Annons

Klimatet växer på börsen

Klimatdebatten har blivit allt livligare på senare tid, med dragplåster som klimataktivisten Greta Thunberg.

Frågan har även nått börsen, där miljöteknik nu pekas ut som en av de riktigt heta sektorerna.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

”Så var det inte för tio år sedan”, säger Magnus Agerström, vd för branschorganisationen Cleantech Scandinavia.

Han är i dagarna på väg att sammanställa en rapport som visar att det investerades 718 miljoner euro (cirka 7,6 miljarder kronor) i små- och medelstora miljöteknikbolag i Norden och Baltikum 2018. Det är en ökning med 73 procent jämfört med 2017, då ökningstakten låg på 42 procent.

”Riskkapitalet verkar vara tillbaka och mycket kommer från utlandet”, säger Agerström.

På börsen ser man också cleantech-sektorn som en av de hetaste just nu, vid sidan av bland annat bioteknik, enligt Adam Kostyal, noteringschef för den europeiska marknaden på börsoperatören Nasdaq. Det gäller en inte minst på Nasdaq First North i Stockholm — som kan beskrivas som en plantskola för bolag på väg mot Stockholmsbörsens huvudlista.

Kostyal räknar med en viss avmattning när det gäller nya noteringar i år, efter flera rekordår i rad. Men Stockholmsbörsen och First North antas tillsammans behålla en topposition jämfört med andra europeiska marknadsplatser.

”Andra börser har svårt att notera annat än stora bolag. Stockholm sticker ut med en fungerande marknad för små- och mellanstora bolag, så när det gäller antal bolag som använder plattformen så är fortfarande Stockholm i topp”, säger han.

Men First North är inte bara viktig i noteringsskedet, då det ofta dras in en hel del nytt kapital.

”Förra året, på den nordiska plattformen, togs det in ungefär 2,5 miljarder euro i samband med nynoteringar. Men ytterligare 7,5 miljarder restes av redan noterade bolag”, säger Kostyal.

Många mindre bolag använder First North, särskilt den så kallade Premier-listan, som ett steg på vägen in på Stockholmsbörsens huvudlista — där betydligt mer riskvilligt kapital finns att hämta.

”Sedan vi lanserade First North är det 75 bolag som har lyckats ta det steget. Och ungefär 40 procent av fjolårets noteringar på huvudlistan kom från First North”, säger Kostyal.

Vågenergibolaget Eco Wave Power är ett exempel på ett bolag i sektorn som är på väg till First North. Siktet är inställt på notering i månadsskiftet juni—juli.

Bolaget har sitt säte i Israel, sina största satsningar i Gibraltar och vd:n och grundaren Inna Braverman kommer ursprungligen från Ukraina. Trots det har Braverman fastnat för First North i Stockholm.

”Sverige är känt i hela världen för sina satsningar på förnybar energi och 53 procent av svensk energi produceras av förnybara källor. Så, nivån på öppenheten, acceptansen och kunskapen är en av de högsta i världen i Sverige”, säger Braverman.

I Stockholm blir bolaget, som även ska bilda ett nytt svenskbaserat holdingbolag, även en del av EU. Det öppnar upp för betydligt mer offentligt stöd, enligt Braverman.

Ett tredje skäl till att välja First North är att Nasdaq driver verksamheten och att det efter en tillväxtfas finns ett mål att om kanske fem år även notera aktien på Nasdaq i New York.

Braverman hävdar att vågenergi står inför samma utvecklingsfas som solenergin för 20 år sedan och vindkraften för 15 år sedan och tillägger att fördelen med vågkraft är att den inte är väderberoende. Energi kan alstras från vågrörelser även när det är mörkt eller vindstilla.

Braverman hoppas att hon ska kunna dra in 125—175 miljoner kronor i noteringen. Pengarna ska gå till att bygga planerade anläggningar med en samlad produktion på upp till 160 megawatt — vilket i runda slängar täcker elbehovet hos 160 000 hushåll.

Projektutveckling pågår i Gibraltar, Storbritannien, Mexiko, Kina, Vietnam och Nederländerna. Men Sverige är också intressant, enligt Braverman:

”Vi har bett Business Sweden om hjälp och de har hittat ett ställe på västkusten, med bra vågaktivitet. Så vi förbereder just nu ett demonstrationsprojekt där, som kanske kan utvidgas”, säger hon.

Var på västkusten vill hon dock inte avslöja.

På First North finns redan snarlika småbolag, som den Göteborgsbaserade Saabavknoppningen Minesto. Bolaget har 60-talet anställda och noterades i november 2015. Affärsidén är att alstra energi från tidvatten och havsströmmar från havsbaserade kraftverk.

Minestos vd Martin Edlund berättar hur bolaget sedan noteringen kontinuerligt dragit in nya pengar för att utvecklas och växa. Aktieboken har vuxit till över 9 000 ägare.

Kapitalbehovet är stort i den fas bolaget befinner sig i, med stora projektinvesteringar, enligt Edlund. Bland annat har ett avtal ingåtts om att bygga en anläggning på Färöarna som ska bidra till att göra ö-riket helt fossilfritt på tio år.

”Tidvatten är ett fantastiskt komplement till Färöarnas småskaliga vattenkraft och fina vindförhållanden”, säger han.

Minesto har även projekt på gång i norra Wales, Storbritannien, samt i Taiwan och i strömmarna utanför Florida, USA.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Småföretagarnas RiksförbundAnnons

Småföretagen håller världen snurrande

Småföretagare står för över 90 procent av svenskt näringslivs företagande. En sektor som skapar fyra av fem nya jobbtillfällen och som är grunden för den svenska välfärden. Ändå är klimatet tufft och Småföretagarnas Riksförbund menar att det måste skifta till att bli mer småföretagarvänligt.

Småföretagarnas Riksförbund är en organisation av småföretagare, för småföretagare. Syftet är att lyfta småföretagarnas behov i den allmänna debatten och målet är att det ska vara enkelt, tryggt och lönsamt att driva företag i Sverige.

– Att inte satsa på småföretagen är att inte satsa på välfärd och jobbtillfällen. Aspekter som krånglig regelefterlevnad och byråkrati, höga skatter och ett sjuklöneansvar som är ohållbart försvårar för småföretagarna och klimatet måste ändras, säger Peter Thörn, Förbundsordförande och (med-)grundare till ett 10 tal småföretag. 

Småföretagarvänlig attityd

Det är Sveriges regering och riksdag som sätter spelreglerna för småföretagare och riktlinjerna tolkas av myndigheterna. Småföretagarnas Riksförbund vill att tolkningarna görs på ett mer småföretagarvänligt sätt och att attityden från alla som interagerar med småföretag, från tjänstemän till riksdagspolitiker, ändras.

– En del av vårt arbete är att åka runt i våra kommuner och diskutera behovet av en positiv inställning och interaktion till småföretagarna med lokala politiker. En annan viktig del i vårt arbete är att stötta förbundets medlemmar med förmåner och tjänster som skapar en bra och trygg grogrund för småföretagare, säger Peter. 

Vad innebär det att vara medlem?

Att driva företag är roligt men även komplext och för att underlätta i vardagen har förbundet skapat förmåner och tjänster som underlättar, uppdelade i tre grupper:

Enklare - förmåner som underlättar bokföring och hjälp att komma i kontakt med rätt personer för administrativa tjänster bland annat.

Tryggare - försäkringar som till exempel företagsförsäkring för trygghet under arbetet samt pensionsförsäkring som gör att du är trygg på ålderns höst.

Lönsamt - ramavtal har förhandlats fram kring bland annat telefoni, friskvård, transport och resor för ökad lönsamhet.

– Kärnan hos oss är att man deltar i engagemanget för att lyfta småföretagarnas röst i landet. Genom att vi går samman i ett förbund kan vi kommunicera en gemensam stark röst och vilja så att även den lilla företagarens behov hörs, berättar Peter. 

Tryggt att driva företag

För småföretagare kan försäkringar kännas som en värld av snåriga val. Därför har Småföretagarnas Riksförbund tagit fram lösningar för bland annat tjänstepension, privatvårdsförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring i ett trygghetspaket.

– Det finns många olika lösningar, leverantörer och finstilt text att gå igenom för att vara säker på att försäkringen blir rätt. Vi har tagit fram alternativ som är unikt anpassade för just småföretagande. Till exempel är tjänstepensionen vi har förhandlat fram enkel och optimerad för just småföretagare, säger Peter. 

Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund står man inte ensam om något oförutsett händer. Allt från företagsförsäkring till sakförsäkring och tjänstepension är framtaget för att passa småföretagare och göra vardagen enklare, lönsammare och tryggare.

– Vi förhandlar för alla våra medlemmar vilket innebär att vi har försäkringslösningar som är prisvärda. Det går inte att som enskild företagare få lika bra skydd för mindre pengar någon annan stans idag, säger Peter. 

Har du frågor om vad vi står för och vad det innebär för dig som egenföretagare att vara medlem? Tveka då inte att kontakta oss. Tel:+4642342850, info@smaforetagarna.se, www.smaforetagarna.se 

Mer från Småföretagarnas Riksförbund

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Småföretagarnas Riksförbund och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?