1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Klimatklivet har slut på pengar

Brist på pengar gör att den nya ansökningsomgången till Klimatklivet stoppas. Det kan Aktuell Hållbarhet rapportera.

Foto:Hans Pennink
Foto:Petr David Josek

Naturvårdsverket stoppar den ansökningsomgång av Klimatklivet som var tänkt att starta 5 maj. Anledningen är att de pengar som avsatts till Klimatklivet för år 2021-2023 behöver reserveras för framtida utbetalningar till tidigare beslutade klimatinvesteringar. Naturvårdsverket har under en tid vänt sig till regeringen för mer långsiktiga pengar till Klimatklivet, vilket dock inte avsattes i vårändringsbudgeten i april.

”Alla projekt behöver pengar mer än ett år och för perioden 2021-2023 har vi inte pengar så det räcker. Det har vi sagt till regeringen och vi hoppas att förutsättningarna ändras så att vi kan öppna upp igen”, säger Carl Mikael Strauss, enhetschef på klimatklivsenheten på Naturvårdsverket, till Aktuell Hållbarhet.

Enligt honom har även coronakrisen påverkat Klimatklivet. Pandemin gör att flera projekt drar ut på tiden och att pengar därmed blir låsta i de projekten.

Kommer nästa ansökningsomgång i september att kunna genomföras?
”Det får vi ta ställning till då. Min förhoppning är att regeringen lyckas ge oss de förutsättningar som krävs”, säger Carl Mikael Strauss.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?