompenseras för klimatförändringar och för sitt miljöarbete, sköts på framtiden.

Johan Rockström, chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Tyskland, är tudelad inför resultatet.

”Den viktigaste slutsatsen är att det är en stor lättnad att Katowice kom fram med ett detaljerat regelverk som möjliggör Parisavtalet. Det har funnits en stor oro med sprickor mellan länderna, med ökad nationalism och populism och läget i Brasilien, USA och ett försvagat EU. Man ska ha stor respekt för den utmaning som det innebar”, säger han.

Men det viktigaste, att sätta siffror på i vilken takt minskningen av utsläpp ska ske för att komma under tvågradersmålet för den globala uppvärmningen, saknas, enligt Rockström.

”Det fanns skrivningar fram till midnatt men de fullföljdes aldrig. Sedan kan ju länder själva besluta om utsläppssiffror, som vi gjort i Sverige, men det finns ingen garanti för att de gör det.”

För länderna blir det ett digert jobb till nästa års klimatmöte i Chile.

”Nummer ett är att jag hoppas man jobbar vidare med att ambitionsnivåerna i alla länder ska ligga i nivå med vetenskapen. Det andra är att det är ett givet steg att länder börjar rapportera av sina nationella planer, som ska revideras till 2020, i Chile”, säger Johan Rockström.

Karin Lexén, generaldirektör på Naturskyddsföreningen, är nöjd med att mötet kom överens i ett svårt politiskt läge.

”Det är bra att det finns en början, att regelboken kom på plats. Men den behöver förbättras och skärpas framöver. Vi är besvikna över att det inte finns en tydligare skrivning om att skärpa de nationella åtagandena senast 2020.”

Miljörörelsen hade önskat en tydligare koppling av de nationella åtagandena till FN:s klimatrapport om det akuta behovet av en begränsning av koldioxidutsläppen, och ett löfte om att alla länder lämnar in reviderade planer senast 2020, enligt Lexén.


Innehåll från CastellumAnnons

Framtidens hållbara logistikfastigheter finns hos Castellum

Växande volymer och krav på snabba leveranser ställer krav på nya lagerytor och terminaler i centrala lägen. Den snabba tillväxten inom segmentet ställer krav på fastighetsbolagen att kunna erbjuda ytor som stöttar deras tillväxtresa. Ett exempel är kunden Jollyroom som Castellum hjälpt att växa från mindre lokaler till att idag ha moderna lager på 55 000 kvm.

– Vi ser ingen avmattning i efterfrågan av logistikfastigheter. Snarare en allt större andel nätkonsumtion som tillsammans med att vi har en väldigt låg vakansgrad i befintlig logistikportfölj får oss att satsa på att utveckla framtidens hållbara logistikfastigheter, säger Hans Sahlin, Chef logistik Castellum.

Castellum är med sin 800 000 kvadratmeter logistikyta en av Nordens största aktörer i logistikbranschen. Ytterligare 800 000 kvadratmeter planeras och byggs på strategiska orter för att möta det ökande behovet i och med växande e-handeln och förflyttningen från butik till logistikbyggnader.

Gateway Säve 

Gateway Säve består av tre miljoner kvadratmeter där Castellum startar utvecklingen av upp till 900 000 kvm moderna logistik- och verksamhetslokaler under 2023. Utvecklingen har tre fokusområden – flexibel logistik, framtidens flyg och fossilfria fordon. Gateway Säve blir en plats där företag kan växa och eftersom Castellum äger området kan de välja att inte exploatera varje kvadratmeter. 

– Vi planerar ytor för rekreation för att skapa en trivsam plats där företagens anställda vill vara. Vi vill att Gateway Säve banar väg för en gemenskap där man på sikt kan dela elkraft och andra resurser mellan fastigheter och hyresgäster. Samordning och delning är viktigt för oss för att bidra till framtidens hållbara logistik och mobilitet, säger Hans Sahlin.

Nordiskt logistiknav i Halvorsäng

Tillsammans med Göteborgs Hamn har Castellum tecknat en avsiktsförklaring om att bilda ett partnerbolag för utvecklingen av ett nytt område för logistikfastigheter, kallat Halvorsäng. Projektet har byggstart redan i början på år 2022. Göteborg är utsett till Sveriges bästa logistikläge sedan 20 år i rad och Halvorsäng är beläget två minuter från containerhamnen, vid de stora tillfartslederna och nära Volvos produktionsanläggningar. Dessutom är logistikområdet placerat på berg som möjliggör stabila och höga fastigheter om ungefär 150 000 kvm logistik med havsutsikt.

Nyproducerad och modern logistik i Brunna

I Brunna, norr om Stockholm, utvecklar Castellum ett logistikområde på totalt 180 000 kvm. Med direkt anslutning till E18 och närhet till både Bromma och Arlanda flygplats är Brunnas nybyggda lokaler optimerade för modern logistik, handel, industri och lager.

– Vi har nu precis uppfört den tredje byggnaden och kan bygga ytterligare fyra hus kommande år. För företag som vill ha närhet och effektiva distributionsvägar till Stockholm är Brunna är ett optimalt läge, säger Hans Sahlin.  

Framtidens hållbara logistikfastigheter

Castellum bygger och utvecklar fastigheter med hållbarhet i fokus. Det kan bland annat handla om att bygga med material som har en lägre miljöpåverkan, optimal geografisk placering av lokaler och att skapa möjligheter för samlastning av gods. 

– Vi tänker på allt från last mile och att skapa trevliga arbetsmiljöer till att alltid ha solceller på taket och i framtiden även på fasaden. Hållbarhet är viktigt för oss och just nu har vi ett pilotprojekt att lagra energi som vi hoppas kunna göra i större skala på Gateway Säve, säger Hans Sahlin.

Om Castellum
Castellum är med sin 800 000 kvadratmeter logistikyta redan idag en av Nordens största aktörer i branschen, och planerar att bygga ytterligare 800 000 kvadratmeter på strategiska orter de kommande åren.

Castellum investerar drygt 10 mdkr i nyutveckling av lager/logistik de kommande åren i de mest attraktiva lägena; Säve, Brunna och Halvorsäng.

www.castellum.se/logistik 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Castellum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?