ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Klimatklivet har slut på pengar

  • Foto: Hans Pennink
  • Foto: Petr David Josek

Brist på pengar gör att den nya ansökningsomgången till Klimatklivet stoppas. Det kan Aktuell Hållbarhet rapportera.

Naturvårdsverket stoppar den ansökningsomgång av Klimatklivet som var tänkt att starta 5 maj. Anledningen är att de pengar som avsatts till Klimatklivet för år 2021-2023 behöver reserveras för framtida utbetalningar till tidigare beslutade klimatinvesteringar. Naturvårdsverket har under en tid vänt sig till regeringen för mer långsiktiga pengar till Klimatklivet, vilket dock inte avsattes i vårändringsbudgeten i april.

”Alla projekt behöver pengar mer än ett år och för perioden 2021-2023 har vi inte pengar så det räcker. Det har vi sagt till regeringen och vi hoppas att förutsättningarna ändras så att vi kan öppna upp igen”, säger Carl Mikael Strauss, enhetschef på klimatklivsenheten på Naturvårdsverket, till Aktuell Hållbarhet.

Enligt honom har även coronakrisen påverkat Klimatklivet. Pandemin gör att flera projekt drar ut på tiden och att pengar därmed blir låsta i de projekten.

Kommer nästa ansökningsomgång i september att kunna genomföras?
”Det får vi ta ställning till då. Min förhoppning är att regeringen lyckas ge oss de förutsättningar som krävs”, säger Carl Mikael Strauss.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer