Annons

Klimatet växer på börsen

Klimatdebatten har blivit allt livligare på senare tid, med dragplåster som klimataktivisten Greta Thunberg.

Frågan har även nått börsen, där miljöteknik nu pekas ut som en av de riktigt heta sektorerna.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

”Så var det inte för tio år sedan”, säger Magnus Agerström, vd för branschorganisationen Cleantech Scandinavia.

Han är i dagarna på väg att sammanställa en rapport som visar att det investerades 718 miljoner euro (cirka 7,6 miljarder kronor) i små- och medelstora miljöteknikbolag i Norden och Baltikum 2018. Det är en ökning med 73 procent jämfört med 2017, då ökningstakten låg på 42 procent.

”Riskkapitalet verkar vara tillbaka och mycket kommer från utlandet”, säger Agerström.

På börsen ser man också cleantech-sektorn som en av de hetaste just nu, vid sidan av bland annat bioteknik, enligt Adam Kostyal, noteringschef för den europeiska marknaden på börsoperatören Nasdaq. Det gäller en inte minst på Nasdaq First North i Stockholm — som kan beskrivas som en plantskola för bolag på väg mot Stockholmsbörsens huvudlista.

Kostyal räknar med en viss avmattning när det gäller nya noteringar i år, efter flera rekordår i rad. Men Stockholmsbörsen och First North antas tillsammans behålla en topposition jämfört med andra europeiska marknadsplatser.

”Andra börser har svårt att notera annat än stora bolag. Stockholm sticker ut med en fungerande marknad för små- och mellanstora bolag, så när det gäller antal bolag som använder plattformen så är fortfarande Stockholm i topp”, säger han.

Men First North är inte bara viktig i noteringsskedet, då det ofta dras in en hel del nytt kapital.

”Förra året, på den nordiska plattformen, togs det in ungefär 2,5 miljarder euro i samband med nynoteringar. Men ytterligare 7,5 miljarder restes av redan noterade bolag”, säger Kostyal.

Många mindre bolag använder First North, särskilt den så kallade Premier-listan, som ett steg på vägen in på Stockholmsbörsens huvudlista — där betydligt mer riskvilligt kapital finns att hämta.

”Sedan vi lanserade First North är det 75 bolag som har lyckats ta det steget. Och ungefär 40 procent av fjolårets noteringar på huvudlistan kom från First North”, säger Kostyal.

Vågenergibolaget Eco Wave Power är ett exempel på ett bolag i sektorn som är på väg till First North. Siktet är inställt på notering i månadsskiftet juni—juli.

Bolaget har sitt säte i Israel, sina största satsningar i Gibraltar och vd:n och grundaren Inna Braverman kommer ursprungligen från Ukraina. Trots det har Braverman fastnat för First North i Stockholm.

”Sverige är känt i hela världen för sina satsningar på förnybar energi och 53 procent av svensk energi produceras av förnybara källor. Så, nivån på öppenheten, acceptansen och kunskapen är en av de högsta i världen i Sverige”, säger Braverman.

I Stockholm blir bolaget, som även ska bilda ett nytt svenskbaserat holdingbolag, även en del av EU. Det öppnar upp för betydligt mer offentligt stöd, enligt Braverman.

Ett tredje skäl till att välja First North är att Nasdaq driver verksamheten och att det efter en tillväxtfas finns ett mål att om kanske fem år även notera aktien på Nasdaq i New York.

Braverman hävdar att vågenergi står inför samma utvecklingsfas som solenergin för 20 år sedan och vindkraften för 15 år sedan och tillägger att fördelen med vågkraft är att den inte är väderberoende. Energi kan alstras från vågrörelser även när det är mörkt eller vindstilla.

Braverman hoppas att hon ska kunna dra in 125—175 miljoner kronor i noteringen. Pengarna ska gå till att bygga planerade anläggningar med en samlad produktion på upp till 160 megawatt — vilket i runda slängar täcker elbehovet hos 160 000 hushåll.

Projektutveckling pågår i Gibraltar, Storbritannien, Mexiko, Kina, Vietnam och Nederländerna. Men Sverige är också intressant, enligt Braverman:

”Vi har bett Business Sweden om hjälp och de har hittat ett ställe på västkusten, med bra vågaktivitet. Så vi förbereder just nu ett demonstrationsprojekt där, som kanske kan utvidgas”, säger hon.

Var på västkusten vill hon dock inte avslöja.

På First North finns redan snarlika småbolag, som den Göteborgsbaserade Saabavknoppningen Minesto. Bolaget har 60-talet anställda och noterades i november 2015. Affärsidén är att alstra energi från tidvatten och havsströmmar från havsbaserade kraftverk.

Minestos vd Martin Edlund berättar hur bolaget sedan noteringen kontinuerligt dragit in nya pengar för att utvecklas och växa. Aktieboken har vuxit till över 9 000 ägare.

Kapitalbehovet är stort i den fas bolaget befinner sig i, med stora projektinvesteringar, enligt Edlund. Bland annat har ett avtal ingåtts om att bygga en anläggning på Färöarna som ska bidra till att göra ö-riket helt fossilfritt på tio år.

”Tidvatten är ett fantastiskt komplement till Färöarnas småskaliga vattenkraft och fina vindförhållanden”, säger han.

Minesto har även projekt på gång i norra Wales, Storbritannien, samt i Taiwan och i strömmarna utanför Florida, USA.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?