Medan de flesta företag jobbar med olika aspekter av hållbarhet är det få som inkluderar säkerhet i detta arbete. Men på den globala hotellkedjan Radisson med 1.600 hotell i 120 länder har de två områdena sammanlänkats i en gemensam chefspost. Det har visat sig ge många positiva effekter.
”Det som i dag känns väldigt naturligt för oss möttes till en början av en del skepticism. Många påpekade att det krävs djup expertkunskap för att leda dessa team, men jag menar att det räcker om expertisen finns i teamet. Den behöver inte bara finnas hos ledaren”, säger Inge Huijbrechts, global chef för säkerhet och hållbarhet på Radisson Hotel Group sedan tre år tillbaka.
”Allt trattar ned till att hantera och minimera riskerna för företaget.”
För att beskriva hur de två områdena hänger ihop pekar hon på analyser och artiklar där den arabiska våren ses som ett resultat av klimatförändringarnas påverkan på matproduktionen och matpriserna.
”Det finns resurser, men en verksamhet som vår som pågår dygnet runt 365 dagar om året, går inte att driva utan tillgång på vatten, energi, en stabil matkedja eller vår personal”, säger hon och menar att företaget därför har en skyldighet att hålla verksamhetens fotavtryck så lätt som möjligt och exempelvis använda lokala leverantörer.
”Det har också visat sig att när man är ett ansvarsfullt företag och kan utgöra ett meningsfullt bidrag till den lokala communityn så påverkas inställningen till företaget hos lokalbefolkningen till det positiva och riskerna minskar.”

Hon exemplifierar med Radissonhotellet som öppnades i Sierra Leones huvudstad Freetown 2014, bara tre månader före ett omfattande utbrott av Ebola.
”Genom att starta mitt i en kris fick hotellet en fantastisk attityd när det kommer till att vara ansvarstagande. För hotellet arbetade inte bara fram ett sätt att hålla anställda kvar i jobb utan de fick utbildning i viktiga hygienfrågor och började snabbt hjälpa till i lokalsamhället. Resultatet är att vi nästan aldrig har någon incident på det här hotellet, trots att det ligger i ett högriskområde.”
I Kapstaden i Sydafrika finns det visserligen mer traditionella säkerhetsrisker men det handlar också om vattensäkerhet.
”När det uppstod vattenkris 2018 vidtog vi drastiska åtgärder som verkligen minskade hotellets förbrukning och lämnade kvar mer för stadens invånare att använda. Här kunde man verkligen se hur säkerhet och ansvarsfullt företagande samverkar. Inte så att man ska skryta om det, men om det uppmärksammas, vilket det oftast gör, blir du en tillförlitlig partner i lokalsamhället och riskerna för och hoten mot din verksamhet minskar.”
I årets utgåva av riskrapporten från World Economic Forum utgjorde extremväder ett av de fem främsta globala hoten.
”Vi är alla medvetna om klimatförändringarna men inte lika medvetna om de säkerhetsrisker och den instabilitet dessa leder till. Därför ser vi en stor fördel med att leda dessa två områden, säkerhet och hållbarhet, tillsammans.”
Samma dag som intervjun har Belgien, där Inge Huijbrechts bor, fått sitt första fall av den nya omikron-varianten av coronaviruset och den höga smittspridningen har lett till nya restriktioner.
”Vi har definitivt en fjärde våg av coronasmitta i Belgien. Pandemin, som har haft en stor påverkan på vår verksamhet, utgör också ett nytt hot som precis som klimatförändringarna kan leda till ökad kriminalitet, protester, politisk instabilitet och bedrägerier. Vi analyserar dessa risker och hur de påverkar vår verksamhet och är redo att möta och hantera dem.”