Annons

”Klimatkommissionären bör vara överordnad sina kollegor”

Tillsätt en EU-kommissionär med ansvar för både klimat och biologisk mångfald –  direkt underställd ordförande och med makt över övriga kommissionärer. Det föreslår Johan Rockström, chef för tyska Potsdam Institute for Climate Change Impact Research, och Anders Wijkman, hedersordförande Romklubben.

Ska EU ha en chans att möta de enorma utmaningar som finns vad gäller klimat och biologisk mångfald så måste frågorna uppgraderas och länkas samman. Därför föreslår Rockström och Wijkman i ett gemensamt uttalande att kommande kommission bör formas utifrån de behoven – med en kommissionär som får ansvar för båda frågorna och därtill större inflytande över övriga sektorer. 

De båda frågorna kan inte adresseras isolerade, enligt er. Varför?

”Vi vill att man tar ett helhetsgrepp på de problem vi står inför. Vi har hittills suttit i silos och försökt hantera verkligheten och det går sällan bra. Ett varmare klimat har en negativ inverkan på ekosystemen och biologisk mångfald, med ett direkt samband i och med att en stor del av våra utsläpp absorberas av ekosystemen. Allting hänger ihop och det är en effekt av ett felaktigt ekonomiskt ramverk”, säger Anders Wijkman som tidigare suttit i EU-parlamentet för KD. 

Vilket resultat skulle ni förvänta er av en EU-kommissionär med breddade uppgifter?

”Vi föreslår att vederbörande ska ha ett tungt ansvar och kunna gå in när det gäller energi, transporter, jordbruk, fiske – i alla sektorsområden. Det är här klimatet förstörs och den biologiska mångfalden utarmas. Kärnan är att man måste se hela systemet.”

En viktig del i det här är att jobba mot kortsiktigheten i ekonomin, som du brukar uttrycka det. 

”Ekonomin är inte uppbyggd med hänsyn tagen till hur naturen funkar. En ny kommissionär i den här rollen kommer att bli pinsamt medveten om att ifall vi inte gör något åt ekonomins modell, så kan vi möjligtvis vinna delsegrar här och där – men problemen kommer bara att fortsätta att byggas upp.”

Näst ordföranden skulle det här vara den viktigaste kommissionären, hoppas ni på. Det kommer att ställas höga krav på en person på den posten. I Sverige har det höjts röster för klimatminister Isabella Lövin (MP) som klimatkommissionär – är hon ett lämpligt namn?

”Isabella är ett bra namn, men vi skriver inte det här för att promovera en svensk. Den holländska kommissionären Frans Timmermans är väldigt kunnig på området och skulle vara en bra person. Claude Turmes, som nu är minister i Luxemburg, är också oerhört duktig.” 

Ni framhåller att på sikt handlar det om mänsklighetens överlevnad.

”Så är det. Det är ett faktum som vi måste upprepa så att det så småningom går in.”

Ser du någon rimlig chans att ni får igenom ert förslag?

”Jean-Claude Juncker påbörjade ett systemtänk för fem år sedan genom att placera kommissionärerna i olika kluster. Så det är inte helt nytt. Just den här varianten kanske överraskar de flesta. Men får vi inte igenom det nu så har vi i alla fall sått ett frö.”

 

 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?