1515
Annons

”Klimatkommissionären bör vara överordnad sina kollegor”

Tillsätt en EU-kommissionär med ansvar för både klimat och biologisk mångfald –  direkt underställd ordförande och med makt över övriga kommissionärer. Det föreslår Johan Rockström, chef för tyska Potsdam Institute for Climate Change Impact Research, och Anders Wijkman, hedersordförande Romklubben.

Ska EU ha en chans att möta de enorma utmaningar som finns vad gäller klimat och biologisk mångfald så måste frågorna uppgraderas och länkas samman. Därför föreslår Rockström och Wijkman i ett gemensamt uttalande att kommande kommission bör formas utifrån de behoven – med en kommissionär som får ansvar för båda frågorna och därtill större inflytande över övriga sektorer. 

De båda frågorna kan inte adresseras isolerade, enligt er. Varför?

”Vi vill att man tar ett helhetsgrepp på de problem vi står inför. Vi har hittills suttit i silos och försökt hantera verkligheten och det går sällan bra. Ett varmare klimat har en negativ inverkan på ekosystemen och biologisk mångfald, med ett direkt samband i och med att en stor del av våra utsläpp absorberas av ekosystemen. Allting hänger ihop och det är en effekt av ett felaktigt ekonomiskt ramverk”, säger Anders Wijkman som tidigare suttit i EU-parlamentet för KD. 

Vilket resultat skulle ni förvänta er av en EU-kommissionär med breddade uppgifter?

”Vi föreslår att vederbörande ska ha ett tungt ansvar och kunna gå in när det gäller energi, transporter, jordbruk, fiske – i alla sektorsområden. Det är här klimatet förstörs och den biologiska mångfalden utarmas. Kärnan är att man måste se hela systemet.”

En viktig del i det här är att jobba mot kortsiktigheten i ekonomin, som du brukar uttrycka det. 

”Ekonomin är inte uppbyggd med hänsyn tagen till hur naturen funkar. En ny kommissionär i den här rollen kommer att bli pinsamt medveten om att ifall vi inte gör något åt ekonomins modell, så kan vi möjligtvis vinna delsegrar här och där – men problemen kommer bara att fortsätta att byggas upp.”

Näst ordföranden skulle det här vara den viktigaste kommissionären, hoppas ni på. Det kommer att ställas höga krav på en person på den posten. I Sverige har det höjts röster för klimatminister Isabella Lövin (MP) som klimatkommissionär – är hon ett lämpligt namn?

”Isabella är ett bra namn, men vi skriver inte det här för att promovera en svensk. Den holländska kommissionären Frans Timmermans är väldigt kunnig på området och skulle vara en bra person. Claude Turmes, som nu är minister i Luxemburg, är också oerhört duktig.” 

Ni framhåller att på sikt handlar det om mänsklighetens överlevnad.

”Så är det. Det är ett faktum som vi måste upprepa så att det så småningom går in.”

Ser du någon rimlig chans att ni får igenom ert förslag?

”Jean-Claude Juncker påbörjade ett systemtänk för fem år sedan genom att placera kommissionärerna i olika kluster. Så det är inte helt nytt. Just den här varianten kanske överraskar de flesta. Men får vi inte igenom det nu så har vi i alla fall sått ett frö.”

 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?