ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Klimatfrågan får starkare roll i nya EU-kommissionen

  • Foto: Virginia Mayo

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans får huvudansvaret för EU-kommissionens nya gröna giv, ”New Green Deal”. Att en förste vice ordförande i EU nu får klimatansvaret är enligt flera bedömare ett tecken på att frågan tillmäts större betydelse i den nya kommissionen.

Frans Timmermans får huvudansvaret för EU-kommissionens ”New Green Deal”. Det stod klart då den nya EU-kommissionen presenterades i går av kommissionens tillträdande ordförande, tyska försvarsministern Ursula von der Leyen.

Timmermans, sedan tidigare förste vice ordförande i EU-kommissionen och innan dess socialdemokratisk utrikesminister i Nederländerna, drev klimatfrågan i sin kampanj för ordförandeposten. 

Nu får han uppdraget att som vice ordförande i kommissionen arbeta nära kommissionens klimatdirektorat men också nära direktoraten för jordbruk, hälsa, transport, energi, sammanhållning och miljöpolicy. Att en förste vice ordförande i EU nu får klimatansvaret är enligt flera bedömare ett tecken på att frågan tillmäts större betydelse i den nya kommissionen.

”Vi kommer att vidta modiga åtgärder mot klimatförändringar”, sa Ursula von der Leyen i en kommentar.

Climate Action Network Europe, paraplyorganisation för 1 700 europeiska organisationer engagerade i klimatfrågan, är nöjd med utnämningen av Frans Timmermans till klimatkommissionär och med hur hans nya ansvarsområde är utformat.

”Klimatstrejkerna bland unga och allt allvarligare klimateffekter skapade det momentum som fick kommissionen att till slut göra klimatpolitik till en prioritet. Dagens tillkännagivande visar tydligt att Von der Leyen erkänner behovet av mer klimatåtgärder”, säger organisationens chef Wendel Trio i en kommentar.

Enligt organisationen är Frans Timmermans första viktiga uppgift att vässa EU:s 2030-mål i enlighet med Parisavtalet senast under nästa år.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer