Annons

Klimatförändringar i fokus i ny EU-budget

EU har enats om 2020 års budget, meddelar kommissionen i Bryssel. Klimatet kommer nästa år att uppta 21 procent av budgeten. 

Budgeten ”fokuserar resurserna på de prioriteringar som är viktiga för medborgarna: klimatförändringar, jobb, unga, säkerhet och solidaritet i unionen”, heter det.

Budgeten omfattar över 150 miljarder euro (mer än 1,6 biljoner kronor). Bland områdena som ökar i omfång finns kampen mot klimatförändringarna, som nästa år kommer att uppta 21 procent av budgeten.

Men den blir också ett slags bokslut. ”Det är den sista inom den nuvarande långtidsbudgeten och den sista som (EU-kommissionens avgående ordförande Jean Claude) Junckers kommission har föreslagit och förhandlat fram”, säger budgetkommissionär Günther Oettinger enligt kommissionens pressmeddelande.

Nästa långtidsbudget för unionen diskuteras för fullt, närmast av EU-ministrarna på tisdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?