År 2030 ska minst 32 procent av energin i EU komma från förnybara källor. Samtidigt ska energieffektiviseringen — hur mycket som sparats jämfört med tidigare prognoser — vara uppe i 32,5 procent.
TT
Foto:FREDRIK PERSSON / TT
Siffrorna ingår i de nya klimatmål som nu spikats av EU-parlamentet i Strasbourg efter uppgörelser med EU-länderna i somras.
"Ett jättestort steg framåt. Vi tar tydliga steg för att klara intentionerna i Paris-avtalet", säger svenske ledamoten Fredrick Federley (C) om det paket av åtgärder som röstades igenom på tisdagen.
"Med mål om nollutsläpp i EU, krav på att alla länder utvecklar nationella klimatstrategier och att EU:s utsläpp ska beräknas mot bakgrund av koldioxidbudgetar, är detta en mycket bra grund för en framtida europeisk klimatlag", anser i sin tur kollegan Jakop Dalunde (MP) i ett uttalande.
TT
Innehåll från Adlego BiomedicalAnnons
Testar långsiktig vaccinkandidat
Med en ny investerare i ryggen, två pågående projekt kring covid-19 och en lyckad studie som kan revolutionera hur vi bildar antikroppar mot livshotande virus har Adlego Biomedical växlat upp inför kommande utmaningar.
Kapplöpningen i att kommersialisera ett säkert vaccin mot covid-19 fortsätter. Det biomedicinska forskningsbolaget Adlego Biomedical genomför prekliniska tester inom två EU-finansierade projekt för att utvärdera effekt och kartlägga eventuella biverkningar av ett DNA-vaccin och en antiviral behandling.
– Arbetet löper på enligt plan. Det kommer dock ta lång tid innan dessa vaccinkandidater och de antivirala medlen är färdigtestade. Just den här pandemin av SARS-CoV-2 kommer säkerligen vara över innan vi kan se något av våra vaccin på marknaden, säger Urban Höglund, vd för Adlego Biomedical och fortsätter:
– Men de kandidater vi arbetar med kommer kunna anpassas för att fungera även för kommande coronavirus. De 300 miljoner vaccindoser som köpts upp av Europeiska kommissionen riktar in sig på delar av viruset som ständigt muterar, medan våra vaccinkandidater kan vara mer långsiktigt gångbara.
Ny plattform för att framställa antikroppar
Parallellt med detta intensiva arbete har Adlego Biomedical även haft ett fortsatt stort fokus på andra projekt. Bland annat har man deltagit i en nypublicerad studie, där forskare undersökt om RNA från det så kallade Kunjinviruset kan användas för att framställa antikroppar mot andra virus.
– Studien bevisar att den här nya plattformen baserad på Kunjinvirus faktiskt fungerar. Genom att använda Kunjinvirus som förändras genetiskt kan man åstadkomma immunrespons mot olika typer av farliga virus som Ebola, potentiellt också SARS-CoV-2, säger Urban Höglund.
Japansk investerare går in i företaget
Adlego Biomedical har även fått en ny investerare som banar väg för fortsatt arbete med att testa nya behandlingsmetoder för cancer.
– Vi har gjort ett antal projekt kring cancerbehandlingar för det japanska företaget Shigeru GmbH som har sin bas i Schweiz. De har funnit att vi är en partner som de vill investera i för att förstärka samarbetet, vilket såklart känns roligt, säger Urban Höglund.
Fakta om Adlego Biomedical
Adlego Biomedical är ett forskningsbolag specialiserat på prekliniska tester av nya tester av nya läkemedelskandidater och behandlingsmetoder. Adlego hjälper läkemedelsföretag med alla aspekter av deras läkemedelsutveckling. Läs mer om Adlego här.