Annons

”Klimatkommissionären bör vara överordnad sina kollegor”

Tillsätt en EU-kommissionär med ansvar för både klimat och biologisk mångfald –  direkt underställd ordförande och med makt över övriga kommissionärer. Det föreslår Johan Rockström, chef för tyska Potsdam Institute for Climate Change Impact Research, och Anders Wijkman, hedersordförande Romklubben.

Ska EU ha en chans att möta de enorma utmaningar som finns vad gäller klimat och biologisk mångfald så måste frågorna uppgraderas och länkas samman. Därför föreslår Rockström och Wijkman i ett gemensamt uttalande att kommande kommission bör formas utifrån de behoven – med en kommissionär som får ansvar för båda frågorna och därtill större inflytande över övriga sektorer. 

De båda frågorna kan inte adresseras isolerade, enligt er. Varför?

”Vi vill att man tar ett helhetsgrepp på de problem vi står inför. Vi har hittills suttit i silos och försökt hantera verkligheten och det går sällan bra. Ett varmare klimat har en negativ inverkan på ekosystemen och biologisk mångfald, med ett direkt samband i och med att en stor del av våra utsläpp absorberas av ekosystemen. Allting hänger ihop och det är en effekt av ett felaktigt ekonomiskt ramverk”, säger Anders Wijkman som tidigare suttit i EU-parlamentet för KD. 

Vilket resultat skulle ni förvänta er av en EU-kommissionär med breddade uppgifter?

”Vi föreslår att vederbörande ska ha ett tungt ansvar och kunna gå in när det gäller energi, transporter, jordbruk, fiske – i alla sektorsområden. Det är här klimatet förstörs och den biologiska mångfalden utarmas. Kärnan är att man måste se hela systemet.”

En viktig del i det här är att jobba mot kortsiktigheten i ekonomin, som du brukar uttrycka det. 

”Ekonomin är inte uppbyggd med hänsyn tagen till hur naturen funkar. En ny kommissionär i den här rollen kommer att bli pinsamt medveten om att ifall vi inte gör något åt ekonomins modell, så kan vi möjligtvis vinna delsegrar här och där – men problemen kommer bara att fortsätta att byggas upp.”

Näst ordföranden skulle det här vara den viktigaste kommissionären, hoppas ni på. Det kommer att ställas höga krav på en person på den posten. I Sverige har det höjts röster för klimatminister Isabella Lövin (MP) som klimatkommissionär – är hon ett lämpligt namn?

”Isabella är ett bra namn, men vi skriver inte det här för att promovera en svensk. Den holländska kommissionären Frans Timmermans är väldigt kunnig på området och skulle vara en bra person. Claude Turmes, som nu är minister i Luxemburg, är också oerhört duktig.” 

Ni framhåller att på sikt handlar det om mänsklighetens överlevnad.

”Så är det. Det är ett faktum som vi måste upprepa så att det så småningom går in.”

Ser du någon rimlig chans att ni får igenom ert förslag?

”Jean-Claude Juncker påbörjade ett systemtänk för fem år sedan genom att placera kommissionärerna i olika kluster. Så det är inte helt nytt. Just den här varianten kanske överraskar de flesta. Men får vi inte igenom det nu så har vi i alla fall sått ett frö.”

 

 

 

 

Innehåll från COWIAnnons

COWI växer med offensiv hållbarhetsstrategi

Anders Wiktorsson, vd för COWI i Sverige.
Anders Wiktorsson, vd för COWI i Sverige.

Nolltolerans mot fossila bränslen och konkreta åtgärder för en grön omställning. Med strategin Future Now stakar teknikkonsulterna på COWI ut vägen för att bidra till en hållbar framtid.

– Vi vill växa och spela en ännu större roll i omställningen, genom nyrekryteringar, kompetensutveckling och genom att anta fler och större projekt, säger Anders Wiktorsson, vd för COWI i Sverige.

Den internationella teknikkonsulten COWI är på offensiven för att verkligen göra skillnad i den gröna omställningen. Teknikkonsulten verkar inom sektorerna industri, samhällsbyggnad, byggnader och vatten & miljö, där de på ett konkret sätt hjälper kunder utvecklas i en hållbar riktning. 

Nolltolerans mot fossila bränslen

Sedan i år har de arbetat efter strategin Future-Now. Ett resultat av detta är att COWI väljer att säga nej till projekt inom fossila bränslen.

– Om vi som samhälle och företag vill överleva och blomstra i framtiden måste vi agera i dag. På COWI har vi därför sagt nej till att jobba med projekt som är kopplade till fossila bränslen, säger Anders Wiktorsson.

Rent praktiskt innebär det att alla intäkter inom tre till fem år ska komma från projekt relaterade till den gröna omställningen och hållbarhet, med fokus på förnyelsebar energi och klimatanpassning. Ett exempel som visar att COWI är på väg mot målet är ett samarbete med Swedish Biofuels som ska förse den svenska marknaden med 400 000 ton hållbart flygbränsle per år. Det motsvarar cirka 40 procent av Arlandas årliga totala konsumtion av flygbränsle och COWI ansvarar för planering, konstruktion och projektledning vid bygget av fabriker där bränslet ska produceras. 

Fokus på nyrekrytering och kompetensutveckling

Inom bolaget finns en bred kompetens med till exempel processingenjörer, konstruktörer, miljövetare och arkitekter. Det stora, gröna fokuset skapar ett behov kompetensutveckling men också nyrekrytering av nyfikna medarbetare som vill vara en del av förändringen, förklarar Anders Wiktorsson.

– Under 2023 är vårt mål att öka med 150 anställda bara inom vår industridivision, det talar ett tydligt språk om hur vi vill växa för att stötta våra kunders omställning. Vi ser en jättemarknad inom industri och energi relaterat till grön omställning. 

Om COWI

COWI grundades 1930 i Köpenhamn och är idag 7500 anställda världen över. Företaget erbjuder expertis inom teknik, arkitektur, energi och miljö. Tillsammans med kunder, partners och medarbetare skapar COWI en framtid där människor och samhällen växer och utvecklas. Genom samarbeten skapas hållbara och vackra lösningar som förbättrar livskvaliteten för människor i dag och för kommande generationer.

https://www.cowi.se/karriar 

 

Mer från COWI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med COWI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera