ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Klimatet struntar i konjunkturen

”Det är klart man tittar, ljuga skulle man göra annars. Jag vet inte hur många gånger på en dag man är inne och tittar.”

Det var under en panel i samtalsserien Smarta samtal med Mia Odabas som Industrivärdens vd Helena Stjernholm tillstod att hon faktiskt kollar börskursen flera gånger om dagen. Ett föga förvånande, men befriande ärligt, erkännande som lockade publiken till skratt.

Lika ärlig är Northzones Pär-Jörgen Pärson när han i Di:s Hållbara samtal uttrycker en farhåga för att näringslivets verkliga värderingar kommer att blottas under en lågkonjunktur.

”Jag tror att ganska mycket dessvärre kommer att visa sig vara tomma ord”, säger han.

Knappast någon tror att hållbarhet helt skulle falla av agendan vid en finanskris. Men att bergfast hävda att viljan till investeringar kommer att vara lika stor då intäkterna dalar – det vore sannolikt att bedra sig.

Och det är här – i kampen mellan det kortsiktiga och det långsiktiga – som många aktörer i dag har fullt sjå med att få styr på hållbarhetsfrågorna. För motsättningar finns. En viktig förklaring till det är tiden – som vi inte längre har på vår sida.

Omställningen måste ske nu. Det här året, nästa och nästa … och ja, under alla de närliggande år då vi av allt att döma samtidigt kommer att tvingas tampas med en vikande konjunktur.

Klimatet bryr sig inte om nedgångar i ekonomin. Tvärtom kräver det – om vi ska ha en dräglig tillvaro här på jorden – att vi halverar utsläppen inom tio år.

För investerare handlar det konkret om att alla bolag måste bedriva en verksamhet som ligger i linje med forskningen.

Här bör – i ärlighetens namn – framhållas att Helena Stjernholms inledande citat är hämtat ur ett sammanhang där hon resonerar om vikten av att ”ta bort lite fokus från kvartalet” och även hålla ögonen på det långsiktiga.

Så har också Industrivärden och Investor kommit längre i hållbarhetsarbetet än många andra investmentbolag.

Vilket är värdefullt – behovet av föregångare kan inte underskattas. 

Kruxet? Att ingen i dag är i närheten av att göra tillräckligt. 

Bättre tillfälle än nu – inför stundande konjunkturnedgång – att ge kritiker svar på tal finns dock inte.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer